A korábban kiszámíthatónak látszó forinterősödés tavaly többször megtorpant, illetve megfordult. Egy euróért ma több forintot adnak, mint 2002 decemberében, egy dollárért viszont lényegesen kevesebbet, mint akkor. A forint árfolyamának ingadozásait a magyar gazdaság és gazdaságpolitika teljesítményén túlmenően a devizák egymás közötti árfolyamváltozása is jelentősen befolyásolta, s akkor még nem is beszéltünk a kamatok ugrásairól.

Vajon előre láthatóak voltak-e ezek a változások? Számíthattak-e a vállalati pénzügyi vezetők az árfolyam- és kamatváltozásokra? Mivel magyarázhatók az árfolyam-ingadozások okozta vállalati veszteségek, és ki tehető felelőssé egy-egy vállalat pénzügyi eredményének romlásáért?

A múlt év elejéig a forint árfolyamának erősödése és a kamatok csökkenése olyannyira kiszámíthatónak tűnt, hogy a társaságok jelentős része a pénzügyi kockázatkezelést és a pénzügyi tevékenység közvetlen nyereségben lecsapódó eredményességét nem választotta el egymástól. Aztán a vállalati pénzügyeseket számos meglepetés érte 2003-ban, és ez a sorozat, úgy tűnik, 2004-ben sem szakad meg.

Nézzünk néhány népszerű, "nyereséges" kockázatkezelési stratégiát. A passzív importőrtársaság a forint folyamatos erősödésére számít, és nem tesz lépéseket az árfolyam csökkenéséből eredő hatások kivédésére. Döntését azzal támasztja alá, hogy az árfolyamgyengülés elleni védelem relatíve drága. Az aktív exportőr is a forint folyamatos erősödésére számít, előre jelzett exportárbevételének jelentős részét határidős devizaeladásokkal (úgynevezett forwardokkal) az azonnali és a jövőben várható árfolyamnál lényegesen magasabb árfolyamon váltja forintra, s ezzel ér el jelentős pénzügyi eredményt. A hitelfelvevő a devizák közötti kamatkülönbözet fennmaradására számít, beruházási hiteleit devizában veszi fel. A pozitív pénzügyi eredmény a devizahitel átértékelésének következménye. A tavalyi események a fenti stratégiákat alkalmazó társaságok eredményére kedvezőtlen hatást gyakoroltak. Az importőr beszerzései megdrágultak, az exportőr forward devizaeladásai veszteséggel zárultak, a hitelfelvevő társaság beszámolójában is jelentős átértékelési veszteség jelent meg.

Csupán a pénzügyi eredményből nem ítélhető meg, hogy sikertelenek voltak-e ezek a kockázatkezelési stratégiák. De az bizton állítható, hogy jelentős hibát követ el az a társaság, amelyik nem definiálja világosan pénzügyi kockázatkezelési céljait. A termelővállalatok irányítói ritkán tekintik stratégiai üzletágnak a pénzügyi kockázatkezelő tevékenységet, ezért nem is engedélyezik, hogy az nyereségérdekelt üzletágként működjön. A teljes kockázatkerülés pedig gyakran nehezen valósítható meg, vagy túl drága.

A világon leggyakrabban alkalmazott kockázatkezelési célok közé tartozik az eredmény kiszámíthatóságának növelése és a külső körülményektől való függőségének, egyszóval az eredmény úgynevezett volatilitásának a csökkentése. E célok megvalósításának értékeléséhez nem elégséges a szűken vett pénzügyi eredmény elemzése, hiszen az árfolyam-ingadozás hatása gyakran közvetlenül befolyásolja az árbevételt és az elszámolt költségeket. Ahhoz, hogy egy cégnél a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, ki kell alakítani a kockázatkezelés keretrendszerét.

TARDOS ÁGNES

(A szerző a PricewaterhouseCoopers vezető menedzsere)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majka egy időre visszavonul

Majka egy időre visszavonul

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok