HVGÉvtizedek óta nem folyt olyan kevés vér Magyarországon emberölések miatt, mint tavaly, amikor összesen 165...

HVG
Évtizedek óta nem folyt olyan kevés vér Magyarországon emberölések miatt, mint tavaly, amikor összesen 165 gyilkosság jutott a hatóságok tudomására - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság napokban nyilvánosságra hozott, 2005-ös bűnügyi adataiból. A második szabad választások évében, 1994-ben például még 313-at regisztráltak a legsúlyosabb bűntettből. A tavalyi adat az abolicionisták álláspontját látszik igazolni, vagyis azt, hogy az emberölések számát hosszabb távon nem befolyásolja a halálbüntetés eltörlése, amire Magyarországon 1990-ben került sor. Az utóbbi hat-nyolc évben itthon lényegében ugyanannyi gyilkosságra derült fény, mint az előző rendszer utolsó két évtizedében, a hetvenes-nyolcvanas években. A gyilkosságok számának látványos visszaesése közepette az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények (például a súlyos testi sértések) száma a múlt évben is emelkedő tendenciát mutatott. A verekedések és más hasonló deliktumok aránya az elmúlt másfél évtizedben 6,5-ről 8 százalékra nőtt az összes bűncselekményen belül. A vagyon elleni törvénysértések száma ugyanakkor csökken: egy évtizede még e deliktumok tették ki a bűncselekmények 78 százalékát, mára ez az arány 62 százalékra mérséklődött. Közelebbről ez azt jelenti, hogy a kilencvenes évek elején még 350 ezer lopást, csalást, sikkasztást, hűtlen kezelést lepleztek le a hatóságok, tavaly viszont már "csak" 262 082 ilyen bűntényt regisztrált az ORFK. A klasszikus bűntettek közül a lakásbetörések mennyisége is csökkenő tendenciát mutat: az évtized eleji 26 ezerrel szemben tavaly 17 786 "srenket" jegyzőkönyveztek a helyszínelők. A gépjárműlopások száma gyakorlatilag stagnál, tavalyelőtt 7869, a múlt évben 7938 személygépkocsit és motorkerékpárt kötöttek el. 2005-ben egy átlagos napon 1196 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására.
HVG

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban