Talán nem mindenki emlékszik a brezsnyevi pangás korszakának legjellemzőbb viccére (vagy még nem is hallotta azt). A tajgában hirtelen megáll a pártvezetők különvonata, mire Sztálin azonnal szabotázst sejt, és kiadja az ukázt: "Mindenkit agyonlőni!" Hruscsov, miután tudomást szerez elődje parancsáról, tüstént intézkedik: "Mindenkit rehabilitálni!" Mire Brezsnyev, hogy megnyugtassa a kedélyeket, megszólal: "No de elvtársak, minek ez a sok indulat? Behúzzuk a függönyt és azt mondjuk, megy a vonat."

Ha jól érzékelem a helyzetet, az MSZP vezető politikusainak első reakciói a vasárnapi választási eredmények láttán-hallatán a brezsnyevi logikának feleltek meg. Nem történt semmi rendkívüli, vagy ha mégis, hát próbáljunk meg úgy tenni, mintha nem is történt volna. Valahogy úgy, mint Franz Müntefering német SPD-elnök berlini mutatványa, aki magasra emelt söröskriglivel a kezében adta párttársai tudtára, hogy a 22 százalékos - amúgy korszakosan alacsony - választási eredmény még nem a világ vége.

A Köztársaság téri függönyhuzigálásban annyi mindenképpen jó, hogy az azonnali likvidálás elmaradt. A listán megszerzett 34 százaléknyi szavazat tulajdonképpen az MSZP átlagos teljesítményének felel meg a rendszerváltás óta tartott parlamenti választásokon, ennyire tehető a jelek szerint a párt biztos szavazóbázisa. Ami egyfelől a stabilitás, másfelől viszont a fejlődésképtelenség jele. Garancia arra, hogy minden demokratikusan választott fórumon lesz legalább egyharmadnyi szocialista képviselő - de semmiféle biztosítékot nem nyújt arra vonatkozóan, hogy az egy adott helyzetben hatalomra került szocialisták meg is tudnak kapaszkodni annak bástyáin. Mindig minden a körülöttük zajló - és tőlük nemegyszer függetlenül alakuló - eseményeken fog múlni.

Persze soha nem késő, hogy megpróbáljanak változtatni ezen. Különösen most, félidőben, két teljes évvel a következő országgyűlési választás előtt - illetve egy jókora fiaskó után. Csakhogy ahhoz sok mindennel szakítani kellene: az önelégültséggel, a hamis ábrándok kergetésével, azzal, hogy az időt az ellenségképen való haszontalan bíbelődéssel töltsék el, az "úgyis mi tudjuk jobban, mi kell a népnek" gőgjéből fakadó, a kritikára egyre kevésbé fogékony hatalomgyakorlási technikákkal és nem utolsósorban az egyre áttekinthetetlenebbnek tetsző káderkiválasztási, illetve -kiválasztódási mechanizmusokkal.

A szocialisták, véleményem szerint, még semmit sem késtek le jóvátehetetlenül. Most lesz három-négy hónapjuk, hogy végiggondolják: hogyan oldják meg ősszel a pártvezetés cseréjét, milyen taktikát kövessenek a jövő tavaszi államfőválasztáson, hogyan szólítsák meg a szavazópolgároknak azt a (nagyobbik) felét, amely sem a tavalyi EU-népszavazáson, sem a mostani EP-választáson nem kívánt élni jogával, mert nem kapott értelmes útbaigazítást arra vonatkozóan, mi végre is a "huncut" politikusok eurofóriája - avagy éppenséggel -fóbiája.

Tessék széthúzni a függönyt, és vagy az akadályokat félretolni, vagy üzemanyagot vételezni - ha pedig kiderül, hogy elaludt a fűtő, hát személyzetet cserélni.

LIPOVECZ IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra