A vezető kormánypárt januárban újabb negatív támogatottsági rekordot könyvelhet el, s a megkérdezettek bő háromnegyede szerint "rossz irányba mennek a dolgok" - derül ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzésből.

HVG
Az új év sem hozott gyógyírt a gyengélkedő szocialistáknak. Napjainkban tartósan az MSZP a legelutasítottabb párt Magyarországon: korábban soha nem mondták ennyien, hogy semmiképp sem szavaznának rá. Az elutasítottsági rekord decemberi adat, most januárban pedig másik, hasonlóan drámai számot is regisztrálhattunk: a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében 19 százalékra esett vissza. A Medián felméréseinek történetében ezt megelőzően csak a rendszerváltás tájékán (nagyjából 1993 közepéig), aztán átmenetileg 1996-ban, a Bokros-csomagot követő időszakban volt ilyen szűk a szocialisták szavazótábora, ám az összehasonlításnál azt sem szabad elfelejteni, hogy azokban az években még a mostaninál több párt között oszlottak meg, tehát sokkal kevésbé koncentrálódtak a szavazatok.

Mindent egybevetve a Fidesz vezető helye minden korábbinál biztosabb, támogatóinak aránya minden választói csoportban több mint kétszerese az MSZP-szavazókéinak. Változatlanul sokkal erősebb az ellenzéki párt támogatóinak motiváltsága is: a Fidesz szimpatizánsainak 64 százaléka, az MSZP-hívők 56 százaléka állította, hogy egy "most vasárnapi" választáson biztosan elmenne szavazni. Ennél is jóval nagyobb, 69:28 a különbség a két szavazótábor között a népszavazási részvételi szándékot tekintve, ezért sem meglepő, hogy a tavaszra várható referendum mindhárom kérdésében jó kétharmados többségben vannak az igen válaszok.

HVG
A szokásosnál kétszer nagyobb mintán készült a Medián januári felmérése, ezért az adatok lehetőséget adnak arra, hogy ne csak a szavazótáborok nagyságáról, de a belső összetételükről is statisztikai értelemben megbízhatóbb elemzés készüljön. A 2006-os parlamenti választás óta a Fidesz minden jelentős társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából azonos mértékben erősödött. Ezzel szemben az MSZP ugyancsak minden rétegben veszített szavazókat, ám korántsem egyforma mértékben. A legutóbbi választáson a szocialisták az idősebbek és az alacsonyabb státusú középkorúak köréből kapták a legtöbb szavazatot, a Fidesz táborában pedig főleg a fiatal középrétegek és az idős vallásos szavazók alkottak "koalíciót". Az utóbbi csaknem két évben a két nagy párt szavazótáborát elválasztó kulturális jellemzők szerepe nem változott. Erre utal, hogy az MSZP az 50 évesnél idősebbek és a budapestiek körében veszítette a legkevesebb támogatót - ezekben a csoportokban lehetnek a legnagyobb arányban azok, akik kulturális-ideológiai alapon tartanak ki a népszerűségét vesztő baloldal mellett. A 2006-ban sem igazán jelentős gazdasági-jövedelmi választóvonalak szerepe viszont tovább csökkent azáltal, hogy az MSZP táborát az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a fizikai munkát végzők hagyták el a legnagyobb arányban. Igaz, többségük a Fideszhez sem csatlakozott, inkább a bizonytalanok számát növelte.

HVG
Említést érdemel még egy - nem túl szívderítő - csúcsdöntés is. Azok aránya, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok", korábban soha nem haladta meg a háromnegyednyit. 2007 decemberében viszont 76, most januárban pedig már 78 százalékra ugrott a helyzetet sötéten látók aránya. A rossz közérzet a lakosság gazdasági várakozásaiban is megjelenik, ám a tavaly év végi mélypont után valamelyest mérséklődött. 66-ról 62 százalékra csökkent például azok aránya, akik az ország gazdasági helyzetének a romlását valószínűsítik. És bár január elején a közvélemény szemében egyértelműen az energiaárak alakulása volt az első számú közéleti téma (a kérdőívben felkínált 15 ügy közül a válaszadók 39 százaléka ezt tartotta a legfontosabbnak), meglepő módon az inflációs várakozások még mérséklődtek is valamelyest: a 2008-as pénzromlásra adott becslések átlaga december és január eleje között 21-ről 20 százalékra csökkent. Lehet, hogy a 2007 végén napvilágot látott pesszimista jóslatok után az emberek egy kicsit fellélegeztek, mert az energiaárak emelkedése kisebb lett a vártnál, de ennél is valószínűbb magyarázat, hogy a felmérés idején még nem kapták kézhez az új díjszabást tartalmazó számlákat.

A politikusok népszerűségi rangsorában végbement kevés számottevő változás közül a leglátványosabb Kósa Lajos debreceni polgármester, Fidesz-alelnök szárnyalása: az ő 10 százalékpontos népszerűség-növekedése azt is jelenti, hogy az októberi negyedik helyről most a lista élére ugrott. Előkelő helyezése elsősorban annak tulajdonítható, hogy pillanatnyilag ő az a Fidesz-politikus, akit a legkevésbé utasítanak el az MSZP-szavazók, hiszen 45 százalékuk szívesen látná "fontos politikai szerepben", miközben Varga Mihályról 25, Pokorni Zoltánról 17, Navracsics Tiborról 8 százalékuk gondolkodik így. Kósa ezzel a kereszttámogatással megelőzi még a köztársasági elnököt is, hiszen Sólyom Lászlóval az MSZP szavazóknak csak a 37 százaléka rokonszenvez.

Összességében mindenesetre a politikusrangsor felsőházában egyértelmű többségben vannak az ellenzéki vezetők, sőt a kormánypártiak közül is azoké a legjobb helyezés, akik saját pártjukban bizonyos értelemben ellenzéki pozíciót foglalnak el, mint Szili Katalin vagy Fodor Gábor. A sereghajtók viszont azok, akik a reformok, illetve a megszorítások emblematikus figuráiként a politikai küzdelem frontvonalában vállalnak szerepet, mint Horváth Ágnes vagy Veres János, és akiknek, ha a népszerűségük nem is, az ismertségük jelentősen nőtt az utóbbi hónapokban.

HANN ENDRE - KARÁCSONY GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Strache-ügy: előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban

Strache-ügy: előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

Húszezer kivándorolt magyar jelentkezett csak be szavazni

Húszezer kivándorolt magyar jelentkezett csak be szavazni

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval