A kulturális miniszter, egyben MSZP-alelnök felvetette: a baloldalnak szüksége lenne tévére, illetve rádióra. Önmagában nem sérti a sajtószabadságot, ha a sajtótermékek különböző szellemi irányzatokhoz köthetők, sőt éppen annak megvalósulását jelenti, ha sokféle forrásból meríthet az, aki híreket, véleményeket, művészeti produkciókat, szórakoztatást keres az újságokban, rádió- vagy tévéműsorokban. De az egyes médiumok akkor lehetnek erre alkalmasak, ha világnézetüket nem politikai vagy gazdasági csoportok befolyása határozza meg, hanem a szerkesztők meggyőződése, és az irányzatossággal tárgyszerűség és elfogulatlanságra való törekvés párosul. Ennek az esélyét feltehetően nem növeli, ha valamilyen beállítottságú média létrejöttét politikus kezdeményezi, különösen, ha az illető éppen a sajtó által leginkább ellenőrizni hivatott hatalmon lévő párt egyik vezetője, aki közvetve-közvetlenül közpénzeket is fordíthat céljai megvalósítására. A rádiók és a televíziók esetében ráadásul különleges törvényi korlátokkal is számolni kell, s ezekre ezúttal is érdemes felhívni a figyelmet.

Nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult személy párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője, nem lehet műsorszolgáltató szervezet a párt, az általa létrehozott gazdasági társaság, olyan gazdasági társaság, amelyben a magyar államnak befolyásoló részesedése van, beleértve ebbe a közvetett tulajdoni részesedést, illetve a döntések befolyásolására külön megállapodás alapján vagy egyéb módon szerzett jogot is. A műsorok összessége, illetve ezek bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt, illetve politikai mozgalom nézeteinek szolgálatában. A tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A rádiók és tévék viszont nem lehetnek semlegesek az emberi jogokat, illetve különböző közösségeket sértő, az utóbbiak ellen gyűlöletkeltő, azokat nyíltan vagy burkoltan kirekesztő, faji szempontok alapján bemutató, elítélő nézetekkel szemben, s e nézetek közvetítését a rádió- és televíziótörvény is tiltja.

A politikai tájékoztató és hírszolgáltató műsorszámokban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársak nem fűzhetnek véleményt, értékelő magyarázatot politikai hírhez, kivéve a hírmagyarázatot. A hírekhez fűzött véleményt, értékelést szerzőjének megnevezésével, a hírektől megkülönböztetve kell közzétenni. Választási időszakban a választási törvények szabályai szerint, ezen időszakon kívül csak már elrendelt népszavazással összefüggésben lehet politikai hirdetést közzétenni. A politikai hirdetés közzétételének megrendelője, továbbá az, akinek ezek közzétételéhez érdeke fűződik, nem gyakorolhat szerkesztői befolyást más műsorszámok tartalmára.

Mi indokolja e korlátozásokat a rádiók és a televíziók esetében? Az újságokkal és az internetes tartalomszolgáltatókkal kapcsolatban ilyen előírások egyértelműen alkotmányellenesek lennének, mert sértenék a szólás és a sajtó szabadságát. A rádiózásnál és a televíziózásnál a különleges szabályozást hagyományosan a műsorszóró hullámhosszok szűkös száma, valamint a rádiók és a televíziók egyidejű tömeghatása teheti szükségessé, azaz alkotmányosan igazolhatóvá. Igaz, a technikai lehetőségek egyelőre még fennálló szűkössége csak a műsorukat frekvencián terjesztő médiumoknál igazolhatja a törvényi korlátokat és kötelezettségeket. Az egyidejű tömeghatás a műholdon vagy kábelen terjesztett műsoroknál is érvényesülhet. Ha a rádió és a tévé tömegmédiából individuálisan használható eszközzé változik, amilyen az újság és különösen az internet, akkor már nem lesznek alkotmányosan indokolhatóak a rájuk érvényes speciális törvényi előírások, akkor azokat hatályon kívül kell helyezni. Íratlan szabályok persze azután is vonatkoznak majd a rádiózásra és a televíziózásra.

MOLNÁR PÉTER

(A szerző médiajogász)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt