Beismerte tettét Szabó Gyula marcali városi képviselő, az MDF azóta lemondatott Somogy megyei listavezetője, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy megölt egy helyi alvilági vállalkozót.

Lövésekre figyelt fel péntek este egy, a Somogy megyei Marcali külterületén élő férfi, aki nyomban riasztotta a rendőrséget. Kiderült, hat lövéssel a saját autójában kivégezték a helyi éjszakai élet ismert figuráját, a 34 éves Horváth "Dudi" Károlyt. Forró nyomon csaknem félszáz rendőr kezdte meg a nyomozást - tájékoztatott kedden Búzás László, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Az áldozat telefonos híváslistájának elemzése nyomán hamar eljutottak a gyanúsítotthoz, Szabó Gyulához, a Marcaliért Egyesület városi önkormányzati képviselőjéhez, aki a történtek nyilvánosságra kerüléséig az MDF megyei nagytelepülési listáját vezette az önkormányzati választásokon. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfi beismerte tettét. A politikus már a múlt szombaton lemondott listavezetői helyéről, s utóbb - Hock Zoltán országos elnökhelyettes felszólítására, immár a rács mögött - MDF-es tagságáról is.

Az elkövető és az áldozat élete a helyi nyilvánosság előtt zajlott - igaz, Szabóé jórészt nappal, Horváthé inkább éjszaka. A somogyi közéletben mérsékelt jobboldali politikusként jellemzett Szabó a helyi társasági élet központja volt: gyakran tűnt fel például szakácsversenyek zsűritagjaként, őt és családját - felesége kozmetikus kisiparos, rokonai között pedig hagyományos a pedagógusi hivatás - megbecsülés övezte. A mezőgazdasági szakmérnök végzettségű gyanúsított a kilencvenes évek közepén kezdett el politizálni, eleinte az MDNP-ben, amely képviselőjelöltként indította az 1998-as országgyűlési választásokon, majd pártoló tagja volt a Centrum Pártnak, s egy időben megfordult a Somogyért Egyesületben is. A városi képviselő-testületben aktívan dolgozott, tagja volt a pénzügyi és az EU-integrációs bizottságnak is.

Vállalkozásai kevesebb sikert hoztak. Mezőgazdasági nagykereskedelemmel foglalkozó Bíborszolg Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nevű cégét 2003-ban egyszerűsített felszámolás után szüntette meg a bíróság, a vállalkozás után vagyon nem, csak kifizetetlen tartozás maradt. Szabó e bukás után is gabonában utazott, Mesztegnyőn és az Inke melletti Jolánpusztán bérelt tárolókat, de nem jött be a számítása. Az inkei tároló egy évvel ezelőtt leégett, Marcaliban tudni vélik, biztosítási csalás miatt: Szabó állítólag éppen arra az estére nem kért biztonsági őrt, s kiürítette a tárolót. "A szakértői vizsgálat még tart a tűz ügyében" - kommentálták a híreket a rendőrök.

Úgy tudni, az üzleti bevétel oroszlánrésze a környékbeli kaszinókba vándorolt, a politikus állítólag a játékgépek rabja volt. Ha ez igaz, elképzelhető, e szenvedély hozta össze az éjszakában dolgozó Horváthtal. Ő, ha valaki tudakolta, mivel foglalkozik, rendre azt válaszolta, nagybátyja építőipari cégében akad elfoglaltsága. "Alighanem csak a roma közösségen belül egyértelmű, mit is csinál valójában Dudi" - mondták a HVG-nek a marcali közéletet ismerő források. Mindazonáltal tény, Horváthot korábban többször büntették csalás és zsarolás miatt, a helyi köznyelv szerint uzsorakölcsönök nyújtásával, valutázással foglalkozott.

Többször kisegítette Szabót is - ezt a bulvársajtónak nyilatkozó özvegye sem titkolta. Akad, akik szerint e tartozásból eredt kettejük között a nézetkülönbség; sokan tudni vélik, Szabó nagyobb összeget vett át Horváthtól, a pénz utóbbi Balatonkenesén valutázó rokonától származott, aki a megfelelő nyomatékkal várta volna a törlesztést. Mindazonáltal nem voltak rosszban, sokan látták őket együtt megjelenni üzleti ügyekben; ilyenkor úgy tűnt, Dudi Szabó sofőrje, segítője és testőre is egy személyben.

Szabó vallomása szerint félelemből ölt. Horváth ugyanis megfenyegette őt és családját arra az esetre, ha tovább késik egy 3 millió forintos törlesztőrészlet átadásával - mondta. Az adósság egy BMW X5-ös gépkocsi tervezett adásvételéből ered, amelyet az áldozat hozott volna be Szabónak külföldről jutányos áron. A gyanúsított a kihallgatása során állította, 3 millió forintot már kifizetett - erről azonban nem született írás -, s Horváth további 3 milliót kért, de ő nem tudott fizetni. Ezt megbeszélni találkoztak péntek este, amikor Dudi megfenyegette a politikust, aki ezt követően 2-3 méterről leadott lövésekkel lelőtte. Utóbb maga mutatta meg a helyszínelő rendőröknek a tetthely közelében eldobott fegyert. A rendőrség a jelek szerint hisz Szabónak, s nem gyanakodik arra, hogy a politikus valójában előre kitervelte volna tettét. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, parabellumát, amelyre nem szólt - csak vadászfegyverre - az engedélye, a gyanúsított állandóan az autójában tartotta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tucatnyi műtét vár még a szétválasztott bangladesi ikrekre

Tucatnyi műtét vár még a szétválasztott bangladesi ikrekre

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült