szerző:
HVG

Oldalanként 117 ezer forint – ennyi a tarifája a Pécs 2010 Európa kulturális fovárosa hatástanulmánynak, amit a városvezetésnek bírósági döntésre nyilvánosságra kellett hoznia.

Botránymentesre sikerült az Európa kulturális fővárosa (EKF) program hatástanulmányának nyilvánosságra hozatala, pedig a pécsi ellenzék arra számított, sikerül kellemetlen helyzetbe hozni az MSZP-s városvezetést. Az öt kulcsprojektet taglaló megvalósíthatósági tanulmány 2768 oldala 324 millió forintba került. Eddig titkosként kezelte a Pécs 2010 menedzsmentközpont, valamint az önkormányzat is, amely azért rendelte meg, hogy az MSZP-s városvezetők és a kormány tisztában legyen azzal, mikorra és milyen esélylyel készülnek a kulcsprojektek. A 2007. novemberi dolgozatot a Pécs 2010 Konzorcium készítette, amit öt tanácsadó cég alkot a DHV Magyarország vezetésével (COWI Magyarország, EconoConsult, Ernst & Young, Ex Ante).

Ahhoz persze fellapozni sem kell, hogy látsszon: a tervek csak részben valósulnak meg 2010 elejéig. A titkos kezelés nagyobbrészt azért volt fontos, hogy a kulturális főváros sikerére számító és ezért beruházni szándékozó vállalkozók ne szembesüljenek a tényekkel, vagyis hogy a kulcsprojektek környékén nem érdemes felépíteni a tervezett hoteleket és élményfürdőket 2010-re. A 2007 novemberében elkészült anyag titkosítása ellen már akkor felemelte szavát az ellenzéki Fidesz-frakció, mert a részleteket még a városatyák sem ismerhették meg. Tasnádi Péter (MSZP) polgármester azzal indokolta a zárlatot, hogy a szerinte káros magatartást felmutató ellenzék eljárása már többször bizonyította, kárt okoz, amikor idő előtt fontos információkat szivárogtatnak ki.

A nyilvánosságra hozatalt Mészáros András volt főigazgató a mai napig hibának tartja. Mint a HVG-nek fogalmazott, nem véletlen, hogy nem adták ki a tanulmányt, amely nyilvánosságra kerülés esetén jogtalan előnyhöz juttathat olyan vállalkozókat vagy pályázókat, akik részt akarnak venni a projektek megvalósításában. Az ellenzék lecsitítása érdekében egyébként Mészáros egy példányt már korábban hozzáférhetővé tett az önkormányzati képviselők részére, de senki sem nézte meg. A tanulmány végül 2008. február elején minden képviselőhöz eljutott egy cd-n, de az ellenzéket visszatartotta a titoktartási nyilatkozat, amit Tasnádi íratott alá velük. Ekkor szabott határidőt a Fidesz-frakció: ha 48 órán belül nem kerül nyilvánosságra a hatástanulmány, bíróságon kérnek elégtételt.

A Fidesz szándékát 2008 júniusában a Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) váltotta valóra, amely két pécsi ügyvéd vezetésével azzal a céllal alakult, hogy nyilvánosságra hozzanak minden olyan adatot és információt, ami szerintük a lakosságra tartozik. A TAKA állítása szerint pártoktól függetlenül cselekszik, mégis inkább a szárnyaszegett ellenzék jobbkezének látszik, hiszen olyan önkormányzati szerződések nyilvánosságra hozásáért indít pereket, amelyekben elsőként a Fidesz-frakció emeli fel szavát a városi közgyűléseken.

Az EKF-hatástanulmányból sok újdonság egyébként nem derül ki, csak apró részletek, amelyek mind-mind arra utalnak, nincs szükség a kulturális fővároshoz ilyen nagyberuházásokra, de amibe belefogtak, annak a megvalósulása sem biztos. A napokban például a koncert- és konferencia-központ építése elé került akadály, ugyanis a közbeszerzési pályázatot a közelmúltban megtámadta a Kész Holding Zrt., mert szerintük a kivitelezési feltételeknek csak a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Zrt. felelhet meg. A város a szigorú feltételrendszert lapzártánk után enyhíti, így az is pályázhat, akinek referenciái között ezer helyett hatszáz főt befogadó hasonló célú épület szerepel. Úgy tudni, a háttérben két szocialista alpolgármester, Tóth Bertalan és Gonda Tibor küzdelme áll, a két cég a két politikuson keresztül lobbizik. Gonda korábban több esetben nyomatékosan, de sikertelenül hívta fel Mészáros figyelmét: jó lenne, ha ő és a menedzsmentközpont részt venne a Kész Holding prezentációján, amely egy ilyen nagyberuházás levezénylését mutatta volna be.

Az 5,5 milliárd forintos beruházással készülő konferencia- és koncertközponttal kapcsolatban a tanulmányban egyébként az olvasható: felesleges megépíteni, mert nem lehet majd programokkal megtölteni. Az ezzel kapcsolatos közvélemény-kutatásból pedig az, hogy a megkérdezett helyi vállalkozások 61 százaléka nem venné igénybe a központ szolgáltatásait. A száz-kétszáz fős szemináriumtermet a válaszadók 64 százaléka, az ötszáz fős konferenciatermet a 75 százaléka, az ezerfős konferenciatermet pedig 92 százaléka biztosan nem használná.

A többi kulcsprojekt sem áll jobban. A Zsolnay kulturális negyed esetében elkészültek ugyan a végleges tervek, de a porcelángyár szükséges átköltöztetéséről még nincs döntés. A negyed eredetileg 25 ezer négyzetméternyi beépített területrésze a nagy kiállítótér integrálása után 39 ezer négyzetméterre duzzadt. A menedzsmentközpont szerint így is elég lesz rá a tervezett 11 milliárd forint. A tudásközpont – amely a tervek szerint a városi, a Baranya megyei és az egyetemi könyvtárat foglalja majd magában – megépítése előtt minden pénzügyi akadály elhárult, de még ebben az esetben sem történt egyetlen kapavágás sem.

FÓRIS GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lassan bármit megtehetnek az albérletek kiadói, annyian keresnek lakást

Lassan bármit megtehetnek az albérletek kiadói, annyian keresnek lakást

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban

Kitiltottak egy férfit egy fitneszklubláncból, miután kikerült róla egy igen kínos videó

Kitiltottak egy férfit egy fitneszklubláncból, miután kikerült róla egy igen kínos videó

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

Egy hónap alatt 4,8 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Egy hónap alatt 4,8 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Josh Brolin az Andrássyról üzente meg, hogy George Clooney mindenhol ott van

Josh Brolin az Andrássyról üzente meg, hogy George Clooney mindenhol ott van