Nehéz kérdés, mert a közmédia legutóbbi vezetése csúnya véget ért. A "kuratórium" elnöke lemondott, másnap korrektül benyújtotta lemondását a vezérigazgató is, abban a hitben, hogy nem fogadják el. De elfogadták! Sőt az újonnan megbízott kuratóriumi elnök azonnal behódolt a miniszterelnök követelésének, és az intézmény nevében bocsánatot kért a kormánytól. A miniszterelnök pedig nagylelkűen megbocsátott. Korábban távozásra kényszerült szóvivője azonban nem, és további fejeket követelt. És a fejek hullani kezdtek. Az újságírók tüntetnek, sztrájkra készülnek, egész oldalas hirdetéseket adnak fel a lapokban, féltik az intézmény függetlenségét. Amely a bizonytalanság felé sodródik...

Szép kis balkáni sztori. Nagy-Britanniában.

Tavaly május 29-én a BBC rádió Today című műsorában Andrew Gilligan újságíró egy szakértőre hivatkozva azt állította, a kormány feltupírozta a hírszerzői jelentéseket, így teremtve alapot az Irak elleni invázióhoz. Hamarosan - és mindmáig tisztázatlan módon - nyilvánosságra került a forrásként szolgáló fegyverzetszakértő neve: David Kelly, aki később öngyilkos lett. A kormányzat a BBC-t tette felelőssé, de az nem engedett. Védte Gilligant és szerkesztési elveit. Hamarosan lemondásra kényszerült Alastair Campbell kormányszóvivő. A 8 hónapos háborúzás a Lord Hutton vezette vizsgálóbizottság múlt heti jelentésével vett új fordulatot: e szerint a kormányzatot egyáltalán nem terheli felelősség, annál inkább a BBC-t a tudósítás nem megfelelő ellenőrzéséért, közreadásáért. Ezt követően Gilligan is elköszönt a BBC-től. Pedig felmérések szerint a lakosság nagyobb része a Hutton-jelentést szerecsenmosdatásnak tartja, és nem fogadja el, hogy az egész ügyet a BBC-re akarják kenni.

A BBC 1922 óta létezik, és azóta számít a közszolgálati intézmények mintaképének. E mintába értelemszerűen beletartozik a kormányzattal és a pártokkal való alkalmi civakodás is. Már 1926-ban kemény krízis rázta meg az intézményt, ekkor a munkássztrájkok idején tanúsított "makacsság" miatt Churchill próbálta megrendszabályozni. A kormányfő a második világháború idején is összeütközésbe került a BBC-vel, csakúgy, mint 1956-ban a szuezi válság kapcsán Anthony Eden, majd a Falkland-háború idején Margaret Thatcher. De mindegyik esetben, ha kompromisszum árán is, a BBC került ki győztesként a küzdelemből. Most viszont ennél többről van szó. Hirtelen olyan úr, Lord Ryder lépett elő a kormányzótanács (kuratórium) alkalmi elnökévé, akitől az újságírók keserűen idézik egy régi mondását. Amikor mondta, még nem volt főrend, csak Margaret Thatcher titkára, és arra figyelmeztette a kabinetiroda munkatársait: "Bármit tesznek is, ne feledjék: a médiában nem szabad bízni, mert soha nincs a mi oldalunkon."

Azonnal felbátorodtak az intézmény hagyományos ellenfelei is. A kereskedelmi konkurensek, az előfizetői díjakat sokallók, a nagy szervezetet lebontani akarók és persze a politikusok. A kormány pedig saját presztízse növelése érdekében - rövidlátó módon - a BBC-ét tépázza. Olyan lépés ez, melyre eddig még nem volt példa a hagyományaira oly büszke Angliában.

Tony Blair a fejek hullása és a bocsánatkérés után elégedetten nyilatkozott. "Szeretném leszögezni, hogy maximálisan tiszteletben tartom a BBC függetlenségét. Nincs kétségem, hogy a BBC továbbra is minden lehetséges és megfelelő módon górcső alá veszi a kormány munkáját, hiszen ez a feladata." A nyilatkozatot hallva a távoli Itáliában Silvio Berlusconi nyilván elégedetten csettintett, és ha a BBC a világ rádiósainak és tévéseinek ad mintát, a továbbiakban populista kormányok a brit receptet kérhetik majd kölcsön, ha "saját" médiumaik megregulázása a cél.

A közmédia üres elnöki posztjára már szép számban vannak önjelöltek. Bejelentkezett John Birt korábbi vezérigazgató, Michael Portillo, a korábbi tory vezérjelölt - aki most védeni óhajtja a BBC függetlenségét a Munkáspárttal szemben -, és óránként röppenek fel újabb és újabb nevek. Persze míg az új elnök és az új vezérigazgató kinevezése megtörténik, hónapok telhetnek el, ezalatt a pártok egyeztetnek, a miniszterek lobbiznak, a kormányzótanács ülésezik, az intézmény sodródik. A BBC-s újságírók házon belüli újságírótanács felállítását tervezik. A kényszerűen lemondott vezérigazgató, Greg Dyke mellett szimpátiatüntetések sora zajlik, ő továbbra sem akar bocsánatot kérni, sőt nyilvánosságra hozta az üggyel kapcsolatos, a kormányzatra nézve korántsem kedvező levelezését a miniszterelnökkel.

A forgatókönyv kezd ismerős lenni. Angol kollégáink még csak az első tétova, bizonytalan lépéseket teszik az igazi önpusztító médiaháborúk felé vezető úton. Nagy szerencséjükre azonban ez év május elsejével ők is csatlakoznak az e területen már óriási tapasztalatokkal és hagyományokkal rendelkező közép- és kelet-európai országokhoz.

Gyertek, üljetek le közénk. Van miről mesélnünk.

HORVÁT JÁNOS

(A szerző médiaszakértő)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Mínusz 45 fokban lépett le észrevétlenül két kislány az óvodából

Mínusz 45 fokban lépett le észrevétlenül két kislány az óvodából

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

"Ma egyszerűen nem sikerült semmi" - csalódott nyilatkozatok a vb-kiesés után

"Ma egyszerűen nem sikerült semmi" - csalódott nyilatkozatok a vb-kiesés után

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost