Az Egyesült Államok ismét nyomást gyakorol az ENSZ-re, hogy vállaljon kulcsszerepet egy olyan válság megoldásában, amelyből egyelőre semmiféle kiút nem látszik. George W. Bush elnök ismét sikertelen iraki politikájának támogatására kéri a világszervezetet, ráadásul e politikát immár az Irakban többségben lévő síiták nagy hatalmú vezetője, Ali al-Szisztani ajatollah is nyilvánosan kritizálja. Noha az ENSZ szerepvállalása létfontosságú lenne, a legfontosabb mégiscsak az, hogy az USA-nak legyen olyan átfogó politikája, amelynek alapján a lehető legrövidebb idő alatt átadja a politikai és a katonai hatalmat az irakiaknak.

Az amerikaiak és al-Szisztani közötti feszültség újra csak azt jelzi, mennyire elszigetelődött Paul Bremer csapata az iraki politikai és társadalmi valóságtól. Eddig is csak azért nem robbant ki síita felkelés, mert al-Szisztani a kezdetektől tudomásul vette az amerikai megszállást. Igaz, határozottan kijelentette, támogatásának az az ára, hogy mielőbbi választások vessenek véget az iraki síiták egy évszázada tartó marginalizálódásának. Amikor novemberben kiderült, hogy a hatalomátadást az amerikaiak küldöttválasztó gyűlések alapján akarják megoldani - ami nem csupán az araboknak lenne újdonság, hanem mindenkinek, aki nem Iowában él -, al-Szisztani jelezte, számára ez nem fogadható el, az új kormány legitimitásához elengedhetetlenek az általános választások. Miután kifogásaira hallgatás volt a válasz, még keményebb követelésekkel lépett fel: a hatalom átadása után csakis választott testület kérheti fel a koalíciós csapatokat, hogy maradjanak.

Az Egyesült Államok ezt követően fordult ismét az ENSZ-hez. Pedig a hatalomváltást június 30-ára kitűző amerikai dokumentumban az ENSZ-nek még semmilyen szerepet sem szántak. Al-Szisztani azt szeretné, ha a világszervezet felügyelné a valóban demokratikus választásokat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár azonban nemrég közölte az iraki kormányzótanáccsal, szerinte a június 30-áig tartó időszak "talán nem lesz elegendő szabad, tisztességes és hiteles választás megszervezéséhez". Bármi történik is, a választás csak akkor lehet legitim, ha az ENSZ az ország egész területén ellenőrzi a folyamatot. Ugyanakkor Annan tisztában van azzal, hogy az iszlám világban a világszervezetet az USA engedelmes végrehajtójának tekintik. Ezért csakis akkor hajlandó az ENSZ még az iraki szuverenitás helyreállítása előtt visszatérni az országba, ha teljesülnek a főtitkár kemény feltételei: egyrészt az ENSZ-alkalmazottak biztonságának szavatolása, másrészt hogy a világszervezetre háruló felelősség és hatalom "egyensúlyban legyen a feladatból fakadó kockázatokkal". Az ENSZ számtalanszor segítette az újonnan alakuló országokat szabad választások lebonyolításában, alkotmányírásban és az emberi jogokat védő mechanizmusok kialakításában - márpedig ezek Irakban is sürgős feladatok. Az USA felismerte, hogy e területen hasznát vehetné a világszervezetnek.

Naivitás lenne azonban azt gondolni, hogy a június 30-ai hatalomátadás nyomán keletkező iraki felfordulást a Bush-kormány nem fogja felhasználni saját választási kampányában. Ez azért sem valószínű, mert kevés iraki és arab tekinti majd ezt a napot a megszállás végének, hiszen több tízezer koalíciós katona marad továbbra is az országban. Az Egyesült Államok ezért bölcsebben tenné, ha a hatalomátadás kérdését még egy-két hónapig nyitva hagyná, és ezalatt tárgyalna al-Szisztani követeléseiről. Ennél is fontosabb lenne, hogy azt a hatalmas politikai tőkét, amit az amerikaiak Szaddám Huszein elfogásával szereztek, arra használják, hogy megváltoztassák megszállási politikájukat.

Az iraki felkelés immár kilenc hónapja tart, és kifulladásának semmi jele. Épp ezért az egyetlen lehetséges megoldás, ha a válság politikai és nem a katonai rendezését gyorsítják fel. A felkelés miatt a legtöbb iraki eddig soha nem tapasztalt bizonytalanság közepette él, ráadásul olyan pénzügyi és szociális nehézségekkel küszködik, amilyet a tizenhárom évig tartó szankciók idején sem tapasztalt. Ilyen helyzetben még egy apró szikra is káoszt eredményezhet, nem is beszélve arról, ha az amerikaiak nyíltan szembekerülnek al-Szisztanival.

SALIM LONE

(A szerző Sergio Vieira de Mello néhai ENSZ-megbízott szóvivője volt)

© Tribune Media Services International

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"