Kosáry Domokos történészprofesszor, kuratóriumi elnök lobbizása sem tudta megmenteni a Teleki Alapítványt és a hozzá tartozó kutatóintézetet.

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) visszaállításáról döntött a Gyurcsány-kabinet - derül ki a jövő évi költségvetési törvény tervezetéből. Az 1991-ben az Antall-kormány által létrehozott Teleki László Alapítványba való beolvasztással lényegében megszüntetett, akkor már két évtizede működő, tárcafelügyeletű MKI újjáalapítása pluszpénzt nem igényel, hiszen egyúttal a Teleki megszüntetését is elhatározták, az eddig annak juttatott állami apanázst a tervek szerint az új intézet kapja majd. Ez az eddig a kormányzati apparátuson kívüli külpolitikai kutatások államosítását jelenti, ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a mindenkori minisztériumi elvárások szerint fogalmazódnak meg a szakértői anyagok.

Az alapítvány megszüntetése várhatóan nem lesz konfliktusmentes. Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke, egyben az alapítvány kuratóriumának elnöke lobbilevelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. A történészprofesszor az utóbbi időben az 1956 ötvenedik évfordulójának ünneplésére felállított bizottság vezetőjeként szoros kapcsolatban állt a kormányfővel. Ma azonban már, úgy tűnik, nem adnak az akadémikus szavára. Információink szerint a Miniszterelnöki Hivatalból (MEH) jelezték neki, hogy tárgyalnak vele az alapítvány sorsáról, a kormány azonban - mint Polgár Viktor külügyi szóvivő a HVG kérdésére elmondta - a múlt héten végleg döntött arról, megszüntetik az alapítványt. Így kútba esett az akadémikusnak a nyár elején megfogalmazott terve is, amellyel az MTA pénzügyi és tudományos felügyelete alá kívánta helyezni az alapítványt és az általa működtetett Teleki László Intézetet.

A Teleki sorsáról a nyáron kezdtek gondolkodni kormányzati berkekben, s a megalkotott jogszabályokból kitűnően két változat futott párhuzamosan. A június utolsó napján megjelent, az állam különböző szervezeteinek átalakításáról szóló kormányhatározatban az állt, hogy a Telekit 2007. január 1-jéig össze kell vonni a Király Béla nevével fémjelzett Atlanti Kutató és Kiadó Közalapítvánnyal. Ekkor azonban egy másik szálon az alapítvány megszüntetésének előkészítése is megtörtént, amelyhez az alapot a polgári törvénykönyv alapítványokról szóló paragrafusának júliusi megváltoztatása adta. Ebben a megszüntetés lehetséges okait egy további ponttal bővítették: az új szöveg szerint a bíróság akkor is törli az alapítványt, ha az alapító arra hivatkozik, hogy az adott feladat ellátását más módon vagy más szervezeti keretben hatékonyabban tudja megvalósítani. Ehhez társult egy kifejezetten a Telekire illő paragrafus, amely kimondta, hogy azoknak az alapítványoknak az esetében is így kell eljárni, amelyeket 1994 (a közalapítványi intézmény létrehozása) előtt hoztak létre.

A jogszabály-módosítás lehetővé tette azt is, hogy az alapítványt "saját alapítású költségvetési szervvé" alakítsák át. Pontosan ez a szándéka a külügyi tárcának. A HVG kérdésére Horváthné Fekszi Márta államtitkár elmondta, az MKI ilyen módon alakul majd meg. Információink szerint már a nyáron tárgyaltak a jelenleg Svédországban dolgozó Dunay Pál külpolitikai szakértővel az intézet tervéről. "Valóban kaptam felkérést arra, hogy készítsem elő a leendő MKI megalakítását" - válaszolta a HVG kérdésére Dunay, aki elmondta, hogy információi szerint 2007. január 1-jén áll fel az új intézet, s szűnik meg a Teleki.

A jövő évi költségvetési törvény Külügyminisztériumról szóló mellékletének tervezete azonban, talán éppen az idő rövidsége miatt, óvatosabban fogalmaz. "A tervezési időszakban még nem ismert a két alapítvány megszűnésének időpontja, valamint az, hogy a Magyar Külügyi Intézet milyen feltételekkel jön létre", így az új intézmény az év közben áll fel - olvasható a törvénytervezetben. Azt viszont tartalmazza a szöveg, hogy az MKI a Teleki és az Atlanti "bázisán az azok által ellátott feladatot is átveszi".

A nyáron elfogadott törvénymódosítás szerint a vagyont a megszűnt alapítványok céljához hasonlóra kell fordítani. Márpedig ez a bázis a Teleki esetében meglehetősen nagy, az alapítványnak becslések szerint legalább kétmilliárd forintos vagyona van. Vezetői ugyanis még az 1990-es évek elején úgy döntöttek, hogy az állami támogatás egy részét ingatlanokba fektetik, majd azok bérbeadásából támogatják a tudományos tevékenységet, a vagyonkezelésre pedig egy kft-t hoztak létre. Az intézet egy külpolitikai és egy kisebbségpolitikai részlegből áll, s tevékenységének támogatásához az utóbbi években mintegy évi 120-130 millió forintot kapott a költségvetéstől, amihez saját bevételeiből korábban évente 30 millió, az utóbbi egy-két évben mintegy 15 millió forintot tett hozzá.

Az alapítvány számos olyan tevékenységet is végez, amely biztosan nem illik majd az új intézmény profiljába. 1999 óta a Teleki a gazdája a határon túli magyar műemlékek megóvásával kapcsolatos programnak, eddig több mint 1 milliárd forintos költségvetéssel, a csángókkal kapcsolatos kutatások is rajta keresztül futnak évente több tízmillió forint értékben.

A tudományos munkatársak sorsáról még nem tudni semmi véglegeset. Az összesen 46 fős Teleki külpolitikai részlegén dolgozó tucatnyi kutató nyilván abban reménykedik, hogy ők alkotják majd az alapját a leendő új intézet munkatársi gárdájának, ez azonban még közel sem biztos. A költségvetési törvény 20 fős keretet állapít meg az MKI-nak, amelynek feltöltése még nem történt meg, s félő, hogy egyesek esetleg így élik majd túl a minisztériumi létszámleépítést.

A Teleki kisebbségpolitikai részlegén dolgozók helyzete, ha lehet, még bizonytalanabb. A parlament külügyi bizottságának ülésén a múlt héten Gémesi Ferenc, a MEH külügyi szakállamtitkára azt mondta, hogy a külügyi kutatások két lábon állnak majd: az MKI mellett a másik fontos intézmény a már évek óta létező, s a közalapítványok általános megszüntetését, úgy tűnik, túlélő Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány lesz. Dunay szerint az MKI-nak meg kell állapodnia e közalapítvánnyal, "elkerülve a párhuzamosságokat", ami azt jelenti, hogy a külügyi intézetnek nem kell majd kisebbségpolitikai kutatásokkal foglalkoznia.

RIBA ISTVÁN

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Ha kipróbálna egy másik, ingyenes böngészőt a gépén, adjon esélyt az új Operának

Ha kipróbálna egy másik, ingyenes böngészőt a gépén, adjon esélyt az új Operának