szerző:
HVG

Büntetőfeljelentéshez vezetett a pécsi vízművekért folyó harc: a városi tulajdonú új szolgáltató hűtlen kezelés gyanúját emlegeti elődje, a váltás miatt bírósághoz forduló francia érdekeltségű cég gazdálkodása kapcsán.

„Ki fizet, azé a hatalom” – Arturo Ui örökbecsű igazsága a fizetési borítékok hatalmáról nem csak a színpadi karfiolüzletben érvényesül. A pécsi vízműcsata egyik alakulata, az önkormányzat által a hónap elején alapított Tettye Zrt. hétfőn kifizette a vízügyesek szeptemberi bérét a város segítségével szerzett 500 millió forintos folyószámlahiteléből. A dolgozók papíron fizetéselőleget kaptak, egyrészt, mert így nem kell nyomban kifizetni a járulékokat, másrészt, ha az eddigi munkaadójuk, a Pécsi Vízmű Zrt. valamilyen úton-módon mégis tudna fizetni, akkor a dolgozók októberi béréből levonják majd az összeget.

„Amit most kifizettek, az ajándék, a dolgozók köszönjék meg és tegyék jól zsebre, mert nem lesz honnan levonni, hiszen jogilag mi vagyunk a munkáltatójuk, és ez így is marad” – jelentette ki a HVG-nek Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója a hétfői pénzosztás kapcsán. Ettől a francia érdekeltségű, de önkormányzati többségű cégtől próbálja elvenni Pécs fideszes vezetése a városi vízműrendszer működtetésének jogát, hogy azt saját cégének, a Tettyének adja át (HVG, 2009. október 10.). A Pécsi Vízmű nem tudott fizetni embereinek októberben. Nem mintha nem volna pénze, ám a hitelező bankok zárolták számláit, mert attól tartanak, a munka nélkül maradt cég nem tudja majd törleszteni két és fél milliárd forintos hiteltartozását. Nyirati szerint könyörögtek a bankoknak, hogy legalább a 400 dolgozó bérére elegendő 42 millió forintot szabadítsák fel, mondván, a társaság 1 milliárd forintnyi készpénzzel, letéti jeggyel és bankbetéttel rendelkezik. De mivel a bankok – az MKB, a CIB, a Raiffeisen és a Mecsekvidéke Takarékszövetkezet – mindkét nagy vízműtulajdonostól, az önkormányzattól és a Suez Environnementtől garanciát kértek a hitelek visszafizetésére, ám azt csak utóbbitól kapták meg, maradt a zárlat. Pedig Nyirati szerint egy héten belül utalni tudnák a fizetéseket.

A pénz átvételekor a dolgozókkal egy dokumentumot is aláírattak, amely szerint Winkler Tamás, a Tettye vezérigazgatója felhatalmazza őket, hogy a Pécsi Vízmű tulajdonait használják, és ezért kizárólag a vezérigazgatót terheli a felelősség. Erre azért volt szükség, mert Nyirati felhívta a dolgozók figyelmét, hogy aki a Tettye utasítására a Pécsi Vízmű tulajdonában lévő eszközöket, anyagokat, szoftvereket használja, az bűncselekményt követ el, és tetteiért személyes felelősséggel tartozik. Nyirati azt is kijelentette: csak az dolgozzon, akinek munkája elengedhetetlenül fontos a víz- és csatornaszolgáltatás zavartalan működéséhez, vagyis burkoltan sztrájkra buzdított. Az irodai alkalmazottak egyébként nem tudnak dolgozni, hiszen a Tettyének értelemszerűen még nincsenek ügyfelei, nem kötött szolgáltatási szerződéseket, így számláznia sincs kinek. E cég legkorábban novemberben juthat némi bevételhez, hiszen október 5-éig még mindenképpen a Pécsi Vízmű számlájára kellene fizetni a vízért. A múlt hétfői székházfoglalással azonban a számlázás is leállt, az iratok dobozolva várják a postázást. Az irodaházat megszálló Tettye eközben szabotázst emleget. Winkler szerint több meglepő üzemzavart kellett elhárítaniuk a hétvégén, például sok helyen fa- és kőtörmelék került a szennyvízrendszerbe.

A jogi helyzetet a két fél eltérően értékeli. A Tettye jogutódnak tekinti magát a vízszolgáltatásban, a Pécsi Vízmű viszont ezt nem ismeri el. Nyirati szerint a Tettye mindent – irodaházat, szerszámokat, járműveket, benzinkártyákat – jogtalanul használ. Az új cég tárgyalást ajánl, Nyirati viszont csak Páva Zsolt (Fidesz) polgármestert fogadja el partnernek, aki nem különösebben nyitott a békés megoldásra: csak október 21-én fogadja Nyiratit. A több mint 30 milliárd forintnyi adóssággal terhelt város eddig legfeljebb arra hajlott, hogy megvegye a franciák részvénycsomagját, ám az árról s arról, miből fizetne Pécs, nincs hír, csak arról, novembertől 3,2 százalékkal olcsóbb lesz a víz. Az is biztos, nem a saját szakállára döntött úgy a Tettye vezetése a „pécsiek nevében”, hogy hétfőn hűtlen kezelés miatt feljelenti a konkurens cég irányítóit, mondván: elhallgatták a hitelfelvételek, garanciavállalások részleteit. Ezt Nyirati tagadta, mint mondta, mindig a cég közgyűlése vagy igazgatósága döntött, az önkormányzat képviselőjének jóváhagyása után.

Eközben az üzemi tanács és a helyi szakszervezet közös állásponton van: a dolgozóknak nem kell belebonyolódniuk az önkormányzat és a franciák vitájába. Ez az álláspont a városvezetésnek kedvez. Fülöp Tamás, az üzemi tanács elnöke ugyanis azt mondta a HVG-nek, munkajogászokkal konzultálva arra jutottak, hogy a dolgozók jogi helyzete tiszta: a Tettye alkalmazza őket október 1-jétől.

FÓRIS GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Zöld rendszámos új Mercedes, itt a plugin hibrid B-osztály

Zöld rendszámos új Mercedes, itt a plugin hibrid B-osztály

Lesz, ahol esni fog, máshol marad a száraz, napos idő

Lesz, ahol esni fog, máshol marad a száraz, napos idő

Mostantól még rövidebb szakaszon jár a 4-6-os villamos

Mostantól még rövidebb szakaszon jár a 4-6-os villamos