Az Európai Bizottság minden évben nyilvánosságra hozza unalmas című (Belső piaci eredménytáblázat) összeállítását arról, mennyiben tartják be az egyes tagkormányok azoknak az uniós jogszabályoknak a bevezetési határidejét, amelyek életre hívásáról közösen döntöttek. A legfrissebb jelentésből sajátos kép bontakozik ki: a közösségi jog legmélyebb tisztelője a gyakorta euroszkeptikusnak titulált Dánia, ahol mindössze 5 direktíva átültetésével adósak, a két következő éltanuló pedig a viszonylag újonc Spanyolország és Finnország. Az "EU-osztály" leghanyagabb nebulója három alapító tagállam, Belgium, Franciaország és Németország, amelyek több mint tízszer annyi közösségi jogszabály honosításával adósak, mint Dánia.

Jacques Chirac francia elnök februári budapesti látogatása alkalmat adhat Medgyessy Péter kormányfőnek, hogy megkérdezze: miként is van az, hogy Párizsban és Berlinben oly könnyedén fittyet hánynak a ma érvényes közösségi jogra, miközben "kétsebességes Európáról" vizionálnak, ahol - mint legutóbb Pierre Raffarin francia kormányfőnek több európai lapban, köztük a Népszabadságban közölt szóvirágos cikke sugallja - állítólag Franciaország és Németország lenne az integrációt másoknál gyorsabban elmélyítő pionírok élcsapata? Brüsszelből inkább úgy fest, hogy az európai integráció francia-német meghajtású járgányát rükvercbe állították, amire példa, ahogy Párizs és Berlin erőszakot tett a költségvetési hiányukat korlátozó uniós stabilitási paktumon.

A "kétsebességes Európa" hovatovább olyan rémséggé növi ki magát, amivel Jacques bácsi ijesztgeti azokat a gyerekeket Európában, akik elhiszik, hogy lehetséges ilyen félelmetes szerzet. Mintha a hiszékenyek táborába tartozna a magyar kormányfő és külügyminiszter is, hiszen egyre-másra hangoztatják: a kétsebességes EU életre hívásának megelőzése érdekében kell mindent elkövetni az új uniós alkotmány elfogadásáért. A magyar kormány ezt - és a hazai érdekeket - akkor szolgálja jól, ha aktívan segíti az ír EU-elnökséget a 2009-től belépő szavazási rendszerrel kapcsolatos kompromisszum kidolgozásában ahelyett, hogy mindegyik kormánynak azt mondaná, amit az hallani szeretne. És akár a franciákkal szemben is kiáll a nemzeti vétójogok korlátozásáért, valamint támogatja az integráció nemzetek feletti intézményeinek megerősítését. Ez utóbbi alternatívája nem valamiféle kétsebességes Európa, hanem az EU döntéshozó képességének megbénulása, ami sokkal ijesztőbb kilátás.

Szigorúan véve az EU valójában ma is kétsebességes, hiszen május 1-jétől átmenetileg csak a 25 tagállam kisebbik fele lesz részese az eurózónának és a belső határok nélküli schengeni övezetnek. Az uniós alapszerződés jó ideje megengedi továbbá, hogy "végső megoldásként" a tagállamok egy része, az összes tagállam engedélyének birtokában, szorosabb integrációra lépjen egymással, ha ezt valamely fontos cél szükségessé teszi. Az alapszerződés megtiltja azonban, hogy bármiféle szorosabb együttműködés megzavarja az egységes piac működését.

Nem véletlen, hogy ezzel az elvi lehetőséggel eddig egyetlen országcsoport sem élt: bajos ma már az EU-ban például gazdasági vagy a gazdasággal érintkező - környezetvédelmi, szociális - témakörben olyan belső magot kigondolni, amely elszigetelhetné magát a 450 milliós egységes piactól, és még értelme is volna. Az iraki háború okozta európai belvita és a közelgő bővítés érzelmi hullámai felszínre dobták a francia-német mag köré szerveződő szorosabb együttműködés ötletét a külpolitikában, de a brit katonai erő nélkül ennek csekély súlya lenne a világban. Amiben viszont benne vannak a britek, abban benne vannak a spanyolok és a lengyelek is - vagyis megint csak oda a kemény mag értelme. A "kétsebességes Európa" minden elképzelhető megvalósítása vagy ellentmond saját céljának, vagy jogellenes.

A kétsebességes Európa számomra úgy igen szimpatikus elgondolás, hogy az új tagok tartósan jóval gyorsabb gazdasági növekedést legyenek képesek felmutatni, mint a lomha régiek, majd pedig csatlakozzanak az egységes valutához. Ehhez kiszámítható és okos hazai gazdaságpolitikára van szükség, és kevésbé célravezető az EU nagy befizető tagállamaitól nyilvánosan több pénzügyi nagyvonalúságot követelni - mint tette azt a minap a magyar külügyminiszter a Financial Timesban. Ez utóbbi csak segíti Chiracot naivabb választóival elhitetni, hogy ezek a keletiek csak a pénzünket akarják, s lerázásukra a kétsebességes Európa a legjobb eszköz. Amíg ugyanis kiderül, hogy az egész úgy blöff, ahogy van, sok kárt lehet tenni Európában.

KOCSIS GYÖRGYI

(A szerző a HVG brüsszeli tudósítója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük