Az Alkotmánybíróság (AB) május utolsó hetében váratlanul, és eddigi gyakorlatában szokatlan módon, két egymást követő napon hirdetett ítéletet a kormány számára fontos ügyekben. Először a köztársasági elnök kérelmét elbírálva, teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető törvénykönyv tavaly decemberben elfogadott és még ki nem hirdetett módosítását a gyűlöletbeszéd szankciójának kiszélesítéséről. Egy nappal később pedig öt pontban semmisítette meg a gyógyszerárak befagyasztását elrendelő jogszabályokat.

Az első ítélet derült égből villámcsapásként érte a nagyobbik kormánypártot, olyannyira, hogy első indulatában most is az alkotmány módosítását ígérte őszre, ami a Bokros-csomagot elmarasztaló AB-határozatra adott egykori pénzügyminisztériumi reakciót idézi. Talán elfelejtették, hogy a törvényjavaslat is csak azért ment át a parlamentben, mert sok ellenzéki képviselő nem volt jelen az ülésteremben, így aligha számíthatnak többségre az alkotmánymódosításnál.

Az első meglepetést már másnap követte a másik, a gyógyszerárak ügyében hozott elmarasztaló határozat. A szocialista szavazók egy része számára fontos kérdésben maradt alul a kormány, de még szívességet is tett a bíróság az MSZP-nek, mert felhívta a figyelmet, hogy bár a Fidesz aláírásokat gyűjt a gyógyszerárak ügyében, a kormány, az alkotmányellenesség ódiumát is vállalva, csökkenti az árakat.

Az AB döntéseinek van politikai üzenetük. Mondhatjuk azt is: politizál a bíróság. Nem abban az értelemben, hogy a testület, amelyben immár többségben vannak a jobboldali bírák, az ellenzék mellé állt, és gáncsolja a kormány törekvéseit - hiszen mindkét határozatot egyhangúlag hozta meg. A politizálás még csak abban az értelemben sem említhető, hogy a határozatok különösebb meglepetést okoztak volna. A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos érvek kiolvashatók voltak a bíróság korábbi döntéseiből, Sólyom László és Kis János hasonló érvekkel hívta fel a törvényhozás figyelmét, hogy rossz úton jár, de parlamenti hozzászólások is előrevetítették a most megszületett határozatot. A gyógyszerárak ügyében pedig a bíróság nem azt állította, hogy a kormány nem léphet fel az árak csökkentéséért, csak azt, hogy nem úgy, ahogy azt tette. Ez is előre látható ítélet volt.

A két döntésnek az a politikai üzenete, hogy új korszakot jelenthetnek a bíróság működésében. Az első AB - a "láthatatlan alkotmányra" is hivatkozó - aktivizmusa lényegesen hatott a magyar alkotmányos közállapotokra, olyan, politikailag rendkívül érzékeny kérdések eldöntését vállalta, mint a halálbüntetés eltörlése, az igazságtétel, a kárpótlás, a kedvezményes lakáskamatok vagy a személyi szám használata. A második bíróság sokkal visszafogottabban fogta fel küldetését; fontos kérdésekhez, például a rendőrségi törvény alkotmányosságának felülvizsgálatához hosszú évekig hozzá sem fogott, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos rendelkezések változtatásáról máig nem született ítélet. Az Országgyűlés háromhetenkénti ülésezéséről döntve pedig a bírák kerülték a konfrontációt az akkori kormánypártokkal. Ahol éles volt az ütközés, mint a lex Répássy vagy a lex Juharos esetében, ott nem kormányzati előterjesztésekről volt szó. Amikor pedig azokról, mint a "maffiaellenes törvénynél", ott nem az érdemi kérdéseket, hanem az eljárási szabályokat, a kétharmados döntés elmaradását bírálták felül.

A jelenleg működő harmadik bíróság abban követi elődjét, hogy mereven elzárkózik a felek vitájára épülő, úgynevezett kontradiktórius bírósági eljárástól, amire az első bíróság még tett kísérletet, de egy idő óta már a kérelmezők nevét sem tüntetik fel a határozatokban. Pedig ez nem teszi világossá, milyen álláspontok ütköztek, és kinek adott a bíróság igazat. Amikor azonban a köztársasági elnök fordul a bírósághoz, a kérelmező elrejtése nem lehetséges, tehát annak mindig politikai üzenete van, ha a bíróság a kormánnyal szemben az államfőnek ad igazat.

A bíróság azzal is tud üzenni, mint láttuk, hogy milyen gyorsan tárgyalja a témát. A Bokros-csomag ügyében rendkívüli gyorsasággal járt el, és ez történt most a gyógyszeráraknál is, hiszen egy április 1-jén kihirdetett rendeletet már május 25-én elbírált (igaz, korábbi kérelmekkel egyesítve az ügyet). Nem volt tekintettel arra sem, hogy választási kampány folyik, amivel azt üzente, hogy kevésbé lesz kormánykímélő, mint elődje volt. Ugyanakkor a határozatok tartalmából azt látjuk, hogy kevésbé aktivista is, mint az első bíróság. Ezek jó üzenetek. A köztársaságnak érdeke ugyanis, hogy a mindenkori kormányok betartsák az alkotmányt, és kövessék a maguk számára megfogalmazott szabályokat. Az AB pedig akkor tölti be küldetését, ha őrködik e szabályok megtartásán. És még az sem lehetetlen, hogy valamikor lesz egy olyan AB, amely a felek vitájában is hajlandó lesz nyíltan állást foglalni.

HACK PÉTER

(A szerző jogász, egyetemi oktató)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki