Az iraki síiták legfőbb és legtekintélyesebb vallási vezetője, Ali Szisztáni ajatollah eddig minden fontos politikai csatát megnyert, hiszen sikerült rávennie a Bush-kormányzatot, hogy az iraki rendezésbe vonja be az ENSZ-t, és elérte azt is, hogy vegyék tervbe télre a szabad választásokat. Ugyanakkor a dolgokat alaposan megkavarja, hogy színre lépett a síiták harcias jobboldala is, a fiatal és heves Moktada al-Szadr vezetésével.

Szisztáni annak ellenére támogatja a jelenlegi politikai fejleményeket, hogy a vallásos síiták az újonnan kinevezett kormányban alulreprezentáltnak érzik magukat. Noha az új miniszterelnök, Ijad Alavi is síita, ő világias beállítottságú, és karrierje jó részét azzal töltötte, hogy Szaddám-ellenes puccsra próbálta rávenni a Baath Párt volt katonatisztjeit. A kormányban semmiféle képviselethez nem jutott az a nagy befolyású áramlat, amelynek élén al-Szadr áll. Igaz, a vallásos síiták nem maradtak ki a kormányból, hiszen a két elnökhelyettesi poszt egyikét annak a Dava Pártnak a vezetője, Ibrahim Dzsafar kapta, amelyik Irakból - noha az állam vezetését világiakra bízná - iszlám országot szeretne faragni. Az Iraki Iszlám Forradalmi Legfelső Tanács (SCIRI) pedig megkapta a nagy hatalommal járó pénzügyminiszteri posztot, de ők még nagyobb befolyást reméltek.

Sok megfigyelőt zavarba ejtett, hogy az ajatollah áldását adta a jelenlegi folyamatra. A rejtélyre az a válasz, hogy mindent megkapott, amit kért, kivéve az általa követelt menetrendet, de az is csak hat hónappal csúszott el. Szisztáni kijelentette ugyan, hogy az új kormányt nem tartja legitimnek, mivel nem választások útján került hatalomra, de reméli, előkészíti a terepet a legkésőbb jövő év elején megtartandó választásokhoz. Ragaszkodott ahhoz is, hogy az új iraki nemzet megszületésénél az ENSZ bábáskodjon, ne egyedül az Egyesült Államok. Követelte, ENSZ-megbízott állapítsa meg, olyanok-e az iraki körülmények, hogy rendezhetők szabad választások, és ha igen, mi lehet annak a menetrendje. Ezt a javaslatát az amerikaiak kezdetben mereven elutasították, sőt egyenesen sértőnek találták. Ám miután Szisztáni hatalmas tüntetéseket szervezett Baszrában és Bagdadban, bebizonyítva, hogy hívó szavára több tízezer síita vonulhat az utcákra, halálra rémítette az amerikaiakat és brit szövetségesüket. Ma már sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy Lakhdar Brahimi pont Szisztáni követelésére érkezett Irakba ENSZ-megbízottként, és hogy mindez az amerikai elnök kényszerű visszakozását jelentette.

Saját közösségén belül az ajatollah egyre inkább szembekerül a szélsőjobboldali csoportokkal. Al-Szadr, akinek Mahdi Hadserege fékevesztetten fegyverkezik, egyre kevésbé burkoltan azért bírálja Szisztánit, mert szerinte gyáván viselkedett mind a megszálló amerikaiakkal, mind korábban Szaddámmal szemben. Al-Szadr az amerikaiak azonnali kivonulását követeli, míg Szisztáni azt reméli, hogy az Egyesült Államokkal való együttműködésért cserébe az őt követő síiták vehetik majd át az uralmat az új állam felett.

Amikor április elején az amerikaiak úgy döntöttek, hogy megpróbálják kézre keríteni al-Szadrt, ő felkelést robbantott ki a síiták által lakott Dél-Irakban, amivel Szisztáni stratégiája is veszélybe került. Az ajatollah mindkét harcoló oldalt elítélte, mert úgy vélte, a harcok veszélyeztethetik Nedzsef síita szentélyeit. Mindenesetre egyértelművé vált, hogy Szisztáni leginkább al-Szadr meggondolatlanságától tart. S a tűzszünet, amelyről a Szisztáni közvetítésével létrejött tárgyalásokon állapodtak meg, nem tartott sokáig. Szisztáninak és szövetségeseinek, a Dava Pártnak és a SCIRI-nek szükségük van az ügyvivő kormányra és az Egyesült Államokra ahhoz, hogy semlegesíteni tudják al-Szadr hadseregét. A Dava és a SCIRI most majd arra fogja összpontosítani erejét, hogy januárban minél több parlamenti képviselői helyet szerezzen meg. Talán még al-Szadr követőit is rá lehet bírni, csatlakozzanak a politikai folyamathoz, amennyiben lehetőséget látnak arra, hogy ők is részt kapjanak a parlamenti hatalomból.

Meggyőződésem, hogy Szisztáni csak akkor támogatja tartósan az iraki politikai folyamatot, ha olyan legitim kormány jön létre, amelyet az iraki nép választ meg. Ha az ügyvivő kormány enged a csábításnak, és január után is megpróbál hatalmon maradni, vagy a biztonsági helyzetre hivatkozva a választások időpontját még későbbre akarják tolni, akkor bizony Szisztáni esetleg újra nyíltan a politikai színpadra lép. A Dava és a SCIRI, a két legnagyobb és legbefolyásosabb politikai tömörülés sem akar örökké mellékszereplő maradni. Így Irak politikai stabilitása nem csupán az ügyvivő kormány kinevezésén múlik, hanem azon is, hogy ez a kormány, hét hónappal a hatalomra kerülése után, képes lesz-e megszervezni a demokratikus választásokat Irakban.

JUAN COLE

(A szerző a Michigani Egyetem professzora)

© Agence Global

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba