A képviselői jogállás szabályozási kereteit feszegeti a kómában lévő Toller László ügye, aki ellen gyámügyi eljárás indult a napokban.

Te annyit tanultál el Lacitól, hogy minden székbe bele kell ülni - a pártlegenda szerint a csípős megjegyzést az MSZP-frakció egyik tagja címezte Tasnádi Péter pécsi polgármesternek, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közjogi csomagja részeként a polgármesteri-törvényhozói összeférhetetlenségről folyó eszmecsere éles vitába torkollott a képviselőcsoportban. A drámai elemeket sem nélkülöző ülés résztvevői közül nem mindenki emlékezik ugyan szó szerint a Tasnádi elleni beszólásra, de tény, a párt országos politikusai érzik és - név nélkül nyilatkozva - érzékeltetik is a különbséget. "Toller ikon: jó értelemben vett keresztapa, politikus és menedzser. Tasnádi egyik sem" - mondta a pártvezetés egyik tagja.

2006. június 19-én karambolozott az egyéni országgyűlési mandátumot újból - már negyedszer - elnyert politikus. Az azóta is kómában fekvő Toller története a múlt héten vett különös fordulatot. Kiderült, a pécsi önkormányzat gyámhivatalát még tavaly novemberben elektronikus levélben kérte föl egy pécsi polgárként aláírt névtelen bejelentő, kezdeményezzék a bíróságnál, az állapítsa meg Toller cselekvőképtelenségét, s rendeljen ki gondnokot számára (amivel elvesztené mandátumát). Erre rácsimpaszkodva a jobbára akciózásaival a hírekbe kerülő Deport '56 szervezet tett följelentést a rendőrségen hűtlen kezelés miatt, mondván, valaki felelős azért, hogy Tollernek jelenleg is folyósítják havi 419 500 forintos képviselői tiszteletdíját és 287 ezer forintos költségtérítését. A deportos érvelés szerint miután Toller nem tett a képviselők számára kötelező vagyonbevallást (felesége szignált és nyújtott be helyette is nyilatkozatot), automatikusan elvesztette a mandátumát.

Bár a HVG által megkérdezett egyik érintett sem mulasztott el emlékeztetni az ügy kényes voltára, úgy tűnik, az eljáró hatóságok kevésbé voltak óvatosak. Tasnádi betegségére hivatkozva nem nyilatkozott ugyan a HVG-nek, de környezetében úgy tájékoztattak: a két év végi ünnep között, vagyis másfél hónappal a levél érkezése után jutott a polgármester tudomására az elődjét érintő kezdeményezés. Ha valóban így történt, a gyámhivatal önjáróan döntött akkor is, amikor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium állásfoglalását kérte, mi a teendő a névtelen levéllel. A tárca ifjúsági főosztályvezetője egyetlen nap alatt határozott: meg kell indítani az eljárást, hisz a gondnokság alá helyezést főszabályként a hozzátartozók kérhetik, illetve az ügyész és a gyámhatóság, amennyiben a "tudomására jut", hogy indokolt a procedúra (az persze aligha életszerű, hogy a gyámhivatal a névtelen levélből értesült volna a baleset következményeiről). A pécsi gyámhivatal - ezek szerint szintén a polgármester tudta nélkül - elfogultságot jelentett a közigazgatási hivatalnál, az pedig a szekszárdi hatóságot jelölte ki, amely nemrégiben megkezdte a procedúrát: adatokat gyűjt, és ígéri, kiértesíti a hozzátartozókat. A képviselő feleségét - mint Toller Tünde a HVG-nek elmondta - hivatalosan senki sem tájékoztatta a szerinte egyébként a jó ízlést sértő eljárásról.

"Jobban tette volna az illető, ha aláír" - mondta a HVG-nek Páva Zsolt, Pécs 1994-1998 közötti polgármestere, 2006-os polgármesterjelölt, fideszes városi képviselő. Nyilvánvaló, miért érez így: a legkézenfekvőbb ellenzéki körökben keresni a feladót. Ha ugyanis a bíróság elrendeli a gyámság alá helyezést, időközi választást kell kiírni, s a mostani politikai klímában szinte borítékolható a fideszes győzelem.

Parlamenti matematikában a mandátumvesztés nem volna végzetes az MSZP számára, lélektanilag azonban - Toller imázsa és a körzet sajátosságai okán - mindenképpen megrázó lenne. Így szinte érthetetlen, a Fidesz miért veszi félvállról a lehetőséget: a körzetnek, miután Orbán Viktor pártelnök tavaly elcsapta az elődöket, nincsen választókerületi elnöke sem. Holott korántsem olyan egyértelmű, hogy Baranya jelenleg is balos fészek. A Szili Katalin házelnök, Puch László pártpénztárnok, Gráf József agrárminiszter, illetve Toller nevével fémjelzett kör befolyása Toller balesete óta sokat csökkent. Gráf szakkérdésekkel foglalkozik, Szilit és Puchot - még ha utóbbira szüksége van is - belső ellenzékként kezeli a pártvezetés.

Pécsi ellenzéki források is elismerik Toller hatékonyságát, kiemelik ugyanakkor hajlamát a látványpolitizálásra, s arra, hogy alkalmasint fittyet hányjon a szabályokra, Tasnádit ezzel szemben döntésképtelen demokrataként jellemzik. A polgármester nem a legjobb állapotban lévő várost örökölt, például 18 milliárd volt az adósságállomány. A legutóbbi hitelfelvételkor alig sikerült tehermentes önkormányzati ingatlant találni fedezetül - vázolták az állapotokat a városházán. Valószínűleg rosszul értelmezett szemérem is visszatarthatta a polgármestert, de tény, máig nem volt bátorsága a választókat szembesíteni a korábbi vezetés hibáival. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés miatt nyomoz a városi vagyonkezelő cégnél, a kultúrfőváros-projekt akadozik (HVG, 2008. január 12.), az M6-os továbbra is messze van a megyeszékhelytől. Az erőskezű Toller azt sem hagyta, hogy mellette ütőképes városházi szakapparátus működjön. Az érem másik oldala: bírálói szerint Tasnádi akkora arányú személycserét hajtott végre a városházán, önkormányzati cégeknél, mintha Pécs "pártot is váltott volna" 2006-ban.

Akárhogyan is, a Toller-ügy közjogi fejezetében - mi lesz a mandátum sorsa? - előrelépést hozhat a névtelen beadvány és a deportos följelentés. Utóbbival kapcsolatban Szili azt mondta a HVG-nek: a képviselői jogviszony nem hagyományos munkaviszonyon alapul, választással jön létre, és a ciklus idejére szól, a járandóságot nem véletlenül nem fizetésnek, hanem tiszteletdíjnak nevezik. E szerint Tollernek - aki a baleset júniusban esedékes második évfordulójáig táppénzen van - járnak a parlamenti juttatások. Figyelemre méltó a család érve is: a parlamentből kieső honatya végkielégítést kap, a munkahelyi utazás közben balesetet szenvedő politikusnak viszont semmi sem jár?

Szili emlékeztetett: amikor 2007 februárjában beszámolt a T. Háznak, hogy valamennyi képviselő határidőben leadta vagyonbevallását, ez ellen senkinek sem volt kifogása. Géczi József Alajos (MSZP) mentelmi bizottsági elnök szerint "semmi sem tiltja", hogy a bevallást a politikus házastársa írja alá. Az alkotmányügyi bizottságban is tag Toller nevében egyébként senki sem szavazott a képviselőházban, az ilyen helyettesítések ugyanis írásbeli meghatalmazáshoz kötöttek.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

A Saron-kóma

A közel 80 éves Ariel Saron több mint két éve nem tért magához, Izrael egykori miniszterelnökét a Tel-Aviv környéki...

A Manchester City az első triplázó angol csapat

A Manchester City az első triplázó angol csapat

Figyelmeztetést adtak ki: erős szél, jégeső jöhet

Figyelmeztetést adtak ki: erős szél, jégeső jöhet

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa