Az összecserélt szegedi betegek esete valószínűsíti a lehetetlent, hogy megszokjuk, sőt elfogadjuk a megszokhatatlant. A hibát elkövető kórház vezetője már a tragédia másnapján úgy nyilatkozott, hogy néhány apró, fatális véletlen történt. Az apró és fatális véletlenek végén és következtében meghalt egy ember.

Nem hiszek a magyarázatában. Sem mint ember, sem mint informatikai vállalkozó, sem mint orvos.

Ezúttal is borzasztó bizonyosságot kaptam régen eltemetett vélekedéseim igazáról, melyek rögtön az orvosi diploma megszerzése után pályamódosításra késztettek. Jött egy telefon: fiatal ismerősömet és barátját elgázolta egy teherautó. A baleset épp hétvégére esett, s hétfőig semmilyen nyilvántartásból nem lehetett megállapítani a balesetet szenvedettek sorsát, szállításuk körülményeit és célpontját, a betegségük súlyosságát, a beavatkozások jellegét és az állapotukat. A családtagok csak a jóindulatú egészségügyi személyzettől kaphattak csipetnyi információt. Ez legalább annyira megszokhatatlan, mint a szegedi eset.

Aligha helyes, ha az emberi élet misztériumából és szentségéből mesterségesen szőtt álságos fátyol olyan romlott rendszert takar, amelyről csak az tudható biztosan, hogy a bemenetét emberek alkotják. A "fekete dobozban" történtekről szinte csak a kimenetből következtethetünk vissza. Betöltheti-e funkcióját egy rendszer, ahol elvárható ellátás helyett csak apró, fatális véletlenekről beszélhetünk? Álláspontom szerint lassan az tekinthető véletlennek, sőt megmagyarázhatatlannak, hogy egyáltalán működőképes. Ennek csak az lehet az oka, hogy sok lelkiismeretes egészségügyi dolgozó még nem adta fel, amire felesküdött. Ők továbbra is szívós állhatatossággal szolgálják a betegek érdekeit egy végletekig diszfunkcionális rendszerben.

Az egészségügy a legmagasabb színvonalon működtetendő, garantálandó minőségű, szabályozandó és minden elemében nyomon követendő szolgáltatási rendszer. Ezen túl, e fölött kezdődhet az, amire minden orvost hippokratészi esküje kötelez. Nem pedig helyette.

Köztudott, hogy a szolgáltatás alanyainak és tárgyainak azonosítása nemcsak a 21. században alapkövetelmény, de már a múlt században is az volt. A posta mellett hivatkozhatnék azoknak a tapasztalatára is, akik egy víziparkba vagy egy jobb vendéglátóhelyre érkezve elektronikus azonosítót kapnak, aminek alapján látogatásuk végén zökkenőmentesen egyenlíthetik ki számlájukat. A rendszer adott, rég kitalálták - és rég megoldották adaptálását az egészségügyre is. Nem csupán a betegek azonosítását végzi el, de a leletek és vizsgálati eredmények egyértelmű és összetéveszthetetlen összekapcsolását is, és megoldja a folyamatok nyomonkövethetőségét is. Kizárja a tévedést, ami az egészségügyben végzetesebb, mint bármely másik területen. Teljes biztonságot csak a valóban betegbarát, valóban magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás jelenthet majd, ha megvalósul az intézmények adatbázisainak összekapcsolása. Elképzelhetetlennek tűnik, pedig nem csupán technológiailag lehetséges. A bankszektor például megcsinálta. Már évekkel ezelőtt, Magyarországon is. Az egészségügyben sem lehetetlen, Magyarországon sem. Ehhez azonban szemléletváltás kell. Meg persze irdatlan mennyiségű pénz, de ez megoldható! A számos elemében pazarló, szervezetlen, nem hatékony rendszer omladozó falainak egyre tátongóbb eresztékeiből sokkal több pénz folyik el, mint amennyiből neki lehetne kezdeni az érdemi munkának.

Az évente túlcsorduló gyógyszerkassza sok tízmilliárdos felesleges kiadásának lefaragása nemcsak az államháztartás, de az emberek egészségét is szolgálná. A tébétámogatások megdézsmálását és az ellenőrizetlen gyógyszerrendelést egységes informatikai rendszer akadályozhatná meg. Kétségtelen, pénz kell hozzá. Gyanítom azonban, hogy a legdrágább ilyen informatikai beruházás is megtérülne akár hónapok alatt.

Nem a források szűkössége az igazi gond, hanem a szemléletünk. Egységesen jó és magas színvonalú betegellátásról álmodozunk és vitatkozunk, a betegek érdekeire hivatkozva, miközben ennek akár részbeni finanszírozására is évtizedek óta képtelen a költségvetés. Ennél is nagyobb baj, hogy mereven ragaszkodunk egy finanszírozhatatlan struktúrához, amire - szentségtörés talán még leírni is - nem is lenne szabad így több pénzt költeni. Számomra a napnál világosabb, hogy az államnak nincs pénze több évtized elmaradását pótolni. A modernizáció megkezdhető jobb szervezéssel, hatékonyságfokozással, az intézmények szolgáltatásainak és gazdasági működésüknek a javításával, a lopás és az önös érdekek uralkodásának megszüntetésével. Mindez tulajdonosi szemléletet, szolgáltatói hozzáállást és megfelelő informatikai támogató rendszereket igényel.

Milyen történések söpörhetik el végre az alkalmatlan struktúrákat? Milyen esetek kényszeríthetnék az ellenérdekelteket, hogy feladják tarthatatlan és nevetséges, demagóg pozícióikat? Milyen tragédiák terelhetik a közbeszédet az igazi kérdések és válaszok irányába? Nekünk ehhez valóban "Mohács kell"?

KÓKA JÁNOS

(A szerző az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz