A hajó akkor kezdett süllyedni, amikor a minap letették a tízmilliós előleget a pocsaji Érvölgye Agrárszövetkezet tehenészetére. A kapitány rajta maradt tizenvalahány társával. De hát miféle hajóskapitány Mandula György? A kapitányok nem ácsolják vagy hegesztik a hajót, ő pedig negyven éve teszi ezt, és ebből harmincban elnökként. Mélységes mély veszteségből vitte diadalok felé az üzemet, ez az életműve. Pár éve a tagság még kaszára kapott volna a közös védelmében. Aztán jött a sorvadás.

Mi történt? Az, ami másutt, sok helyen. A folyamatosan elporlasztott jövőkép miatt mára alig maradt földje a szövetkezetnek. A végső lökést az adta, hogy egyedül az utóbbi évben 350 hektár szántót vittek ki (s maradt 450). Tagok! Szinte mindannyian eladták a földjüket. Volt rá csábító vevő, még itt, a román határ közelében is. (Valóban annyira rossz lenne az Európai Unió e gazdáknak?) Ám az ezer szarvasmarha etetését nem lehet vásárolt takarmánnyal megoldani. Minden észveszejtően drága. A csupán alomnak való bálázott szalma ára például veri a kukoricáét. Hát még a lucernaszénáé! Pedig ez a most már csupán 250 tehénből és szaporulatából álló állomány nem akármilyen érték: a tiszta holstein-fríz tehenek hozama nem kevesebb, mint 8500 liter. Kiváló minőségű lucernára, silóra van szükségük. És olcsóra. Az egykor hatezer jószágot számláló sertéstelepen talán 300 állat ténfereg, amíg vágóhídra nem kerül. De maga a telep senkinek sem kell, vevő nincs rá. Ez az ágazat nem a befektetők álma. A létesítménynek az lesz a sorsa, mint annyi másnak az országban: rohadni kezd, aztán az értékesebb részeit lassanként szétlopkodják.

Mi történik itt? Még mindig tart a rendszerváltás, amely több kárt okozott a magyar állattenyésztésben, mint a második világháború? Bizony, tart! És mind jobban lenullázza a nemzet által felhalmozott értékeket. Nincs tér számba venni a jelenségek valamennyi okát, ezért csak egyről szólok: a legjobb állattenyésztő telepek tulajdonosai évek óta hangsúlyosan felemlegetik, hogy ha ezek takarmánytermő földek nélkül maradnak, az a végüket jelenti. Tulajdont nem szerezhetnek, a bérlőt meg semmi sem védi. És minden kormányunk idején koptak e területek! Olykor szinte adományozni akarták újmódi vitézi rendjüknek (például az Orbán-kormány a családi gazdálkodóknak, amelyek vételi elsőbbsége ma is létezik). A társas gazdaságok teljesen védtelenek a földszerző támadásokkal szemben, noha az igazán versenyképessé tehető szakosított telepeket zömmel ezek üzemeltetik. Még ma is.

Miért van ez így? Mert egyetlen politikus sem mert szembeszállni a nacionalista ordibálókkal. Számba se jött, hogy társaságok és szövetkezetek is szerezhessenek termőföldtulajdont. A nacionalisták szerint így van jól, mert ezekbe külföldiek is beszivároghatnak. Ugyan már! Aki be akart szivárogni, az a saját nevén tette. És teszi. A valóságos cél inkább az, hogy az általuk képviselt sunyi rétegek - nemritkán spekulánsok - olcsón juthassanak termőföldhöz. Mert annak így nincs értékarányos ára.

Egyelőre ide vezetett, hogy hazánkban bő évtizede hiányzik a korszerű földbirtok-politika, ami meg van, az a velejéig retrográd, anakronisztikus, és irdatlan károkat okoz. Jellemző, hogy a június első felében nyilvánosságra hozott középtávú agrárstratégia sem volt képes javaslatokat megfogalmazni, azokat "majd újabb egyeztetés után" terjeszti a kormány elé. Kíváncsivá tesz, merészelik-e majd felszámoltatni a korhasztó tilalomfát. Nem hiszem. A hazai politikában kizárt, hogy az ésszerűség győzedelmeskedjen. Évtizede nem észérvek döntenek törvényekről földügyekben, hanem handabandázó népámítás. A politikai csaták viszont eztán is újabb áldozatokat szednek, még több értékünk enyészik el, és még több teret kapnak azok a külföldi szállítók, akik ellen hazaffyaskodóink teli szájjal acsarkodnak.

KUN ISTVÁN

(A szerző publicista)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László