Amikor egy pozsonyi politikus barátommal a szlovák elnökválasztás második fordulója előtt beszélgettem, ő - persze "inkognitóban" - keményen fogalmazott: "Ezzel a két emberrel a listán mi most csak a pestis és a kolera között választhatunk."

A szlovák (és magyar) értelmiségiek most, Ivan Gasparovic meglepően fölényes győzelme után is lényegében a pestis vagy kolera kérdéséről vitáznak. Arról, melyik a "kisebbik rossz" a két nacionalista-populista-exkommunista jelölt - a volt miniszterelnök Vladimir Meciar és az egykori szolgalegényből ellenlábassá vált Gasparovic - közül. Csak a jövő fogja megmutatni, tanult-e a múltból a volt főügyész és parlamenti elnök, aki egy évtizedig Meciar ügyes és hasznos munkatársa volt, s állítólag személyesen gondoskodott Meciar titkosrendőrségi aktájának eltüntetéséről.

Spekulációk helyett azonban fontosabb a tényeket tekintetbe venni. A két fordulóban a szlovák választók kétszer lepték meg a világot. Először akkor, amikor a kormánykoalíció jelöltje, Eduard Kukan külügyminiszter a várt győzelem helyett a harmadik helyen végzett, s kiesett a döntőből. A második meglepetés az volt, hogy az arány Meciar és Gasparovic között úgyszólván fejre állt: az első forduló eredménye 32,7:22,3 százalék volt, aztán két hét múlva Gasparovic 60 százalékot ért el, Meciar csak 40-et.

A választásokból csak egy győztes került ki: az a Gasparovic, akinek a Meciarral való szakítás után alapított pártja 2002-ben egyetlen parlamenti mandátumot sem tudott szerezni. Ezzel szemben a vesztesek listája hosszú. Első helyen van maga Meciar, aki dühös kiábrándultságában kezet sem fogott a győztessel. Pedig ha 2002-ben nem rúgja ki pártja listájáról Gasparovicot, mint öreg és lejáratott csatlóst, a kutya se törődött volna a volt főügyésszel, aki így még a mostani győzelmét is régi főnökének köszönheti.

De nemcsak Meciar vesztett, hanem a Nyugaton olyannyira feldicsért reformkormány is, élén Mikulas Dzurinda miniszterelnökkel. A koalíció jelöltje, Kukan megbukott, mert az egymással veszekedő kormánypártok nem tudtak időben megállapodni egy közös jelöltben és közös platformmal fellépni. Vesztesek voltak, mint oly gyakran másutt is, a közvélemény-kutatók s végeredményben a fiatal szlovák demokrácia is. Öt éve még a választásra jogosultak 75 százaléka járult az urnákhoz, most mindössze 43,5.

Mégis hiba lenne az eredményt dramatizálni. A politikusok ellenére megszületett Meciar-ellenes koalíció megakadályozta a mindenre képes exbokszoló már majdnem biztosra vett sikerét. Ez nemcsak Szlovákiának, hanem az egész uniónak sok bajt spórol meg. Gasparovic, pöttyös múltja ellenére, elfogadhatóbb Brüsszelben - s nem csak ott -, mint Meciar, aki hazáját a teljes elszigeteltségbe vezette. Kérdéses azonban, hajlandó lesz-e Gasparovic szakítani roppant ügyes támogatójával - sőt tulajdonképpeni kitalálójával -, az exkommunista-ellenzéki-balpopulista Robert Ficóval, amikor az majd frontális támadást indít a kormány reformprogramja ellen. Ugyanez vonatkozik a magyar kisebbséggel szemben folytatandó politikára. Az elnök hatásköre korlátozott, de válságszituációban tud lépni.

Michal Hvorecky fiatal pozsonyi író a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkében "új jégkorszakról" írt, s felvetette, nem lenne-e jobb, ha a fiatal szlovákok egy másik országban keresnék jövőjüket. Bécsből - a múlt tapasztalatai alapján - ez a szemlélet túl drámainak, eltúlzottnak tűnik. Egy ország, mely annyi sikert ért el a reformok útján (persze a szociális feszültségek növekedése árán), az EU tagállamaként szinte automatikusan biztonságosabb helyzetben van. Ennek ellenére Szlovákia jövője - akárcsak Magyarországé vagy Csehországé - kiszámíthatatlan. A demagóg, populista, a hatalom meghódítása érdekében mindenre elszánt politikusok nem haltak ki Meciar vereségével. Sem Pozsonyban, sem másutt.

PAUL LENDVAI

(A szerző az Europäische Rundschau bécsi folyóirat főszerkesztője)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

Az EP-nek már tetszik, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzek kifizetését

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány