Nincs igazi győztese a decemberi szerbiai parlamenti választásnak. A relatív nyertes ultranacionalista Radikális Párt képtelen kormányt alakítani, egyébként is: szavazóinak legnagyobb részét a milosevicsi rezsim rokon szellemiségű nacionalista pártjaitól hódította el. Az úgynevezett Demokratikus Blokk pártjainak sincs okuk az ünneplésre - mármint azoknak, amelyek egyáltalán bejutottak a törvényhozásba -, hiszen a választók felének sem kapták meg a támogatását.

Egyértelmű vesztesek viszont vannak, közöttük a vajdasági magyarság: a többpártrendszer 1990. évi bevezetése óta most először nem lesznek magyar pártok színeiben megválasztott képviselők a szerbiai képviselőházban. Az öt magyar párt közül három (köztük a legnagyobb, a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség - VMSZ) az Együtt a Toleranciáért pártkoalíció színeiben nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges - kisebbségellenes - 5 százalékot. Az Ágoston András irányította Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) kiütéses vereséget szenvedett, a Páll Sándor vezette harmadikutas Vajdasági Magyar Demokrata Közösség (VMDK) bojkottálta a választásokat.

A parlamenti mandátumok elvesztése kétségtelenül csökkenteni fogja a magyarság politikai súlyát és érdekérvényesítési képességét a szerbiai közéletben. A vajdasági magyarok szempontjából azonban a települési önkormányzatok és a tartomány szintjén zajló politizálás csaknem olyan jelentőségű, mint az országos. Az utóbbi három esztendőben jelentősen növekedtek ugyanis a tartományi és önkormányzati szervek hatáskörei, költségvetési forrásai. Így az idei helyhatósági választásoknak valódi tétjük lesz a vajdasági magyar pártok számára. Ráadásul a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzatában, a Magyar Nemzeti Tanácsban ugyancsak fontos döntések születhetnek. Mindezekből következően a vajdasági magyar pártoknak - elsősorban a VMSZ-nek - nem kell lakatot akasztaniuk a pártházra, noha az országos parlamenti jelenlét hiánya a helyi hatalomért folytatott harcra is rányomhatja a bélyegét, például az államkasszából juttatott központi pártfinanszírozás elmaradása révén.

Sokak szerint a választási kudarc egyik fő oka az öt magyar párt ellentéte. Ebben kétségtelenül van valami, ha azt vesszük figyelembe, hogy együttesen minden bizonnyal átléphették volna a parlamenti küszöböt. De milyen valódi érdekek, illetve érdekellentétek húzódnak meg e gyakran önpusztító civakodás mögött? A legutóbbi választást értékelve kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy miután a kisebbeknek tisztában kellett lenniük saját csekélyke támogatottságukkal, az volt az egyetlen céljuk, hogy megakadályozzák a VMSZ választási sikerét, még akár a magyar parlamenti képviselet elvesztése árán is. Ennyiben sikeresnek mutatkoztak.

Ennek az ellentétnek a gyökereit nem az eltérő pártprogramokban kell keresni. A szembenállás egyik fő okozója a pártvezérek és holdudvaraik közötti mély és megcsontosodott ellentét és bizalmatlanság, ami a kilencvenes évek első felébe nyúlik vissza, azokba az időkbe, amikor a csoportérdekek és vezetői ambíciók szétfeszítették az akkor még egységes VMDK-t. A három civakodó pártot közel nyolc esztendeje folyamatosan ugyanazok a pártelnökök vezetik. Azt pedig tudjuk, hogy ha a nyilvános ház forgalma kicsi, akkor nem az ágyakat kell kicserélni.

A magyar-magyar acsarkodás persze nem mindenkit keserít el. Ez a folyamatos megosztottság igenis jól jön a szerb nemzetállam híveinek, de a szerb polgári elit egy részének is. Minél felaprózottabb a vajdasági magyar politikai vezetés, annál könnyebb elutasítani, elhallgatni a magyar követeléseket, nem kell megosztani a hatalmat a magyarság politikai pártjával, pártjaival.

Ugyanakkor már kevésbé érthető az anyaországi politikusok magatartása, amely közvetve ugyancsak hozzájárult és hozzájárul a megosztottság fenntartásához. A választási eredményekkel sohasem igazolt "kétpólusú" vajdasági magyar politikai valóság (egyik oldalon a VMSZ, másikon a VMDP) tézisének az életben tartásával a mindenkori magyar kormányzat elsősorban Ágostont tette ellenérdekeltté abban, hogy keresse a közeledést Kaszáékhoz. Amíg pártja egyenrangúan ott ül a Magyar Állandó Értekezleten, amíg a holdudvarában lévők aktívan részt vesznek a magyarországi támogatások elosztásában és felhasználásában, amíg úgy általában is jövedelmező az etnobiznisz, addig nehezen képzelhető el a közeledés és kompromisszumkeresés.

Ezek után nem marad más hátra, mint várni, vajon örökös pártvezéreink egyike-másika távozik-e posztjáról, vagy az egyre csökkenő magyarság tűnik el végérvényesen Szerbia politikai térképéről.

KORHECZ TAMÁS

(A szerző nemzetközi jogász, a vajdasági tartományi kormány tagja)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele