A megfigyelési botrányban érintett UD-csoporthoz kötődő Darázs és Társai Ügyvédi Iroda "referenciái között - a...

A megfigyelési botrányban érintett UD-csoporthoz kötődő Darázs és Társai Ügyvédi Iroda "referenciái között - a teljesség igénye nélkül - megtalálható: Magyar Államvasutak Zrt., Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata, Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal, Dunaferr Energiaszolgáltató Kft., Dunaferr Dunai Vasmű Rt., Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Hivatala, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Munkaügyi Központ, Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás" - mindez Izsó Gábor, Békés fideszes polgármestere Szalai László (MSZP) interpellációjára adott válaszában olvasható. A HVG kutakodása szerint, ha egy "egyszerű" internetes kereséssel nem igazolható is valamennyi referenciaként emlegetett kapcsolat, tény, az iroda nem szűkölködik állami, önkormányzati megrendelőkben. S bár a megrendelők zöme fideszes önkormányzat, de végeztek munkát állami közhivataloknak a 2002-es kormányváltás után is.

Általában közbeszerzési ügyekben adnak tanácsot, magukra vállalják a pályáztatás gondjait (az utóbbi esetekben például a pályázati dokumentáció díját is az iroda bankszámlájára kell befizetni). A Békés megyei helyhatóságok mellett dolgoznak, illetve dolgoztak például Budapest XVII. kerületének - az Izsó által említett zuglói megbízás egyébként, amely egy havonként nettó 873 ezer forintos szerződést takar, még a kerület korábbi, fideszes vezetéséhez kötődik -, Szolnoknak, Fótnak, valamint a soproni közműcégnek.

2004-ben a Belügyminisztérium BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt.-jét képviselték egy közbeszerzési ügyben, amelyben a vesztes pályázók támadtak meg egy, a gépjármű-eredetvizsgálathoz kötődő tendert (kérelmüket amúgy elutasították). Egy évvel korábban is volt BM-közeli megbízás: az adatnyilvántartó jogi feladatait látták el 7,2 millió forintért. Eközben az iroda társtulajdonosa, Bakondi György egykori katasztrófavédelmi főigazgató vitt ügyet - közvetve - a BM ellenében is: 2005-ben az Ericcsont képviselte a Nemzeti Fejlesztési Hivatal által adjusztált határőrségi kommunikációseszköz-beszerzés ügyében (a procedúrát a kérelmező elbukta). Az iroda 2005-ben vállalta azt is, hogy konzultál a Nemzeti Hírközlési Hatósággal annak közigazgatási pereiről, az egy hónapig hatályos szerződés díja 6 millió forint volt.

"Esztergomban vagyok éppen, az önkormányzatnál" - ezt már Horváth József, az UD Zrt. társtulajdonosa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori műveleti főigazgató-helyettese válaszolta Demeter Ervin (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt titokminiszter kérdésére egy lehallgatott és amúgy a Fidesz honlapján is közzétett telefonbeszélgetés tanúsága szerint. Más jelek is arra utalnak, hogy az UD-csoport alighanem a legerősebb kapcsolatot Esztergom önkormányzatával tartja fenn. A városi önkormányzat cége, a Strigonium Zrt. egy nappal a Meggyes Tamás fideszes polgármester elleni merénylet előtt hozta létre az UD-csoporthoz tartozó North Atlantic Protector Kft.-vel közösen az Esztergomi Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-t (Evéd), amelynek ügyvezetője Morvai Tamás, aki feljelentettként szerepel a megfigyelési büntetőügyben. Az Evéd annak ellenére jött létre, hogy az önkormányzatnak már van hasonló - nyomozással, biztonságvédelemmel foglalkozó - cége: a Strigoniumé a 2002-ben alakult esztergomi Secretar Kft. is.

Miután kitört a megfigyelési botrány, föl sem merült, hogy Esztergom átgondolja az együttműködést, ellenkezőleg, a városi képviselő-testület szeptember 25-én zárt ajtók mögött döntött, hogy 1 milliárd forinttal megemeli a Strigonium alaptőkéjét. Az összegből a tervek szerint a városi zrt 40 millió forinttal tőkét emel majd az Evédben, amely - a Szeretgom internetes városi portál tudomása szerint - két telephelyet, gépjárműállomást, autószerelő műhelyt hoz majd létre a városban (az Evéd székhelye jelenleg Budapesten van). Irodájuk is lesz, méghozzá - ha minden igaz - egy városi tulajdonú ingatlanban; így a város összesen több mint 200 millió forintot tervez invesztálni a biztonsági cégbe. Amelynek amúgy a tervek szerint feladatot is szán: eladja az önkormányzati járműparkot az Evédnek, majd visszabérli.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Megfigyelési szálak Békés megyében

A megfigyelési ügyben kulcsszereplő UD-csoporthoz kötődő ügyvédi irodát bízott meg több Békés megyei fideszes önkormányzat baloldali elődje közbeszerzéseinek átvizsgálásával. Információink szerint az UD Zrt.-nél lefoglalt anyagok között önkormányzatokkal kapcsolatos dokumentumok is találhatók.

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Matolcsy fia Porschékat gyűjt