Gyaníthatóan fiatalok százezrei sóhajtottak megkönnyebbülten, értesülve, hogy a kormány néhány hete a sorkatonaság megszüntetéséről döntött. Aztán kiderült, a dolog nem ilyen egyszerű. Bevonulás csakugyan nem lesz, de sorozás igen. Mivel az a témában megtartott négypárti összejövetel résztvevői nem tudtak dűlőre jutni, ezentúl is berángatják majd az ifjabb generációkat, hogy összeírják őket egy már nem is létező intézmény számára, vagyis tökéletesen feleslegesen. Így aztán tovább működik valami, ami vétlen állampolgárok idejének rablásán, életük nehezítésén kívül semmire sem jó. A felelősség legfőbb része a nagyobbik ellenzéki párté, amelynek politikusai kötötték az ebet a karóhoz.

Az ügy egyszerre abszurd és szürreális. A sorozáson való megjelenést eddig is tömegesen elbliccelték a címzettek. Most - hogy bevonulás nem lévén, még önkényes szolgálatmegtagadás címén se büntethetik őket - a legtöbbjüknek esze ágában sem lesz megjelenni a magas bizottság előtt. Aligha rajonganak olyan procedúráért, ahol pőrén mustrálgatják őket, katonai pszichológusok faggatóznak nemi életükről és lelki problémáikról. Mindezt ráadásul ok és cél nélkül, pocsékolva az általuk is fizetett közpénzt. A Fidesz a szükséges beruházások - laktanya-felújítás, illetményemelés, szolgálatilakás-építés - állítólagos elmaradásával indokolja a hadkiegészítés jelenlegi modelljének fenntartását. Ami velejéig ostoba és cinikus nézet. Nem tudom, miért jutna attól több a fenti célokra, ha konzerválunk egy funkció nélküli, pazarló rendszert. Varázsütésre megemelkedik a hivatásos zsold, új laktanyák nőnek ki a földből, ha fiatalok ezreinek továbbra is meg kell jelenniük a bevonulás nélküli sorozáson?

Ez csak kifogás, a valódi okok máshol keresendők. Az egyik az ellenzéki létnek "az élő fába is belekötünk" szintjén történő felfogása. Ha bármit javasol a kormány, lesöpörjük, hiába ésszerű és szakmai. Másrészt a Fidesz tulajdonképpen a kényszersorozás intézménye mellett van, bár annak nyilvánvaló népszerűtlensége miatt ezt nemigen meri egyértelműen vállalni. Egyszer álságos "védelempolitikai" érvekre hivatkozik, máskor meg, ha kormányon van, azt mondja, lassan, komótosan talán eltöröljük a hadkötelezettséget, de azon nyomban létrehozzuk a Nemzetőrséget, ami gyakorlatilag ugyanaz - fiatalok berángatása körlettakarítás, masírozás, egymás szívatása céljából. Hogy Orbán Viktor pártja miért ragaszkodik irracionálisan ehhez a Svejk-féle Dub hadnagy álmaiban szereplő blődséghez, nem tudni. Még populista fogásnak se jó, hiszen nemigen találni tömegeket, amelyek utcára vonulnának, hogy követeljék, legyen kötelező angyalbőrbe bújni. Tapasztalatom szerint a sorkatonaság szükségességéről pártállástól függetlenül többnyire azok az idősebbek beszélnek, akik annak idején, a Horthy- vagy a Kádár-rendszerben nem tudták megúszni, és most a "ha én szívtam, szívjál te is" nemes tradíciója alapján alkotnak véleményt. És ha a Fidesz a fiatal nemzedékek pártja, nem tanácsolom neki ezt a hepciáskodást. Bölcsészkari évfolyamtársaim közül még az Erdély visszafoglalását hirdető MIÉP-es szalonirredenták is a bevonulás elbliccelésén dolgoztak. Ha Orbánék fű alatt kitartanak a katonaság ifjúságnevelő szerepének dicsőítése mellett, ne csodálkozzanak, ha majd a választás előestéjén röplapok jelennek meg a postaládákban "a Fidesz, győzelme esetén, visszaállítja a kényszersorozást" felirattal.

De hogy méltányos legyek, ha az ellenzék a katonaság ügyében Dub hadnagy, akkor a kormány Katz tábori lelkész, akinél Svejk tisztiszolga volt. Neki volt szokása, hogy részegen üvölteni kezdte: "Aki meg van halva, jelentkezzen a parancsnokságon, hogy beszentelhessék a hulláját!" Körülbelül ennyi értelme van a kormány azon ötletének, hogy háborúban visszaállítható legyen a kényszersorozás. Eddig is csak harsány röhögés volt az egyetlen normális reakció az olyan sorozói minősítésekre, miszerint "békeidőben alkalmatlan, háborúban alkalmas". Aki nyugodt körülmények között sem tud helytállni, arról miért gondolják, hogy harcban legény lesz a gáton? Ha a sorkatonák békeidőben sem hatékonyak, honnan szedik, hogy egy terrorista merénylet vagy idegen hatalom agressziója esetén néhány ezer befogott, kutyafuttában kiképzett amatőr bármit tudna csinálni a feltétel nélküli megadáson kívül? Éles helyzetre készülve a lakosságot inkább arra kellene megtanítani, hol találja az óvóhelyeket és a gázálarcokat (vannak egyáltalán ilyenek?), a háborút meg - ami, reméljük nem lesz - csinálják azok, akik értenek hozzá.

PAPP LÁSZLÓ TAMÁS

(A szerző újságíró)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég