A Legfőbb Ügyészség vezérkarának doyenjét javasolja főállamügyésszé megválasztani az államelnök. A jelölt az 1956-os sortűzügyek kapcsán eredetileg a tettesek utólagos elszámoltatása ellen foglalt állást.

Polgári demokráciákban szokatlan módon egy tábornokot jelölt legfőbb ügyésznek hétfőn délben a köztársasági elnök - a jelölés alig 12 órával később azonban drámai aktualitást kapott. Kovács Tamás 1990. augusztus 1-je óta látja el megszakítás nélkül a főállamügyész katonai helyettesének tisztségét, előbb vezérőrnagyi, majd altábornagyi rangban. Egész pályája voltaképpen egyszerre kötődik a vádhatósághoz és a hadsereghez: a 66. évében járó - 1973-ban Dél-Vietnamban is megfordult - főtiszt 1965 óta szolgált előbb a Magyar Néphadsereg, majd a Magyar Honvédség kötelékében.

A kiszemelt új legfőbb ügyész személyének furcsa üzenete lehet kifelé - nyilatkozta a HVG-nek Hack Péter büntetőjogász, volt SZDSZ-es parlamenti képviselő is. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának korábbi elnöke egyetlen olyan államról sem tud az Európai Unióban, ahol egy tábornokból csináltak volna főállamügyészt. "A szovjet rendszerben a vádhatóság ugyan egyenruhás testület volt, tagjai pedig rendfokozattal is rendelkeztek, ám a »kontinensen« az ilyesmi sohasem volt divat" - jegyezte meg némiképp maliciózusan a szakértő. Hack épp ezért elkerülhetetlennek tartja, hogy megválasztása esetén Kovács haladéktalanul leszereljen. E nélkül ugyanis főállamügyészként is engedelmességgel tartozna katonai elöljáróinak. A veterán jogász-katona vitrinjében egyébként egy amerikai katonai érdemrend is található, a Legion of Merit Medallal éppen egy éve tüntette ki őt az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A legfőbb ügyészi szék legújabb várományosának nem csupán vörös csíkos szolgálati uniformisa kelthet azonban feltűnést, hanem már említett életkora is. Az államfő júliusban leszavazott 65 éves első jelöltje után ezúttal egy olyan jogászt kíván a parlamenttel megválasztatni, aki - a főállamügyészi tisztség 70 éves életkorplafonja miatt - már csak négy évig láthatná el az egyébként hat évre szóló megbízatást. A veterán ügyészek sorozatos favorizálása azért is különös, mert a rendszerváltás közismerten nemzedékváltást is hozott a hazai politikai életben, elég a 35, illetve 43 évesen esküt tett kormányfőkre vagy a 48 évesen megválasztott (jelenlegi) főbíróra utalni. Sőt maga Sólyom is alig 47 évesen lett a nagy hatalmú Alkotmánybíróság (AB) első embere.

Hack feltételezése szerint a köztársasági elnök mostani jelölésének azonban voltaképpen gesztusértéke lehet az erősen hierarchikus ügyészi kar felé. A vádhatóság képviselői az elmúlt hat évben ugyanis egyfajta arculcsapásként élték meg - mondja Hack -, hogy Polt Péter mellett a Legfőbb Ügyészség (LÜ) második embere, Varga Zs. András, fogalmazóból lett (32 évesen) egy csapásra a főállamügyész általános helyettese. A sokat látott Kovács mellett szólt nyilván az is, hogy ő nemcsak a Polt-féle garnitúrának, hanem már a Györgyi Kálmán irányította LÜ vezérkarának is tagja volt.

A katonai igazságszolgáltatás működéséről a közvélemény hagyományosan nem sokat tud. E téren a rendszerváltás sem hozott számottevő változást. A legfőbb ügyész katonai helyettese azonban értelemszerűen maga is részese volt azoknak az 1956-os sortűzperekkel kapcsolatos első vádhatósági döntéseknek, amelyek később végül is tévesnek bizonyultak. Kovács 1992 októberében például személyesen is védelmébe vette azt a nyomozást megszüntető határozatot, amely az egykori mosonmagyaróvári vérengzés elkövetőivel szemben született. A főügyészhelyettes elmagyarázta: elévülés miatt nincs már lehetőség a tettesek felelősségre vonására. A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy annak idején maga Györgyi Kálmán, sőt a jelenlegi alkotmánybíró, Bragyova András jogtudós is ugyanerre - az AB által később felülbírált - álláspontra helyezkedett.

A rendszerváltás egyik drámai pillanatának számító Dunagate-ügyben Kovács viszont éppenséggel ellentétes nézetet vallott, mint későbbi főnöke. A budapesti katonai főügyészség ezredeseként 1990 júliusában még úgy látta: meg kell szüntetni a büntetőeljárást Pallagi József ex-belügyminiszterhelyettes és Horváth József, a III/III-as szolgálat vezetője, illetve az alkotmányellenes titkosrendőri lehallgatásokat leleplező Végvári József őrnagy ellen. A nyomozás annak idején végül csak Györgyi utasítására folytatódott, mi több, Pallagi és Horváth mellett - a rendszerváltás nagyobb dicsőségére - Végvárit is elmarasztalták.

Ez azonban már csak történelem. Legalábbis erre lehet következtetni a két nagy parlamenti párt egy-egy prominensének első nyilatkozatából. "A Fidesz tiszteletben tartja az államfő alkotmányos jogosítványait, s talán csak egy patás ördög megnevezése esetén emelné fel szavát az új legfőbbügyész-jelölttel szemben" - fogalmazott a HVG-nek elég képszerűen Répássy Róbert, a párt jogi kabinetjének vezetője. A parlament alkotmányügyi bizottságának MSZP-s elnöke, Vastagh Pál pedig úgy látja: Kovács - több évtizedes ügyészi pályafutására tekintettel - alkalmas lehet az ügyészség tekintélyének megerősítésére. A hétfő éjszakai Szabadság téri zavargás után a még meg sem választott új legfőbb ügyész mindenesetre máris megkapta első kemény leckéjét. Kovácsnak - ha októberben tényleg megválasztják - alighanem tömeges felelősségre vonásokat kell majd kezdeményeznie az erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben. A másik megoldás egy eseti amnesztiatörvény megalkotása lehet, miként 1990 őszén a háromnapos taxisblokád után.

BABUS ENDRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Távozó hivatalnok-bíró

Nyolc és fél év után minden különösebb hírverés nélkül távozik posztjáról az első számú hivatalnok-bíró Magyarországon.

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását