szerző:
HVG

Tovább emelkedett az egyszázalékos felajánlásokban részesülő egyházak száma, feltörőben vannak az ősmagyar-újpogány vallások.

Már nem annyira az ateisták, az istentagadók, hanem a pogány és okkult tanokat hirdető egyházak jelentik az egyik legnagyobb veszélyt – figyelmeztették a híveket a magyar katolikus püspöki kar tagjai abban a körlevélben, amelyet a hét végén olvastak fel a templomokban. A hitelvek tisztaságán őrködni hivatott egyházi testület aggodalmát az váltotta ki, hogy az utóbbi években egyre több olyan, gyakran a politikai szélsőjobbhoz kötődő szervezet jelent meg az országban, amelyik Jézusra, Szűz Máriára és a magyar szentekre hivatkozva igyekszik megnyerni magának – illetve súlyos pénzekért kínált gyógyító terápiáknak – a lelki és testi megújulásra váró jámbor lelkeket. Augusztusban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek külön is figyelmeztette egyházmegyéje papjait, óvakodjanak a Magyarok Országos Gyűlésétől, nehogy kunszentmiklósi jelenlétükkel hitelesítsék az ott elhangzó „nemzetlélek-gyógyító” tanításokat.

A keresztény hitvilág és az ősmagyar pogány szellemi világ ötvözetét kínáló egyházak támogatottságáról nehéz képet kapni, de az egyszázalékos adófelajánlások legfrissebb statisztikája alapján is jól látszik, hogy a nagy egyházaknak – anyagi szempontból – nem igazán jelentenek konkurenciát. Sem az egyszázalékos listán örök első katolikus egyház (amelyet 483 ezer felajánló támogatott), sem a reformátusok (159 ezer), de még az evangélikusok (44 ezer felajánló) pozícióit sem veszélyeztetik a neopogány egyházak, amelyek közül még a legnagyobbnak, az Ősmagyar Egyháznak is csak 809 támogatója akadt. A táltosok gyülekezete ezzel a 25. legnagyobb egyház, míg tavaly még a 28. volt. A mostani helyezés ötmillió forintos bevételt hozott a Kovács Magyar András és családtagjai vezetésével működő egyháznak (ez közel 30 százalékos növekedés egy év alatt), amelyhez személyes szálakon kötődik még egy jól menő vállalkozás is, a 2007-ben közel 16 milliós forgalmú Energia Gyógyító Központ Kft. (HVG, 2008. december 20.). Jelentősen javított pozícióin az átkok levételével és a megszálló lelkek eltávolításával foglalkozó Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza is, amelyik – a támogatók számában és összegében a táltosok Ősmagyar Egyházáéhoz hasonló számokat produkálva – a korábbi 41. helyről a 27.-re jött fel.

Az egyszázalékos adófelajánlási rendszer indulásakor, 1998-ban, 80 bejegyzett egyházat tartottak nyilván (közülük 73 szerepelt az egyszázalékos listán). Mostanra megduplázódott az adózók kegyeiért versengő, magukat vallási jellegűként meghatározó szervezetek száma. A gyarapodás töretlen, tavalyelőtt 144, tavaly már 155, az idén pedig 169 részesült, illetve részesül az adózók által átirányított forintokból. Igaz, jelentősen eltérő mértékben. Több mint a felének még száz támogatója sincs (ezernél több is csak 21-nek). Innen nézve nem is látszik a valóságtól elrugaszkodott ötletnek, ami az egyház-alapítási szabályok korábbi szigorítási tervezeteiben többször is megfogalmazódott, hogy minimum száz alapítóhoz kellene kötni az egyházak nyilvántartásba vételét.

Ha az adófelajánlások önmagukban nem mindenkinek hoznak is jelentős összeget – a lista végén kullogó, hét adózó által támogatott Sekina Gyülekezet például 9440 forintot kap, szemben a lista élén álló katolikus egyházzal, amelyik közel 3 milliárdot –, a kedvezményezett egyházak jogosultságot szereznek arra, hogy a nyilatkozatot tevők arányában kiegészítő támogatást is kapjanak a költségvetésből.

A költségvetési pénzek áldásaiból a kilencvenes évek elején még kizárt egyházak – a Krisna-tudatúak, a szcientológusok, a Jehova tanúi, amelyeket az Országgyűlés 1993-ban destruktív szektáknak minősített – sorsa is érdekesen alakult. A Krisna-tudatúak szalonképessé válását jelzi, hogy tartósan a top tízbe kerülnek – idén a 11 554 felajánlótól kapott 84 millió forinttal például a negyedikek. A keleti vallások képviselői egyébként is rendre sikeresen szerepelnek. Övék a 8., a 11., a 14. és a 17. hely is az egyszázalékos ranglistán, ahol összesen 29 buddhista közösség szerepel. A Jehova tanúi általában a nyolcadik-kilencedikek a sorban. A politikai közbeszédben gyakran gazdasági vállalkozással azonosított szcientológusok magyarországi szervezete viszont az utóbbi években mindössze nyolcszáz–ezer támogatót tudott szerezni, amivel jelenleg a 26.-ak.

Sajátos karriert futott be a pár éve létrehozott Közösség a Születés Méltóságáért. A 2002-es alapításakor még a Születés Egyháza néven futó szervezet 2005-ben változtatta meg a nevét a jelenlegire, és 2006-ra a nyolcadik helyre küzdötte fel magát több mint hatezer támogatóval. A meglehetősen titokzatos társaság (HVG, 2007. szeptember 22.), ahogy korábban egyik évről a másikra megsokszorozta, mostanra éppolyan gyorsan el is veszítette támogatóinak jóval több mint a felét. A holdfivérek és holdnővérek egyháza – 2651 felajánlóval – ma már „csak” a 13. helyezett.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb aranyérem a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

Újabb aranyérem a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Torlódás Hegyeshalomnál

Torlódás Hegyeshalomnál

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók