Molnár Csaba megette a bizonyítékot. "Meglátom, mit tehetek" - válaszolta talányosan az őt megajándékozó szír pénzváltóknak, akik némely sandaságra akarták rábírni. Ugye, az ügyész (lehallgató titkosszolga stb.) is csak ember. Tegyük fel tehát, asszonya, akit becsül és szeret, azzal áll elő: "Nercre vágyom!" Vagy. Évtizedes, ám családjogilag nem lepapírozott barátnő karikagyűrűt emleget, de hősünk még tétovázik. Kerülné viszont az ilyen esetekben borítékolható konfliktust. Mit is válaszol? Na, ugye! És ez mit is jelent? Mi nők tudjuk: se bunda, se lagzi.

Mindazonáltal készséggel alkalmazkodom az új elvárásokhoz: egyetlen könnycseppet sem ejtek majd a céges falinaptárokért. Ellenben visszakövetelem K. Péter előfizetőnktől (üzleti partner!) a sötétzöld alapon narancsszín HVG-felirattal ékesített esernyőt, miközben töredelmesen bevallom, K. Péter nemcsak üzleti partner (lásd fent), de évtizedes cimborám, mi több, állatorvos lévén, több ízben gyorsmentést hajtott végre Dömötör nevű kutyámon, s nem kért, sőt nem is fogadott el ellenszolgáltatást. S hogy a történet még bonyolultabb legyen, telefonjaink elegendő ideig tartó lehallgatása során fény derülhet arra, olykor megsúgott ilyen-olyan információkat. Egyikből született cikk, másikból nem. Sörözés, ebkezelés, újságvásárlás, információszolgáltatás - a kapcsolatok már csak ilyenek. S ezt viszonylag rutinosan lehet kezelni.

Vannak persze, akiknek csak a Btk. képes utat mutatni. Ne feszegessük, Molnár alezredes, illetve vádlói melyik kategóriába tartoznak, miért és mióta - ez vagy kiderül idővel, vagy nem. Vessük inkább össze a Szabadin, Kulcsáron, Tocsikon, Simicskán, Wermeren stb. edződött korrupciós ingerküszöb sütike-mélységig történt új keletű leszállítását egy másik, a Molnár-üggyel nagyjából azonos időben vihart kavart botrány tanulságaival. A hálapénzről van szó. Amit, mint tudjuk, nem damaszkuszi süteményben mérnek. Aki volt már beteg, netán szült, esetleg közeli hozzátartozói kerültek hasonló helyzetbe, bátran maga elé képzelheti a helyzetet: orvosa nyitott zsebbel feléje fordul, miközben ő arab népművészeti tolltartót gyömöszöl a fehér köpenybe.

A néhány napig termékenynek tetsző közvitatkozás mostanra szánalmas fordulatot vett: a pillanatnyi állás szerint boríték utólag adható, ha pedig a doktor blokkolás után is hajlandó gyógyítani, már-már kötelező. Polt Péter legfőbb ügyész - a zárójelentést megelőző borítékolást, nagyon helyesen, vesztegetésnek mondó - friss állásfoglalása legalizálja az esemény utáni baksist. Abban igaza van, hogy a Btk. - nem hivatalos személy esetében, illetve akkor, ha az illető nem jogosult önálló intézkedésre - az utólagos kasszírozást csak akkor tartja bűncselekménynek, ha az kötelességszegéssel párosul. Csakhogy. Az orvos számos esetben hivatalos személy: pecsétel, igazol, rokkanttá minősíthet, és - legalábbis jogot egyetemi szinten oktatók jegyzetei, továbbá a józan paraszti ész szerint - mihelyt felölti a fehér köpenyt, "önálló intézkedésre jogosult". Vajon megkockáztatná-e a fővádló vagy Kökény Mihály szakminiszter - úgy értem, álruhában -, hogy kontrollvizsgálatra visszatérjen oda, ahol nem fejezte ki "önkéntes és utólagos" háláját? Egyáltalán: egy hála hány forint?

Felejtsük el egy percre, hogy leadózott-letébézett pénzünkből miért kellene bárkinek egyetlen fillért is adnunk. Ahogyan azt is, eszünkbe jut-e utólag kifejezni a hálánkat a tűzoltónak, a bírónak vagy a buszsofőrnek, s tekintsünk el attól, hogy a pedagógusnapi likőröket-bukétákat párhuzamba állítsuk a súlyos tízezrekkel kitömött borítékok ügyével. Ellenben emlékezzünk arra, hogy a szír pénzváltók - ha nem tévednek nagyot az ügyészek - korántsem nőorvosi (gyermekorvosi, sebészi, háziorvosi) árfolyamon, mégis: bepróbálkoztak egy rendőrrel. Az eredményt látjuk. Kockázatok az alezredes tekintetében.

Meglehet, csak a miniszterelnökre számíthat. Az ő megértése ugyanis határtalannak tűnik. Egy minapi kórházszárnyavatón Medgyessy Péter paraszolvenciaügyben - eltekintve a polti "előtte-utána" distinkciótól - úgy fogalmazott: "méltatlanul érte támadás a magyar orvosokat". Lágyszívűsége azonban nincs kellően alátámasztva. Btk.-mániásoknak: "Aki működésével kapcsolatban előnyt kér, elfogad" - na, ő a megvesztegetett. Rendőr-postás-vasutas vagy orvos, halvával vagy forintokkal, előtte, közben vagy utána: pönalista legyen a talpán, aki elmagyarázza a különbséget.

RÁDI ANTÓNIA

(A szerző a HVG munkatársa)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?