szerző:
HVG

Tipikus amerikai álomkarriert befutott emigráns családból származik az USA új budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, a Demokrata Párt nagy kampánypénzgyűjtője.

Fogadkozása ellenére nem szakított elődjei gyakorlatával, és politikai kinevezettet küld Budapestre nagykövetnek Barack Obama amerikai elnök. A 43 éves Eleni Tsakopoulos-Kounalakis – aki a Fehér Ház protokollszabályai szerint kinevezésének szenátusi megerősítéséig nem áll a sajtó rendelkezésére – a tavalyi elnökválasztási kampány kezdetén a Hillary Clintont támogató görög-amerikaiak bizottságának elnöke volt. Amikor az időközben külügyminiszterré kinevezett egykori First Lady alulmaradt a demokrata elnökjelöltségért vívott harcban, a mostani nagykövetjelölt hasonló lelkesedéssel állt Obama mellé. Sajtóértesülések szerint a környezetében már a nyár elején biztosra vették, hogy nagyköveti címet kap kampánymunkájáért, s még inkább a Demokrata Pártnak, illetve különböző jelöltjeinek az évek során támogatásként adott több millió dollárért.

Tsakopoulos-Kounalakis családjában hagyomány, hogy pénzzel segítik a demokratákat, akiket az új nagykövet apja, a 73 éves Angelo K. Tsakopoulos a kisemberek pártfogójának tart. A budapesti miszszió élére érkező asszony annak az AKT Development családi ingatlancégnek a vezérigazgatója, amely a legnagyobb ilyen vállalkozás Kalifornia fővárosában, Sacramentóban és környékén. Cége sikeréhez Angelo Tsakopoulos mindig mesteri – bírálói szerint csakis saját üzleti céljait szem előtt tartó – módon használta ki szerteágazó politikai kapcsolatrendszerét.

Az amerikai görög diaszpóra angol nyelvű újságja, a New Yorkban kiadott The National Herald idei listája szerint a nyilvánosságot kerülő Tsakopoulos 600 millió dolláros vagyonával a 18. leggazdagabb görög-amerikai. Két feleségétől származó hat gyereke közül eddig ketten szálltak be a családi üzletbe: Eleni és négy évvel fiatalabb öccse, Kyriakos, aki az egyik projektcéget irányítja.

A délkelet-görögországi kis faluban, Rizeszben született Tsakopoulos számos kortársával együtt a nélkülözésből az Újvilágba menekült a boldogulást keresni, és 1951-ben, 15. születésnapján érkezett hajón a New York melletti Ellis Island bevándorlási központjába. Pucolt cipőt Chicagóban, dolgozott farmon Kaliforniában, majd beiratkozott a sacramentói állami egyetemre. Tanulmányait hétköznap esténként pincérkedéssel, hétvégén pedig ingatlanközvetítéssel keresett pénzből finanszírozta. Utóbbit olyan jól csinálta, hogy végül otthagyta az egyetemet, mielőtt megszerezhette volna diplomáját.

Az 1970-es évek végétől egyre gyorsabban fejlődő Sacramento terjeszkedését üres területek ügyes felvásárlásával használta ki, és üzleti szimata mellett politikai kapcsolatai sem hagyták cserben. A demokraták bőkezű szponzoraként 1995-ben megfordult a Fehér Házban – aludt a barátoknak és kampánytámogatóknak kijáró Lincoln-hálószobában is –, ahol kávézás közben Bill Clinton elnöknek is panaszkodott az ingatlanfejlesztései útjában álló bürokratikus akadályokról, amelyeket időnként összeköttetései révén hárított el. A legnagyobb vihart akkor kavarta, amikor 2006-ban ő és lánya, Eleni összesen 8,7 millió dolláros „független” hirdetési kampánnyal támogatta korábbi üzlettársát és politikai pártfogoltját, a szintén görög-amerikai Phil Angelidest, hogy a demokraták színeiben harcba szállhasson a kaliforniai kormányzói címért az osztrák testépítőből lett hollywoodi sztárral, a republikánus Arnold Schwarzeneggerrel (aki végül meggyőző fölénnyel nyert). Politikusi pályafutása során Angelides összesen mintegy 12 millió dollárt kapott a Tsakopoulos-klántól – állítólag ez a legnagyobb összeg az USA történetében, amivel egy család valakinek a közhivatalért folytatott kampányait segítette.

Az ingatlanmágnás nemcsak a görög-amerikai politikusokkal bőkezű – támogatta az 1988-ban az idősebb George Bushtól csúfos vereséget szenvedett Michael Dukakist éppúgy, mint a demokrata elnökjelöltség megszerzésével négy évvel később hiába próbálkozó Paul Tsongast –, részt vett az 1996-os olimpiát Athénba vinni igyekvő, sikertelennek bizonyult kampányban, és a hellén kultúra ügyét is nagyvonalúan finanszírozza. Szülőhazájában Zeusz-templomot újíttatott fel, egykori alma materében pedig 70 ezer kötetes hellenisztikai könyvtár létrehozását pénzelte.

Az új amerikai nagykövet Budapestre vezető útját a családi vagyon egyengette, itteni tájékozódását pedig férje segítheti. A szintén görög-amerikai, 52 éves Markos Kounalakis – aki 13 évesen, apja mellett targoncavezetőként kezdett dolgozni – 1989-ben a Newsweek római tudósítója lett. A berlini fal leomlása után, mivel beszélt németül, az amerikai hetilap a kelet-európai rendszerváltás nyomába eresztette. Kounalakis gyors egymásutánban tudósított a prágai bársonyos forradalomról, a Newsweek 1990-es első számában – szegedi keltezéssel – Nicolae Ceausescu hatalmának megdöntéséről, majd a délszláv polgárháborúk kezdetéről. 1991-ben Moszkvába küldték, ahol a Mihail Gorbacsov elleni puccs, majd az orosz önállósodás szemtanúja volt. Hazatérve sem szakított az újságírással, pénzével megmentette a neoliberális Washington Monthly politikai magazint, amelynek ma kiadója. Feleségével 2000-ben a konstantinápolyi pátriárka adta össze a keleti kereszténység hagyományos központjában, Isztambulban.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád