A legtöbb társadalomban gyakori a "felfele házasodás". Nők az övékénél több pénz, magasabb státus vagy nagyobb hatalom reményében választanak párt maguknak. Időnként fordítva: vagyonos család "vásárol" férjet leánya(i)nak. Bár a házassági vagy a szexuális piac adott időpontbéli viszonylagos kiegyensúlyozottságáról vagy szerkezeti egyenlőtlenségeiről a felfogások szinte mindig megoszlanak, az azért nyilvánvaló, hogy a kereslet és a kínálat - a katasztrófák utáni időszakokat leszámítva - nem szakad el végletesen egymástól.

Modern orvosi technikák alkalmazásának váratlan kulturális következményeként egyes társadalmakban ez a viszonylagos egyensúly most megbomlani látszik. Nagy ázsiai közösségekben ugrásszerűen nő a gyermekek között a fiúk - következésképpen hamarosan a férfiak - aránya. Egyes számítások szerint 2020-ra Kínában 29-33, Indiában pedig 28-32 milliós lehet majd a "fiatalférfi-felesleg", vagyis azon 15-34 éves heteroszexuális férfiak csoportja, akiknek saját korosztályukból nem jut nő. Az ilyesféle várható arányok az eddig tapasztaltakkal ellentétesek. Közismert, hogy természetes körülmények között az élve született fiúk száma valamivel meghaladja a lányokét (1,04-1,7 : 1 arányban). De a lányok életképesebbek, ezért 1 éves korukra a fiúk és lányok aránya kiegyenlítődik. Az ipari társadalmakban a nők a férfiaknál tovább élnek, ezért az össznépességen belül többségbe kerülnek. Csakhogy a háborúk és a kivándorlás a férfiak számát csökkentik. A mindezzel ellentétes ázsiai változások a magzat nemének korai felismerése lehetőségéből következnek. A hagyományos kelet-ázsiai világban a leánygyermek a fiúknál kevésbé "értékes". E kultúrákban többnyire a fiúgyermek vállalja magára a szülők öregkori ellátását, nem a leány. S most, hogy már "idejében", a szülés előtt kiderül, milyen nemű utódra számíthatnak, a lánygyermekeket elvetetik. A kínai kormány az ebből következő nemek közötti potenciális aránytalanságoknak olyannyira tudatában van, hogy az ultrahangos magzatvizsgálatokat most elvben be is tiltotta.

A legérdekesebb kérdés nem az, milyen ütemben épülnek le, vagy hogyan erősíttetnek meg régi előítéletek új kormánypolitikák által, hanem az, hogy egy-egy fontos technikai újdonságnak milyen, előre ki nem számítható következményei lehetnek. S ezen túl - ebben a konkrét esetben - végül mily módon fonódik majd össze a szociális és a biológiai? Mi történik egy olyan társadalomban, ahol fiatal férfiak tömegei maradnak elérhető nő nélkül? Megerősödnek az alkalmi kapcsolatokat segítő, támogató megoldások? Beigazolódik a Blunden-hipotézis? A londoni kutatónő szerint a fiatal férfiakban amúgy is sok a lekötetlen agresszivitás - ami egyes esetekben és metszetekben már a társadalmi békét is veszélyeztetheti -, de Blunden szerint a fiatal férfiak harci-romboló kedvét a nőpartnerek elérhetősége mindenesetre nagymértékben csökkenti. A demokráciához eszerint nem nagyobb tolerancia, belátás, kollektív önmérséklet kellene, hanem több nő. S ha belőlük elég lesz, a férfiak is jobban rávehetők lesznek a társadalomjobbító megoldások mérlegelésére. Persze a verseny a hatalmat és az azzal járó erőforrásokat ellenőrző idősebb hímekkel azért - ha civilizáltabb formákban is, de - folytatódik.

A szociológiai klasszikusai a társadalommagyarázatoknál irtóztak a biológiai elemektől. Ezek nemcsak szakmailag tűntek nehezen védhetőnek, hanem szinte automatikusan politikailag is elítélendőek voltak. Így marad ez a következőkben is? És akkor a "férfitöbbletre" például nem is figyelünk, nehogy annak esetleges értelmezései ma ideológiailag tiltott vizekre sodorjanak bennünket? Vagy az élethelyzetek változatosságának növekedése szükségszerűen kiszélesíti a megengedett magyarázatok és terápiák körét is?

TAMÁS PÁL

(A szerző szociológus)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán