Költségvetési megszorítások idején panasz, jajszó hangzik szerte az országban, de akkora, hogy az ember egyre kevésbé tudhatja, kinek van igazán oka a jajveszékelésre. Mennyire vegyük komolyan például, hogy a budapesti Egyetemi Könyvtár főigazgatója március közepén kétségbeesett felhívásban tudatta, a külföldi periodikák 96 százalékát kellett lemondaniuk, mert az egyetem vezetősége rendkívüli takarékossági intézkedéseket foganatosított? Van olyan lap (a Journal des Savants), amely 1665 óta megvan, de a 2004. évi számoktól a jövő könyvtárlátogatói hiába fogják keresni. További 221 folyóiratot a könyvtár már több mint ötven éve járat, mostantól viszont lemondani kényszerül.

Súlyos dolog ez? Inkább csak logikus. Manapság az egyetemek, ha vágyálmokat dédelgetnek, azok valahogy így festenek: az egyetem kapuja előtt gyülekezzenek hatalmas diáktömegek, róják le a beiratkozási költséget, a takarítási-világítási-fűtési hozzájárulást (tandíj persze nincs, de a hallgatók többsége költségtérítéses); aztán ötszázas csoportokban vonuljanak be a nagy előadótermekbe, ahol igen fiatal s ezért olcsó szakemberek tartsanak előadásokat, állásba nem kell venni őket, járulékokat nem kell fizetni utánuk, számlát adnak; a teszteket PhD-hallgatók javítsák, ingyen, félévkor a hallgatók felének meg kell buknia. Ők beiratkozhatnak, sok-sok pénzért, diplomát adó gyorstalpalókra. Minden pedig, ami ezen felül van, csak zavaró, költséges, fölösleges. A sportpályákat, a kollégiumokat el, de legalábbis bérbe kell adni.

Hátralenne a könyvtár. A könyvtárnak semmi köze a hatékony, friss, euro- és Bologna-konform oktatáshoz. Állománya elenyészően kis százalékát használják igazán a hallgatók, s ahogy egyre sietősebb, célirányosabb az oktatás, egyre kevesebben és egyre kevesebb időt töltenek az ódon falak között. A könyvek-folyóiratok beszerzése hihetetlen sokba kerül. Valaki egyszer azt mondta: amire szükség van, az úgyis rajta van a neten (vagy könyvtárközi kölcsönzéssel beszerezhető), amire meg nincs, az fölösleges. Tehát tetemes bérköltség és dologi kiadás takarítható meg egy erős karcsúsítással.

Még egyszer: súlyos dolog ez? Inkább csak logikus. Az ELTE vezetésének, lám, markáns jövőképe van, határozottan hozzá mer nyúlni a megcsontosodott intézményekhez, merész pénzügyi reformokkal áll elő, s egy fillérrel nem költ többet a könyvtárra, mint amennyit feltétlenül szükséges ("kizárólag a karok által megrendelt és azok által finanszírozott folyóiratok rendelhetők"); avantgárdista lendülettel a múzeumba (ha nem épp a lomtárba) utasítja a múltat, szakít a megszokásbeli, gyűjtőszenvedélyes rutinnal. Ugyan már, hányan kérték ki az elmúlt tíz évben a Göttingische Gelehrte Anzeigen bármelyik számát? Pedig 1753 óta jár. Csak a helyet foglalja, porosodik. Ráadásul drága. Bőven elég, ha a kari olvasókban ott vannak a legfontosabb kötelező olvasmányok. A hatékony és sikerorientált, busás bevételekkel kecsegtető oktatás érdekében érdemes egyévnyi gyengébb felső vezetői fizetést (22 millió forintot) megspórolni. Valahol el kell kezdeni a szigort.

KÁLMÁN C. GYÖRGY

(A szerző egyetemi tanár, lemondott tanszékvezető)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban