Alighanem sokáig emlegetik még az orosz jogászok Andrej Grecsiskint. A vállalatok polgári peres ügyeiben illetékes moszkvai döntőbíróság bírája a minap kimondta, hogy az adó- és illetékügyi minisztérium (MNSZ) jogosan állapított meg a Jukosz olajtársaságnál 48 milliárd rubel adóhiányt a 2000. évre, s így a büntetőkamattal és az adóbírsággal együtt összesen több mint 99 milliárd rubel megfizetésére kötelezte.

A jelenlegi árfolyamon 3,42 milliárd dollárnyi köztartozás megfizetése még az olyan hatalmas cégnek sem gyerekjáték, mint a Jukosz. Elvinné a tavalyi első három negyedévben elkönyvelt teljes adózott eredményét - már amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, amire azért a mai, kézi vezérelt orosz világban sokan kötnének fogadást. Ekkora követelés azonnali benyújtása likviditási válságba sodorhatja az olajóriást, annál is inkább, mivel az MNSZ keresetének helyt adva a bíróság korábban már elidegenítési tilalmat rendelt el a cég teljes vagyonára. Vagyis eszközeinek eladásával sem tudná előteremteni a Jukosz a szükséges pénzt. Ezért ha nem születik valamiféle alku, a hitelezői által is szorongatott társaság - amelynek kapitalizációja a tulajdonos-elnök Mihail Hodorkovszkij tavaly októberi letartóztatása óta csaknem 30 százalékkal csökkent - akár két-három hónapon belül is csődbe juthat.

Ha beigazolódik ez a jóslat, az kétségtelenül Grecsiskinnek is az érdeme. Néhány nappal a verdikt kihirdetése után a bíró a Jukosz és főtulajdonosai sorsán messze túlmutató, az adójogban jártas szakértőket valósággal sokkoló indoklást tett közzé. Először is a Jukoszt találta felelősnek 21 olyan oroszországi offshore vállalat adótartozásáért, amelyről az MNSZ által feltárt közvetett bizonyítékok alapján megállapította, hogy látszólagos önállóságuk ellenére valójában az olajtársaságtól függtek, annak önálló profitközpontjaiként működtek, azaz nemcsak a gazdasági haszon, hanem az adófizetési kötelezettség is az olajcégnél keletkezett. Ezt a logikát természetesen az orosz gazdaság valamennyi oligarchikus vállalatbirodalmára ki lehetne terjeszteni, hiszen mindegyik hasonló adóoptimalizálási sémákat alkalmaz.

Nem kitaposatlan ösvényen haladt a Jukosz akkor sem, amikor a szóban forgó állítólagos kapcsolt vállalkozásai a különböző régiókkal kötött úgynevezett beruházási megállapodások révén tetemes adókedvezményeket vettek igénybe. A széles körű gyakorlat szerint a cégek ama ígérvényért cserébe részesültek regionális adókedvezményben, hogy annak egy részét helyben fektetik be. Grecsiskin bíró azzal érvel, hogy a vizsgált Jukosz-érdekeltségek ténylegesen megvalósított beruházásai nem mérhetők össze a kapott kedvezményekkel. Nehéz nem egyetérteni azzal, hogy kiáltó aránytalanság, amikor például egy cég az adókedvezménye 6 ezred százalékát forgatja vissza a forráshiányos régióba. Még ha az ügyvédek némi cinizmussal arra hivatkoznak is, hogy a szövetségi törvény nem írta elő az arányosságot adókedvezmény és beruházás között.

Ha igaz a mondás, hogy minden népnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel, akkor feltehetően nincs ez másként a jogszabályaival sem. Egészen addig különösebben nem is zavart senkit Moszkvában, hogy a kilencvenes évek derekán bagóért privatizált olajtársaságok és más nyersanyagtermelő vállalatok tulajdonosai miként is veszik ki a nyereséget, adóznak-e utána, amíg Hodorkovszkij a politika közelébe nem merészkedett. Mihelyst azonban Vlagyimir Putyin elnök megérezte, hogy a Jukosz-vezér neki is kihívást jelenthet, beindult a szelektív igazságszolgáltatás gépezete, amely Hodorkovszkij őrizetbe vétele óta ráadásul az elfogulatlanságnak és a pártatlanságnak még a látszatát sem próbálja megőrizni. Mert lehet-e felelősségre vonni a joghézagokat kijátszó Jukoszt - amely mellesleg nem az első és nem az utolsó volt ebben a sorban -, miközben háborítatlanságot élveznek azok a politikusok és tisztviselők, akik önzetlenül vagy ellenszolgáltatásért létrehozták és fenntartották az ominózus játékszabályokat?

Mint cseppben a tenger, úgy tükröződik a Jukosz ellen a minap hozott ítéletben a putyini rendcsinálási kísérlet tragikuma. A hatályos eljárásjog durva megsértésével kierőszakolt verdikt formáját ölti mindaz, ami normális országokban jogi és erkölcsi szempontból egyaránt magától értetődő, a közjót szem előtt tartó álláspont - hogy tudniillik minden gazdasági szereplő a jövedelmével arányosan vállaljon részt a közterhekből. Így azután az ember nem is tudja, kinek az oldalára álljon. A tételes jog betűjéhez ragaszkodó jukoszos sztárügyvédekkel értsen-e egyet, vagy a jogalkotók által hagyott kiskapukat visszamenőleg betömködni igyekvő Grecsiskin bíróval? Sajnos az orosz történelem általában csak ilyesféle lehetetlen választásokat ismer.

VIDA LÁSZLÓ

(A szerző a HVG munkatársa)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?