Kérem, ne ijedjenek meg, nem arról lesz szó, hogy az EU már abba is beleszól, ki léphet nálunk házasságra, mi az apaság vélelme, és hogyan tartsuk válás után a gyereket. Ennek szabályozása teljesen tagállami kompetencia. Kis hazánkban azonban pont ezzel a hazai hatáskörrel van a gond. Mert a magyar jog eléggé szőrösszívű azokkal a magyarokkal szemben, akiknek idegen az egyik szülője vagy a házastársa. Nota bene, idegen a határon túli magyar is. S ez nem függ a kormányok és az Országgyűlés aktuális politikai színezetétől sem.

Így fordulhat elő, hogy noha van családegyesítési vízum, tartózkodási és letelepedési engedély, azokat megszerezni ugyanolyan feltételekkel lehet, mint a "sima" külföldieknek járó (látogatói) vízumot és engedélyeket. Május 1-je óta dolgozhatnak ugyan a tartózkodási engedéllyel rendelkező, családjukkal egyesülő külföldiek - így járulva hozzá szeretteik eltartásához -, ám a tartózkodás engedélyezéséhez bizonyítaniuk kell, hogy megélhetésük más forrásból biztosított. Családegyesítő tartózkodási engedélyt pedig csak magyar házastárshoz adnak, magyar gyerekhez ez a köret nem jár. A július 31-éig méltányosságból adható tartózkodási engedélyt pedig lehet ugyan a gyerek után is igényelni, de azzal meg dolgozni nem lehet.

Hogy is jön az EU a képbe? A közösségi munkavállalók, vállalkozók házastársukkal és gyermekeikkel együtt szabadon mozoghatnak a tagországokban, 2006-tól ez kör tovább bővül, például kiterjed az inaktív nyugdíjasokra is. Furán mutat majd, amikor a közösségi jog miatt a belga szabónő ghánai férjét be kell engedniük a hatóságoknak, míg a magyar vasutas erdélyi feleségét nem. Ismerve a vasutasok fizetését, szemben az idegenrendészeti eljárás megkívánta tartási (minimum nettó 60 ezer forint/fő/hó) és lakhatást biztosító kötelezettséggel, könnyen előállhat ez a helyzet. Az kerül hátrányba, aki egyébként "otthon" lenne.

Az uniós tagországok (Dánia kivételével) általában nem keménykednek vegyes házasságban élő polgáraikkal, így ott a fent szemléltetett fordított diszkrimináció ritkán téma. Az angolok néha megpróbálják megfúrni a bűn útjára tévedt külföldi házastárs belépését vagy tartózkodását, ügyeiket azonban sorra elbukják az Európai Bíróságnál. A dánokat pedig két éve az Emberi Jogok Európai Bírósága szólta meg, mert egy házas, többgyermekes iráni heroincsempészt akartak örökre kitiltani - pedig 450 gramm a szerből nem kis mennyiség. Nálunk a keménykedés főképp nem a "bűnözőkkel" szemben folyik. Persze van különbség a toleranciaküszöbök között is. Nálunk már kisebbfajta lopás okozta rovott múlt is elég, hogy a külföldi bevándorlását megakadályozzák, pedig a delikvens a pénzbírság megfizetésével már mentesül alóla.

A magyar alkotmány védi a család és a házasság intézményét, és tiltja az állampolgárságon alapuló megkülönböztetést. A jelenlegi szabályozás tehát nemcsak uniós összehasonlításban kínos, hanem hungarikumként is védhetetlen. Emellett állandó rettegésben élünk, ugye, hogy fogy a magyar. Nem lenne egyszerűbb, ha honfitársaink családtagjait felesleges fakszni nélkül (lásd a német automatizmust e témában) beengednénk, azokat pedig, akik már valahogy bejutottak - igen, gondolok itt a jogszerűtlenül belépőkre is -, hagynánk itt élni és dolgozni békében, hogy velünk együtt gyarapítsák nemzetünket? És akkor a magyar nemzetiségű külföldiekről még nem is szóltunk.

FARKAS LILLA

(A szerző ügyvéd a Magyar Helsinki Bizottságnál)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt