Nyilván őrületesen jó poénnak gondolták a kabátjukra varrt sárga keresztet azok a keresztény atyafiak (és anyalányok), akik ezzel óhajtották neheztelésüket kifejezni a Tilosnak nevezett, ám mégis működő rádió szerintük sajnálatos létezése okán. Én valóban majd halálra röhögtem magam - igaz, inkább azon, ahogyan az inkriminált rádió (eredendő bűnként ittasan a mikrofon elé engedett, majd elvárható időben és módon szankcionált) beszélő emberét laza mozdulattal azonos súlyúvá tették a magyar állammal. No, nem a mostanival, hanem azzal a korábbival, amely - kisajátítva - szalonképtelenné tette az említett tüntetésen ismét nagy elánnal lengetett Árpád-sávos lobogót. Ez a valamikori állam annak idején törvényben, súlyos büntetés kilátásba helyezésével tette ugyanis kötelezővé egy másik vallás szimbólumának megfelelő méretű és jól látható helyen való utcai viselését. Nyilván ennek szólt a szellemesnek szánt utalás. Ami számomra még meg is fejelődött azzal a momentummal, hogy míg anno szervezett állami apparátus kényszerített embereket önmaguk és vállalt (vagy csak feltételezett) vallásuk szimbólumának megalázására, azt ma egyetlen mondatával képes volt elérni egy illuminált rádiós.

Persze nem vagyok a naivitásig hülye, tudom, az ily módon poénkodók még eme öngól észlelése árán sem szívesen mondtak volna le egyre kevésbé kódolt, kedvenc üzenetükről (csak merte volna a kereszttel ugyanezt elkövetni más, a demonstrálók szemében kevéssé autentikusnak érzett személy!). Mert természetesen a sárga kereszt sem jelentett mást, mint a rendezvény szó szerinti fénypontjául szolgáló Izrael-zászló égetés. Mindez akár teljesen függetlenül attól is, hogy a rádiónak van-e köze a sejtetgető utalás tartalmához. A lényeg persze nem is ez volt, hanem az ilyen irányú érzelmi gőz elfüttyögetése - némi erőmutogatással megfejelve. Ez utóbbi pedig azért, mert látván a rádió megrendszabályozásában illetékes grémium minden irányba kacsingató és minden irányból befolyásolt tétovaságát, esélyt éreztek a maguk befolyásának érvényesítésére is.

A nagy zsigeri vehemenciának végül a tüntetők oldalán is otrombaság lett a vége. Amiből a szervezők a sárga keresztet ezek szerint vállalták, a zászlóégetést viszont már szerették volna másra kenni. Becsületükre mondva, végül mégiscsak bocsánatot kértek.

Csakhogy ezzel megint magukra hozták a bajt: a Tilos egyik embere nagyot hibázott, aztán pardont mondott. Ő is, a rádió is. A hétvégi poénkodók ennek ellenére szeretnék a Tilost mindörökre betiltani. Közben viszont ezúttal ők produkáltak olyan kapitális otrombaságot, amiért jónak látták gyorsan elnézést kérni. Mégis - ha következetesek - kérniük kellene önmaguk betiltását is. Mert újabb furcsa poén lenne a részükről, ha produkciójukra azzal tennének rá egy lapáttal, hogy a megbocsátás erényét kizárólag önmagukkal szemben gyakorolják.

HORVÁTH ZOLTÁN

(A szerző a HVG munkatársa)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban