szerző:
HVG

Hónapok óta nem fizet bérleti díjat az országos MSZDP-központnak is otthont adó ferencvárosi irodáért a szocialista frakcióban ülő milliárdos üzletember, Kapolyi László által létrehozott alapítvány.

Ingatlanpiaci szempontból értékes helyen, a IX. kerület újjávarázsolt részén, a Tompa utca–Liliom utca sarkon található a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) ferencvárosi szervezetének irodája, és oda van bejelentve a párt országos központja is. Az utcafrontra nyíló üzlethelyiség tulajdonosa, a kerületi önkormányzat azonban hónapok óta nem kapja meg a bérleti díjat. Akinek fizetnie kellene, az a Kapolyi László üzletember, MSZDP-elnök, szocialista országgyűlési képviselő által gründolt Kelemen Gyula Alapítvány. A kormánypárti Népszavát is támogató, 1992-ben létrehozott alapítvány Kapolyi cégének, a System Consultingnak a székhelyén működik, vezetői Kapolyi munkatársai, hivatalos célja pedig a gazdaság szerkezetátalakításával összefüggő oktatási, képzési programok támogatása.

Az ingatlan története kalandos. A szociáldemokraták 1989 decembere óta bérlik a kezdetben még 167 négyzetméteres egykori MSZMP-irodát. A kilencvenes évek közepén azonban arról értesültek, hogy a kerület meg kívánja osztani az ingatlant, s a nagyobbik rész az MDF-ből frissen kivált MDNP kerületi szervezetének adna otthont. A szociáldemokraták nehezményezték, hogy alig 58 négyzetméterre szorulnának vissza. Az önkormányzat és a párt vitája a bíróságot is megjárta, míg végül 1999-ben megállapodtak, gyakorlatilag a tulajdonos feltételei alapján. Kiss Sándor Zoltán kerületi elnök állítja, többször maga jelentkezett a kerület vezetésénél, hogy hajlandó többet fizetni, például nagyobb részt vállalna a közös költségből, de nem kapott választ. Így nem csoda, hogy a szívéhez kapott, amikor a kerület egy csapásra a háromszázszorosára, 112 ezer forintra emelte a havi bérleti díjat.

Ferencváros vezetése eladási ajánlatokat is tett a szervezetnek, legutóbb 12 millió forintért. Ekkor kérték a kerületi szociáldemokraták a Kapolyi-alapítvány segítségét, amely így 2006 nyara óta bérli nekik az ingatlant. Az MDNP helyére került Centrum Párt élt a vétel lehetőségével, sőt a jelek szerint azóta hasznosította is a szerzeményét, amennyiben az ő ingatlanrészében jelenleg kínai butik működik.) Az, hogy az alapítvány nem fizet, nemrég derült ki. Kiss vette át ugyanis azt a levelet, amelyben az önkormányzat október 31-ei hatállyal felmondta a szerződést. Kapolyi a HVG-nek azt mondta, ő is csak a múlt hét végi választmányi ülésen értesült a problémáról, amelyet ígérete szerint rendezni fognak. Az alapítványt képviselő Tóth Kata szerint a vezetőváltásuk miatt felhalmozódott munka okozhatta a késedelmet. Az önkormányzat viszont arról tájékoztatta a HVG-t, hogy az alapítvány visszaadná a helyiséget. Elképzelhető tehát, hogy a papírforma-pártszékházra most lakat kerül, és az önkormányzat örömmel veszi vissza az „értékes és jól értékesíthető ingatlant”.

Korántsem ez az egyetlen gond azonban az MSZDP háza táján. A HVG-t több aktivista is arról tájékoztatta, nem látják garantáltnak, hogy a párt képes lesz indulni a jövő évi országgyűlési választásokon. Bár a szociáldemokraták múlt hét végi választmányi ülése arról határozott, hogy a megyei elnököknek két héten belül meg kell nevezniük jelöltjeiket, sokak szerint ez késő. A pártelnök és köre szövetségeseket keres, a HVG birtokába került alelnöki körlevél szerint egyebek mellett a Zöld Baloldallal, a Cseh Sándor-féle Kisgazda Szövetséggel, illetve a Lehet Más a Politika mozgalommal (az LMP-nél állítják, nem érkezett hozzájuk megkeresés Kapolyiéktól, „hála istennek” – tették hozzá).

Partvonalra szorult baloldali politikusok közül jó néhányan eközben az MSZDP-ben látják a visszatérés lehetőségét. A választmányi ülésen felszólalt például Nemcsók János, a kancellária volt miniszteri biztosa, s – miután kijelentette, szülőföldjén a szorgalmat a „férfiemberek” genetikai sajátosságaként tartják számon – rögtön programot is adott, amely szerint az MSZDP garantálhatja 800 ezer ember foglalkoztatását, a 13. havi nyugdíjat és az ingyenes felsőoktatást. A szociáldemokraták ilyesféle „vonzereje” az MSZP válságával függ össze, és nemcsak a népszerűtlenséggel, hanem a Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes személyéhez kötött pártfoglalással is. A kiszorított MSZP-sek csapatostól álltak át ugyanis Kapolyiékhoz. Környezete szerint ennek a pártelnök egy darabig őszintén örült, ám hozzáállása gyökeresen megváltozott, amikor a jobboldali sajtó egyszerre kezdte támadni energiaipari üzleteit, illetve arról írt, hogy állítólag ő finanszírozta Keller László volt közpénzügyi államtitkár kutakodásait. MSZDP-s bennfentesek szerint akadtak a pártvezetésben, akik e támadások hátterében az MSZP országos központját, esetleg Hagyó bizalmasait vélték, ezért visszafogottabb politizálásra biztatták Kapolyit.

A szocdem lendület valóban kifulladni látszik. Az EP-választásokon a párt nem állított listát, nem indít jelöltet a józsefvárosi polgármesteri székért november végén tartandó időközi választáson sem, bár a kerület egyik országgyűlési képviselője történetesen az MSZP-ből a Hagyó-féle nyomulástól nem függetlenül átigazolt Hárs Gábor. A baloldalnak egyébként aligha van esélye a megméretésen, s az MSZP a szinte biztos bukásba küldi Komássy Ákost, a Fiatal Baloldal (FIB) volt elnökét, Medgyessy Péter egykori miniszterelnöki személyi titkárát. Az ő józsefvárosi fölbukkanása ugyanakkor nem érdektelen, mintha a Hagyó-csapat pártfoglalását hasonló akció követte volna a kerületi pártszervezetben, az úgynevezett budai fiúké.

Új erős embernek mégsem a több vitás ügyben, például a FIB kétes pénzügyeiben érintettnek tartott polgármesterjelöltet mondják, hanem a kerületi elnökségi tag Lévai Gábort. Őt úgy ismerik Józsefvárosban, mint aki a számos helyi beruházáson, így a Corvin sétányén is munkálkodó Futó Péter ingatlanvállalkozó környezetéhez kötődik. Ilyen körülmények között sokan a kerületi választók között meghatározó szerepű zenészcigányság körében népszerű Hársban látják a baloldal régi-új reménységét – legalábbis a HVG munkatársának MSZDP-s aktivistákkal beszélgetve ez volt a benyomása.

Ezzel együtt érezhető, hogy a szociáldemokraták tudják, nehéz idők jönnének rájuk, ha valahogyan elzáródna a System-pénzcsap. Ráadásul akadnak, akik jobbfelől nyomulnak. A párt miskolci elnöke például arra biztatta a szociáldemokrata szimpatizánsokat az EP-választás előtt, hogy ha változást akarnak, szavazzanak a Fideszre, az eredmények ismeretében pedig egy internetes fórumon kijelentette, hogy a Jobbik térnyerése meglepetés, de nem kétségbeejtő.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Ez durva: több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Ez durva: több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag