Ez így nem megy. Az ellenzék folytatni szeretné a szavazatszerzési szempontból számára az előző ciklusban többnyire sikeres, gazdaságilag azonban katasztrofális agrárpolitikáját. A kormány viszont olyasmit szeretne tőle megkapni, amire nem számíthat: hozzájárulását agrárgazdasági elképzeléseihez. Emiatt a négyszögesített kerekasztal körül a napirendben sem tudtak megegyezni, és az első összejövetel azzal szakadt félbe, hogy a Fidesz és az MDF képviselői kivonultak.

Az ellenzékiek természetesen több pénzt követeltek a gazdálkodóknak. Ez népszerű felvetés. Ám még uniós tagságunk előtt világossá vált, hogy az eddigi osztogató politika maga a csőd. Ha stratégiai ágazataink, versenyképessé tehető üzemeink gyors fejlesztése helyett az agrártámogatások száz- és százmilliárdjait "szavazatvásárlásra" próbálják a pártok és kormányaik felhasználni, s ezért tömegesen hintik a dotációkat olyan szférákba, ahol nem hasznosulhatnak, akkor nincs min csodálkoznunk.

A valódi baj az, hogy gyors változtatásra most már se idő, se pénz nincs. Csakhogy az igazi kérdés ott lebeg a levegőben: hogyan is kellene változtatni? Erre a hazai politikus ensemble évek, évtizedek óta képtelen válaszolni. Az MSZP-nek nincs agrárpolitikája (a többi pártnak sincs). Hallatlan felelőtlenség, hogy a szocialistákat felkészületlenül érte a kormányzás. És hallatlan felelőtlenség a kormányfő részéről, hogy ezt nem érzékelte. Amit a párt a választások előtt e tárgyban megalkotott, az nem konstruktív agrárpolitika volt, hanem egy kampánynak sem igazán hatásos ígérgetés. Most, a ciklusnak csaknem a felénél ezért próbálja megismételni a hét év előtti kerekasztal-akciót, hátha kiformálódna egy járható út.

Nem fog kiformálódni. Az 1997-es nemzeti agrárprogram sem volt az. Annak a legfőbb eredménye egy agrártörvény volt, amelyet aztán vagy figyelembe vettek - nagy ritkán -, vagy felrúgtak. A többi? Mintha mindegyik gazdának adni akart volna egy szem bonbont, hogy lakjon jól vele. A gyomorkeserűt viszont megspórolta. Most ismét civil szervezetekre és tudósokra kíván építeni a kormány. Csakhogy az előbbiek sosem fogják átvállalni a kormányzás felelősségét - eddig sem javasoltak például népszerűtlen intézkedéseket, habár azok nélkül lehetetlen megúszni az ágazat rendbetételét -, a tudósok pedig nem az agrárpolitika megalkotására szocializálódtak. Amikor a magyar mezőgazdaság virágzott, a célokat és az eszközöket formáló "vezérbölények" nem tudósok voltak. Még csak nem is úgynevezett szakemberek. És nem akartak nemzeti összeborulást - ilyen akkor sem jött volna össze, most meg végképp ábránd -, hanem célratörően és keményen haladtak egy eleinte politikai akadályokba ütköző pályán.

A mostani tárgyalássorozat méretes pótcselekvés, mert mind a kormány, mind az MSZP tanácstalan, viszont érzi a gondok szülte mind hevesebb társadalmi nyomást. A kerekasztal szerepe az volna, hogy ezt legalább átmenetileg enyhítse. Hogy csillapítsa a lázongókat. Hogy újabb bonbonokat ígérjen... Ám a jelek szerint még erre sem lesz alkalmas.

Pedig nem aprócska tétel van terítéken! Sem társadalmilag, sem gazdaságilag. A mezőgazdaság a bruttó hazai termékből mindössze 3,3-3,5 százalékkal részesedik, a rá épülő agrobiznisszel és az általa éltetett élelmiszeriparral együtt viszont ennek a négyszeresével. Mi több, ez az egyetlen olyan termelő ágazat, amelynek pozitív az export-import termékmérlege. A másfél évtizedes sorvadás ellenére! A 2002-es 1 milliárd 362 millió dolláros aktívum elvileg fedezte például az ország földgázimportját; elismerve persze, hogy az agrárium maga is jelentős energiafogyasztó.

S hogy az exporttöbblet miért nem 3 milliárd, mint amennyi lehetne? Tévelygő kormányainknak kell elszámolniuk a különbözettel. Csakhogy őket ez cseppet sem izgatta - az országnak és a gazdálkodóknak viszont cefetül hiányzik.

KUN ISTVÁN

(A szerző publicista)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden