Legsúlyosabb közjogi kudarcát szenvedte el az államfő hétfőn, amikor leszavazták a bírói hatalom élére kiszemelt jelöltjét, Baka Andrást. A zöld ombudsman megválasztása csak szépségflastrom.

HVG
Háromból kettő nem kapott elegendő támogatást, s reális a veszélye annak, hogy a harmadik hatalmi ág tényleges vezető nélkül marad - ez az államfői jelöltekről szóló hétfői parlamenti szavazás eredménye. Az Országházban megjelent közjogi méltóságok és a leszavazott kiszemeltek mégis mosolyogtak, elégedett, de legalábbis önigazoló nyilatkozatokat tettek. Felhőtlen örömre pedig csak Fülöp Sándornak (HVG, 2008. január 19.), annak a környezetvédelmi szakjogásznak lehetett oka, aki második próbálkozásra ugyan, de megkapta a kétharmados többséget (lásd táblázatunkat).

A zöld ombudsman legfeljebb az ismeretlentől való félelmet testesíthette meg, Péterfalvi Attiláról harmadszor szavazva viszont a közélet egyik jól ismert alakjáról mondtak véleményt a képviselők. Méghozzá kétszer is: először - személyére - nemet, majd még ugyanazon az ülésnapon munkájára elsöprő arányú igent. Az immár hetedik általa jegyzett adatvédelmi biztosi éves beszámolót (amit most helyettesítő jogkörében Szabó Máté általános biztos prezentált) ugyanis egyetlen tartózkodás mellett, 365 igennel fogadta el a Ház. Az előző választáshoz képest Péterfalvi is jelentősen, 22 szavazattal tudott erősíteni, feltehetőleg főként a szocialisták közt (a jobboldaliként elkönyvelt jelölt az egyik szélsőséges portált idézte az MSZP frakcióülésén, amely szerint "Péterfalvi adatvédelmi bizonytalant - értsd csak a szoclibek adatait védi," igaz magyar kuruc nem támogathatja). Mostani szereplését értékelheti úgy az államfő, hogy érdemes még egyszer jelölnie.

Sokkal rosszabbul járt az alkotmányos berendezkedés szempontjából messze legfontosabb posztra, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és egyúttal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) élére jelölt Baka András: még az egyszerű többséget sem kapta meg. Őt az öt ítélőtáblai elnök támogatta - nem véletlen, hogy formális bírói kinevezésére is a fővárosi táblán került sor -, ennek ismeretében jelenthette ki a Fidesz-KDNP, hogy a szakma, adott esetben az OIT döntésére tekintettel fognak szavazni. Csakhogy az OIT-tag megyei elnökök nem álltak be a táblaelnökök mögé (HVG, 2008. május 17.). A Fidesz sikeresen megmagyarázta ugyan, hogy az OIT-s leszavazás arányára és a táblaelnökök elkötelezettségére tekintettel mégis kiállnak Baka mellett, a szakma véleményére adó másik három párt azonban az ebben az esetben nemmel felérő lelkiismereti szavazást választhatta.

Az MSZP befolyásos jogászai közül nem hivatalos információk szerint Avarkeszi Dezső kiállt Baka mellett, míg a közjogi munkacsoport egyhangúan elutasította. Mindenesetre június 26-án lejár Lomnici Zoltán mandátuma, s így - az eddigi közjogi modellel ellentétesen - kettéválik az LB és az OIT vezetése. Az LB első emberévé a volt hadbíró, egykor NATO-kémek ellen ítélkező Kaposvári Bertalan elnökhelyettes lép elő, aki viszont ezáltal nem válik OIT-taggá, s életkora - 69 éves - miatt legkésőbb jövő tavasszal nyugdíjba kell mennie, akár úgy is, hogy teljesen vezető nélkül marad az LB. Az OIT elnökhelyettese - a móri ítélet miatti támadások után önként lemondott Varga Zoltán büntetőbírót követve - Fazekas Sándor, a legnagyobb magyar törvényház, de mégiscsak egy alsóbb fokú bíróság, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke. Jelenleg ő tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy mind a politikában, mind a szakmában befuthasson, mint kompromisszumos legfelsőbb bírósági elnökjelölt.

A szavazás után Baka arra hivatkozott, az elutasítás valójában nem a személyének szólt, hanem a magyar politika látlelete, Sólyom pedig úgy vélte, "jó úton jár", a jelölési kompetenciájába tartozó hat tisztség közül négyet sikerült a legrátermettebb emberekkel betölteni, Lomnici pedig elégtételnek érezheti, mégsem olyan könnyű helyére mást állítani.

Az államfő ráadásul meglehetősen szerencsétlen parlamenti felszólalással próbálta javítani a szavazás előtt Baka esélyeit, amiből az olvasható ki, hogy Sólyom szerint minden frakció, sőt maga Lomnici is személyi változást akart az igazságszolgáltatás élén. Csakhogy a főbíró nem akar visszavonulni, a frakciók közül pedig Baka nevének kiszivárgása (HVG, 2008. február 29.) előtt a Fidesz elfogadta volna Lomnici újrajelölését, az MSZP-frakció legfeljebb megosztott volt.

Fleck Zoltán jogszociológus szerint a sikertelen főbírói jelölés semmiféle diszfunkciót nem okoz az igazságszolgáltatás működésében. A HVG kérdésére Bárándy képviselő, OIT-tag ezt kiegészítendőnek tartja azzal, hogy csak "néhány hónapig" elfogadható ez a helyzet. Halmai Gábor alkotmányjogász pedig úgy véli, ez már túlmutat az államfő következetességén vagy akár makacsságán is, ez már Sólyom önkritikára képtelenségének a jele: nem képes elismerni, hogy rossz gyakorlatot folytat. Pedig elég lenne visszanyúlnia az akkor még általa irányított Alkotmánybíróság 1991-1992-es döntéseihez, illetve azok szelleméhez. Akkor Göncz Árpád nem akarta aláírni a közmédiumokat vezető Hankiss Elemér és Gombár Csaba ellensúlyozására szánt elnökhelyettesek kinevezési okmányait, s ezért fordult az alkotmánybírákhoz Antall József. Márpedig az akkori verdikt szerint a közjogi méltóságok kötelesek együttműködni.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó