A világűr militarizálása nem új kérdés, de a mostani fejlemények fényében minden korábbinál erőteljesebben kell az ilyen jellegű törekvéseket elutasítanunk. Az Egyesült Államok bejelentette ugyanis, hogy űrbe telepített rakétavédelmi rendszert fog kifejleszteni. Ez a lépés nemhogy nem szolgálja a terrorizmus elleni harcot, hanem a kárára van, mert megosztja a nemzeteket, és ellentétbe állítja az érdekeiket. Ebben a kérdésben egyetértek Andrej Kokosin neves orosz biztonsági szakértővel, dumaképviselővel és két társával, akik azt írták: "A nemzeti rakétavédelmi rendszerek megalkotása már nem csak a nukleáris patthelyzetből kivezető megoldás, és nem csak az Észak-Koreából érkező hipotetikus rakétatámadások elhárítására szolgál. Az amerikaiak minden másnál jobban szeretnének létrehozni valamit, ami megkülönbözteti őket attól a tömegtől, amely a 21. század új stratégiai színterén tolong." Az USA a rakétavédelemben elért technológiai újítások segítségével is szeretné fenntartani kizárólagosságát.

Az Egyesült Államok a sokpólusú világrend kialakulását megakadályozandó próbálja megkurtítani az ENSZ szerepét, s hangsúlyozza folyamatosan, hogy joga van egyoldalúan használni katonai erejét. A sokpólusú világrend keretei között a biztonsági követelményekre is sokkal könnyebb lenne megfelelő választ adni, és ez a nemzetközi terrorizmusra is vonatkozik. Az alternatíva - az Amerika-központú, egypólusú világ - a világ legtöbb nemzete számára elfogadhatatlan.

A hidegháború alatt a két szuperhatalom nem kis kárt okozott más országoknak, de az USA és a Szovjetunió közötti egyensúly egyben korlátozta is a politikájukból fakadó negatív hatásokat. Egypólusú világban ilyen egyensúly nincs, a nemzetállamok közötti ellentétek konfliktusok formájában törnének a felszínre. Hiába mutatnak a tendenciák az Amerika-központú világ felé, a jövőben számos olyan ország akad majd, amely hatalmi központnak kiáltja ki magát a világszínpadon. Ez a forgatókönyv olyan jövőt vetít elénk, amelyben mindennaposak a konfliktusok, és visszatérünk a brutális és globális szembenálláshoz. Eddig még egyetlen, globálisan túlsúlyos országnak sem sikerült egypólusú világrendet kialakítania.

Amerika egyoldalú hatalmi törekvéseinek két következménye lehet. Ha tetemes gazdasági és technikai forrásait a világűr militarizálására használja fel, azzal senki sem tud lépést tartani. Ebben az esetben nem csupán a rakétavédelemben jutna monopóliumhoz, de világűr-föld stratégiai támadó fegyverrendszert és világűrbe telepített műholdelhárító rendszert is ki tudna fejleszteni. Ez alapjaiban változtatná meg a mai katonai és politikai egyensúlyt. Mivel az USA-nak most nincs valódi ellenfele, az ilyen helyzet azokat bátorítaná, akik eddig is támogatták, hogy Amerika akár egyoldalúan is forduljon szembe a "lator államokkal".

A másik forgatókönyv, hogy a többi, iparilag és technológiailag fejlett ország is megpróbálja kifejleszteni saját űrfegyvereit, hogy megakadályozza az amerikai űrmonopóliumot. Ez beláthatatlan következményekkel járna, mivel az űrben is elindulna a fegyverkezési verseny. Kétséges, miként segítené ez megerősíteni a nemzetközi biztonságot vagy akár csak az Egyesült Államokét. A terrorizmus elleni összefogást csak akkor lehet szorosabbá tenni, ha egyik hatalom sem hoz létre újfajta fegyvereket, nem monopolizálja az űrt, és nem kényszerít fegyverkezési versenyre másokat.

Ismét szükség lenne olyan átfogó megállapodásra, mint amilyen az 1967-ben megkötött és a tömegpusztító fegyverek űrbéli telepítését megtiltó világűregyezmény volt. Minden olyan ország csatlakozna hozzá, amelynek érdekében áll a világűrt kizárólag tudományos és kereskedelmi célokra hasznosítani.

JEVGENYIJ PRIMAKOV

(A szerző volt orosz kormányfő)

© Tribune Media Service International

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország