Több mint harminc éve szüntették meg az Egyesült Államokban a sorkötelezettséget, s bár azóta is fel-felmerült a visszaállítása, azt nem mindig övezte akkora érdeklődés, mint közvetlenül 2001. szeptember 11-e után és napjainkban, amikor az iraki háború nagy létszámú katonai jelenlétet (és áldozatot) követel. A kötelező szolgálat hívei két legyet ütnének egy csapásra: ők azt mondják, a sorkötelezettség morálisan is jót tenne Amerikának, és megoldaná a haderő létszámproblémáit is. Tegyük hozzá gyorsan, szinte semmi esélyük azoknak, akik ezt a változtatást igyekeznek a hivatalos politika részévé tenni. S a sorozás itthoni híveinek jelzem, az óceán túloldalán igen erős kétségek övezik, hogy a társadalom morális felemelkedése megoldható katonai eszközökkel. Az amerikai vitákban talán a legfontosabb érv, hogy nem több katonára van szükség még több áldozatot követelő fronton, hanem olyan külpolitikára, amelynek nyomán e frontok száma csökken, és a jelenlegi haderők létszáma legalábbis elegendő.

A fő katonai indok a sorozás ellenében, hogy hónapokat, éveket vesz igénybe, amíg a katonák hatékonyan tudják kezelni a korszerű eszközöket, amire alulmotivált, rövid idő alatt kiképzett sorozott legénység nem lenne képes. Látni kell, hogy az amerikai katonai szervezet a világ bármely pontján üzemeltetni tudja a legkorszerűbb informatikai, kommunikációs, logisztikai, egészségügyi és harci eszközöket. Jelentős számú amerikai jutott és jut tanulási lehetőséghez - s így társadalmi mobilitáshoz - mind a haderő, mind a nemzeti gárdák soraiban, ahol egyébként kényesen ügyelnek a fajtól, felekezeti hovatartozástól, nemtől független előmenetelre.

Kemény érvek fogalmazódnak meg azokkal szemben, akik "népnevelési" célzattal vagy a társadalmi igazságosság nevében élesztenék újra (vezetnék be) a kötelező katonai (vagy éppen ahhoz hasonló civil) szolgálatot. A kötelező áldozatvállalás és a hatalomnak való kiszolgáltatottság jó szocializációs eszköz, ha alattvalókat szeretnének látni, és nem saját jogaikért kiálló egyéneket. Ezt azonban senki sem kívánja, kivéve talán azon keveseket - érvel egy marylandi jogász -, akik korlátlan politikai hatalomra vágynak.

Kétségtelen, hogy Magyarország számára az Egyesült Államok nem közvetlen összehasonlítási alap, de az ottani vitáknak van üzenetük. Itthon is tudatosulnia kell, hogy a magyar katonák béketámogató műveletekbe való küldésének rendkívüli külpolitikai súlya van. Miután a politikai döntés megszületett, és a katonák feladatokat kapnak a világ bármely pontján, azokat akkor is végre kell hajtani, ha életveszélybe kerülhetnek. A katonák pedig tudják, hogy akkor és oda vezénylik őket, amikor és ahol sajátos tudásukra és a veszély vállalására van szükség, az ország érdekeinek megfelelően.

Minden feladat, amellyel a magyar katonák az ország biztonságpolitikai érdekeit legitim módon képviselik (a NATO-ban, az EU-ban, a Balkántól Irakig), önkéntes katonákból álló haderőt kíván meg. Korszerű eszközök, technológiák üzemeltetésére, az országhatároktól távoli, nemzetközi kötelékben való közreműködésre csak ilyen katonai szervezet képes. A biztos életveszéllyel járó feladatok miatt is önkéntesekre van szükség. Részint mert e veszélyt ma Magyarországon csak így lehet vállalni, részint mert azt minimálisra kell csökkenteni, márpedig ez olyan magas fokú kiképzettséget, kohéziót és fegyelmet követel meg, amilyen csak haderőben érhető el.

A társadalmi funkciókat tekintve a Magyar Honvédség számára is cél, hogy érdemi munkaerő-piaci szereplővé váljék. Ez csak akkor jöhet létre, ha társadalmi mobilitási csatornaként működik (vonzó kiképzést, oktatást, karriert és a civil világba való sikeres visszatérést tesz lehetővé). Nem kétséges, hogy ez a katonai és civil hadvezetés piacihoz közelítő gondolkodásmódjáért kiált - nem annyira a haszonelvűség, mint inkább a hatékonyság okán.

Végül pedig látni kell azt is, hogy a kis létszámú, önkéntes haderő a megoldás a jelenlegi külső fenyegetésekre, kockázatokra és társadalmi elvárásokra, bár az ország védelmi képességének hosszú távú és biztos megőrzését önmagában nem oldja meg. A mindenkori kormányzat - vagy ha úgy tetszik: a politikai elit - aligha takaríthatja meg, hogy forrásokat teremtsen az állampolgárok védelemhez kapcsolódó ismereteinek, kultúrájának megőrzésére. Ha ezek jelentős mértékben megkopnak vagy elvesznek, az valós és átvitt értelemben is igen sokba kerülhet. Akár a kötelező katonai szolgálat esetleges újraindítása, akár a jelentős demokratikus deficittel alkalmazható privát biztonsági cégek alkalmazása merülne fel megoldásként.

MOLNÁR FERENC

(A szerző katonaszociológus)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!