Arra kérik a magyar kormányt, próbálja megkönnyíteni azoknak a magyar szakembereknek a dolgát, akik miután Amerikában sikeres kutatók, egyetemi oktatók, menedzserek lettek, szeretnének visszatelepülni a hazájukba, és ott munkát vállalni. Egy új washingtoni magyar szerveződés, a Hazatérés elnöke vetette ezt föl a magyar miniszterelnöknek a múlt héten New Yorkban. Medgyessy Péter erre előadta feltehetően előre elkészített mondókáját, miszerint az ő "talán túlságosan is liberális" álláspontja szerint "mindenki ott boldoguljon, ahol jól érzi magát, de közben tudja, hogy most már jó magyarnak lenni". A "hazatérők" kérésére-kérdésére azonban nem reagált, mintha meg se hallotta volna.

Nagy ziccert hagyott ki. Ezúttal konkrétan beszélhetett volna hazaszeretetről, világra nyitottságról, meg arról, hogy Magyarország már nincs a periférián. A kezdeményezés, ami fölött most elsiklott, egyszer még akár a magyar társadalomtörténetbe is bekerülhet, mint valami évszázadok óta nem tapasztalt folyamat kezdete. Tehetséges, okos, sikeres magyarok kalandvágyból megindul(ná)nak hazafelé. Döntő többségük nem ahhoz a haszonleső fajtához tartozik, amely a rendszerváltás után személyes kapcsolatait kihasználva ejtőernyőzte be magát Nyugatról egy-egy zsíros magyar állami pozícióba, ahol aztán a kiharcolt nyugati javadalmazásért siralmasan keleti teljesítményt nyújtott.

Hanem olyanok, mint a legnagyobb amerikai orvosi kutatóintézetben eltöltött több mint másfél évtized után most Szegedre visszaköltöző biológus. Viszi magával a laboratóriumi felszerelését, tanítani fog az egyetemen, de állást nem kapott. Nem nagyon bánja, amerikai színvonalú megélhetéséhez ugyanis a pénzt nem otthonról várja, hanem a saját szabadalmára alapított amerikai cégétől. Mindazonáltal úgy gondolja, neki is, leendő tanítványainak is, és biztosan Magyarországnak is jobb, ha ő Szegeden tanít és kutat, és nem Washingtonban. Ahová továbbra is munkakapcsolat köti, és ahonnan többtucatnyi magyar kutató figyeli árgus szemmel, vágyakozva a most még egyedülálló kísérletet.

Vagy az a kutatási menedzser, aki Svédországból települt haza, s vette fel újra a magyar állampolgárságot, s akinek oroszlánrésze volt abban, hogy egy elektronikai multi Magyarországra telepítette egyik kutatási-fejlesztési központját. Mint mondja, most már megengedheti magának, hogy magyar köztisztviselőként vállalja azokat a konfliktusokat, amelyek az állami kutatási-fejlesztési pénzek tisztességes pályázati rendszerének meghonosításával járnak.

A korábban a magyar nagypolitikában megmártózott tehetséges fiatal pénzügyi szakember is hazakészül a világ egyik legnagyobb bankjának New York-i központjából, de miután itt is, ott is sok mindent szeret, és várhatóan sok mindenből lesz elege néhány év után, ő az élethelyszínek váltogatásának előnyeit ecseteli.

A washingtoni magyar fiatalok azt mondják, mozgalmukat érdemes támogatnia a magyar államnak, itt kis befektetés - akár csak a hazatérni vágyókat szolgáló internetes adatbázis megteremtése is - nagy haszonnal kecsegtet. A gondolat nem posztszocialista csökevény, az Egyesült Államokban például magyar kutatók is pályázhatnak a fejlődő országok tudósainak hazatérését támogató állami pénzekre. Mindazonáltal a "hazatérők" aligha fognak kardjukba dőlni azért, mert a magyar miniszterelnök nem reagált a kezdeményezésükre. Ha valamit megtanultak itt Amerikában, akkor az a segíts magadon elve.

RÉTI PÁL

(A szerző a HVG washingtoni tudósítója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék