Nem politikai akaratot tükrözött, sokkal inkább politikai szándékot akart kikényszeríteni a kormány és a jegybank fél évvel ezelőtti közös bejelentése az euró 2008. évi bevezetéséről. A kormányzat valószínűleg úgy vélte, az általa 2002-ben örökölt és követett, s részben 2003 tavaszán is folytatott, a választási ígéretek által determinált gazdaságpolitikából új elkötelezettséggel, az euróövezethez való csatlakozás ígéretével tud kitörni. Pontosabban, politikailag ezzel indokolhatja az egyensúlyi szempontok előtérbe állítását, az egyoldalúan fogyasztásorientált gazdaságpolitikával való szakítás szükségességét. Ezért kért önkorlátozást a munkaadóktól és a munkavállalóktól is.

Az euró bevezetésének tavaly júliusi deklarálása különösen fontossá vált a magyar pénzpolitika iránti nemzetközi bizalom helyreállításához. Ekkorra ugyanis ez a tekintély igencsak meggyengült - a jegybank irreális felértékelődési várakozásokat kiváltó év eleji kamatpolitikája, majd a kormánnyal közös, a forint sávközepének eltolásáról szóló májusi döntése s az ezt követő leértékelődés, illetve kamatemelés után. Demonstrálni kellett az egység és a pénzügyi szigor iránti közös elkötelezettséget. Ebben a szellemben készült el augusztusban a kormány középtávú gazdaságpolitikai programja is.

A júliusi bejelentés nyugtatólag hatott, de kezdettől bizalmatlanság is övezte. Egyrészt sokan túl optimistának tartották már az államháztartási hiány 2003-ra várt mértékét is, másrészt a következő években elérhető csökkenés ütemében sem hittek. Mivel a kormányzat a 2004. évi szigorítás szükségességét nem az addigi gazdaságpolitika folytathatatlanságával, hanem döntően az euróövezethez való csatlakozás követelményeivel indokolta, elmaradt az önkritika, ami a régi és az új felfogás együttéléséhez, a valóságosnál is tehetetlenebbnek látszó kormányzat képéhez vezetett. Ez az álláspont alkalmatlan volt az ellenzéki kettős beszéd - a további osztogatás és a gazdasági racionalitás egyidejű követelése - kezelésére is. Ha közgazdaságilag némi jóindulattal lehetségesnek látszott is az euróövezethez való 2008-as csatlakozás 2006-ra előírt feltételeinek teljesítése, politikailag - választási évben egyetlen országra sem jellemző a restrikció - felettébb kétségesnek tűnt. Ráadásul az MNB nem méltányolta a vitathatatlanul erősödő kormányzati szigort, s az alapkamattal még a piaci kamatok őszi mérséklődését sem követte. Azzal pedig, hogy 2005 végi inflációs céljához meghökkentően merev kívánatos árfolyamsávot határozott meg, teret nyitott a november végi spekulációnak, ami végül újabb drasztikus kamatemelést váltott ki.

Az eurózónához való csatlakozás gyorsaságának nemcsak a lehetősége, a szükségessége is megkérdőjelezhető, s nem sürgeti az EU sem. Ha az euró 2008-as bevezetése eddig sem mutatkozott hitelesnek - 2009 látszik a legvalószínűbbnek -, érthető, ha a kormány akár presztízsveszteség árán is szabadulni szeretne e kötöttségtől. Ugyanakkor ennek nyilvánvaló korlátot szab, hogy a Magyarországot finanszírozó külföldi befektetők az euró belátható időn belüli bevezetésére játszanak. Márpedig a jelenlegi kamatszint mellett még egy év csúszás is rendkívül magas reálkamatot hoz. Igaz, a forint árfolyam-ingadozása miatt ez nem kockázatmentes befektetés.

Az euró bevezetési időpontjának módosítása - s ezzel az Európai Uniónak is átadott középtávú gazdaságpolitikai program realitásokhoz igazítása - még növelheti is a gazdaságpolitika hitelességét, ha az abban foglaltak valóban komolyan vehetők. Ezt valószínűsíti, hogy a piac pozitívan fogadta az elfogadottnál nagyobb, de a tavalyinál lényegesen kisebb hiányú s egyben további szigorítást is meghirdető idei költségvetéssel kapcsolatos múlt heti bejelentést. A pozitív várakozás akkor válhat tartóssá, ha valóban csökkentik a kiadásokat, s publikálják az államháztartási egyenleg havi alakulását bemutató előrejelzést, hogy az a piaci szereplők számára is jól követhető legyen.

Az euró bevezetésének időpontját a kormány elvileg önállóan határozhatja meg, ha azonban az annak egyik legfontosabb elemét jelentő infláció kérdésében az MNB más, ambiciózusabb célt követne, nem a szükséges mértékben javulna a gazdaságpolitika kiszámíthatósága. Bonyolítja a helyzetet, hogy miközben a jegybanki szigor mellett is szólnak valós szakmai érvek, ennek mértékében sokak a jelenlegi parlamenti ellenzék politikai érdekeinek is fontos szerepet tulajdonítanak. Mindeközben egyes jegybanki vezetők nemzetközi megítélése is gyenge. Így aztán kényes feladatnak látszik a kormány és az MNB együttműködése.

Mindezektől függetlenül a tavaly elkezdett gazdaságpolitikai fordulat elmélyítéséért és hitelességéért erősíteni kell annak koalíción belüli politikai hátterét. Ebben a parlamenti ciklusban nagy reformok megvalósítására már aligha lehet számítani, veszteségforrások megszüntetésére, a privatizációs folyamat végigvitelére, racionalizálásokra azonban igen. S arra is nagy szükség lenne, hogy a mai kormánypártok és ellenzék részéről ne szülessenek a kidolgozandó új, reálisabb középtávú program sikerét veszélyeztető gazdasági és politikai elkötelezettségek.

KARSAI GÁBOR

(A szerző a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa