Elképzelhető-e, hogy egy jól felkészült betörőbanda behatol a külügyminiszter otthonába, majd onnan jelentős értékeket tulajdonít el? Már hogyne, mi az, hogy! - hallom a nyájas olvasó válaszát, aki azon sem ütközne meg - vélem -, ha a sokmilliós kárérték része lenne Kovács László eddig kapott hazai és külhoni kitüntetéseinek összessége is. Ám sokan azt már aligha tartanák életszerűnek, ha a nyomozás tartós sikertelensége esetén a főváros tehetetlen rendőrfőkapitányának kérésére Kovács személyesen vállalkozna az alaposan gyanúsítható megátalkodottak szép szóval való megpuhítására, és ez még sikerrel is járna! Márpedig ilyen eset történt a kiegyezés után, az ezernyolcszázhetvenes években. A kárvallott gróf Andrássy Gyula (közös) külügyminiszter személye olyan hatást gyakorolt a három jómadárra, hogy kisvártatva tudtára adták: egy Dob utcai pálinkamérésben, a stelázsin balra, egy üres pálinkásüveg alján találhatja meg az aranygyapjas rend bárányát. Az így visszaszerzett érdemrendet később IV. Károly az ifjabb Andrássy Gyulának adományozta, viselőjének elhunytakor ugyanis ez a kitüntetés visszaszállt az uralkodóra. Szóval, nem akármilyen ordó volt az.

1955 őszén díszes pompával temették a Kerepesi úti temetőben Szalvai Mihály altábornagyot, a spanyolost, a Kecskemétre hadtestparancsnoknak elrekkentettet. Itt nem részletezhető okokból Rákosi nem szenvedhette a spanyolosokat, mellőzte, nemegyszer kitartóan üldözte is őket. Mindez nem tartotta vissza attól, hogy ő is ott lépkedjen a koporsó után, bűnös mancsaiban tartott veres párnácskával, melyen az elhunyt egyik kitüntetése szikrázott. Akkor mi, tisztiiskolás növendékek álltunk sorfalat, "lőttünk sort" karabélyból.

Ismét más. Hetvenes évek. Az egyik vidéki helyőrségben egyre több gondot okozott a hadosztály parancsnokának egy súlyos szakmai melléfogás miatt a repüléstől eltiltott és alacsonyabb beosztásba helyezett vadászrepülő alezredes. Ivott, botrányokat okozott és riasztó küllemű alkalmi nőismerősével gyermeket nemzett. Igen ám, csakhogy a lator a Vörös Csillag Érdemrend tulajdonosa volt - igaz, akkor már csupán eszmeileg, mivel az ordót a maga tárgyi valójában már vagy két éve pénzzé tette egy becsületsüllyesztő lokalitásban. Méltatlan, ez nem vitás! A kitüntetés visszavonását kellett volna javasolni, de azt maga az Elnöki Tanács adta. Szóval, akkori főnökeim elsismákolták a dolgot.

Végül. Géza neje chilei menekült, gyermekorvos. Pinochet puccsa után jött többedmagával hozzánk, aztán idehonosult. Géza dühödten bök az újságra: mit szólok hozzá!? Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést nyújtotta át Henry Kissingernek. Kérdem álnaivan, mi itt a baj, hiszen Kissinger Nobel-békedíjas, Diplomácia című vaskos könyve jelentős munka, bár ami az ő Metternich-felfogását illeti... Oké, oké! - fuldokolja Géza -, de a keze könyékig véres, vastagon benne volt ugyanis a demokratikusan megválasztott szocialista Allende hatalmának megdöntésében és a szadista Pinochet Chilére szabadításában! Zárjuk ezt azzal, nem ez az első eset, amikor a magát dacosan szociáldemokratának valló miniszterelnöknek megbicsaklik a stílusérzéke.

SZABÓ SÁNDOR

(A szerző publicista)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán