A dolgozó nép a francia konyakot választott képviselői révén fogyasztja - szólt a rendszerváltás előtti poén. Persze nem csupán bizonyos élvezeti cikkekkel volt ez a helyzet, de a kultúra termékeivel is: akkori bölcs vezetőink számos nyugati könyvet, folyóiratot elolvastak, filmet is megnéztek helyettünk, majd úgy döntöttek, nekünk nem való. Ma persze már ez is másképp van. Most, hogy választott képviselőink immár európai rangra emelkedtek, horizontjuk kitágult. Ezt igazolja, hogy Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője bejelentette, meg akarja akadályozni, hogy a Brüsszelben szeptember közepétől november végéig látható, Európa arca című fotó- és szövegmontázs-kiállítás körbevándoroljon a kontinensen. A szóban forgó látványosság szerinte elborzaszt, obszcén, s ami a fő baj, Magyarországot méltatlanul kedvezőtlen színben, köztörvényes bűnözők és pornósztárok földjeként ábrázolja, a magyar vendégszeretet és a hungarikumok megjelenítése helyett.

Ami azt illeti, Schmittnek van némi igaza, Rem Koolhaas neves holland építész és vizuális provokátor, a kiállítás szellemi atyja szemtelen félmunkát végzett, és súlyos hibákat követett el. Felháborító blaszfémia például, hogy az EU szívében, az uniós intézmények övezte Schuman téren 10 méter magas aranyszínű papírmasé szoborkarikatúrát állított Jean Monnet-nak, az Európai Bizottság (EB) első elnökének, ahelyett, hogy a szent helyen ájult tisztelettel adózna az európai integráció főideológusának. Mi több, ezt az EB mai elnöke, Romano Prodi erkölcsi támogatásával, valamint az alapító EU-tagállam Hollandia adófizetőinek pénzén teszi.

Az egyes uniós országok régi és új közéleti figuráit, politikusait, botrányhőseit, sztárjait, büszkeségeit és szégyeneit felvillantó zsúfolt illusztrációkavalkádban is gyanús aránytalanságok leplezhetők le, kedves elvtársak! Különös például, hogy a Görögország "arcát" illusztráló tabló képözönében felbukkan Leonidasz Szampanisz, az augusztusi athéni olimpián doppingolás miatt elsőként lebukott súlyemelő, miközben a magyar összeállításról hiányzik egy csoportkép Schmittről a doppingoló honi atléták karéjában. Ezzel szemben Cicciolina két helyütt is feltűnik: egyszer Magyarországnál, majd pár méterrel odébb, milánói polgármester-önjelöltként Olaszországnál. Elfogadhatatlan, hogy Belgiumnál kiemelt helyet kap a sorozatgyilkos Marc Dutroux, de egy szó sem esik a magyar Pándy Andrásról. Tűrhetetlen, hogy Magyarország esetében Koolhaas csak a nevetséges 40 millió eurós Kulcsár-féle csalásra utal, előtérbe tolva saját hazáját a Royal Aholdnál történt 700 millió eurós sikkasztással, s kivált Olaszországot, a Parmalat-féle 3 milliárd eurós lenyúlással. Ha már itt tartunk, bizony obszcenitás is akad: szerintem ki kéne tiltani a kiállításról a 14 év alattiakat, hacsak le nem veszik a kopasz fején kis pöttyös fejkendőcskében idétlenkedő Berlusconi fotóját.

Megengedhetetlen ez az öntörvényű szubjektivitás, ami ráadásul földrészünket illetően hamis következtetésekre ragadtatja a külvilágot! Jellemző, hogy a kiállítás vendégkönyvébe valaki azt írta: "Ezután eléggé kellemetlen amerikai állampolgárnak lenni...!", egy másik turista pedig bejegyezte, "Követelem a Dél-amerikai Unió létrehozását!" Ami a Magyarországot helyesen illusztráló szimbólumgyűjteményt illeti, ennek meghatározására különbizottságot kellene felállítani, vezetésével pedig megbízni azt a két személyt, aki a vendégkönyvbe magyar nyelven tett bejegyzést. Az első, "F. P. Budapestről" úgy vélte, "Magyarországról negatív képet fest ez a kiállítás, a valóság egészen más!", míg a másik, szignó nélküli vélemény az volt: "Hajrá magyarok! Tök király volt, köszönjük EU!"

Persze addig is gyorsan cselekedni kell. Régebben ezt úgy csinálták, hogy kiretusálták a műalkotásokról a történelmileg kellemetlenül alakult személyek arcát. Most Schmitt az éj leple alatt belopódzhatna a Schuman téri kiállítási sátorba, hogy levakarja onnan a kínos tényeket. A dolog sürgős, mert - mint hallom - több németországi város már tárgyal Koolhaasszal a kiállítás ottani bemutatójáról. Ha nem vigyázunk, megeshet, hogy német polgárok tömegei megtudják: az Ericsson, a General Electric, a Flextronics, a Bosch, a Siemens, a Hewlett Packard, a Motorola nagybefektető Magyarországon, ország-világ előtt kiderül, hogy magyar találmány az ArchiCAD, a fraktálgeometria, a játékelmélet, a hidrogénbomba, a Rubik-kocka, a nemeuklideszi geometria, valamint a modern szemiotika. Bárki illetéktelen megpillanthatná Liszt Ferenc, Harry Houdini és Soros György arcmását, a magyar koronát, a Gellért-fürdő nagymedencéjét, és értesülne, hogy létezik Magyarországon egy Etyek nevű község, ahol Andrew Vajna a világ legnagyobb filmstúdióját tervezi felépíteni.

Sőt, ha Schmitt EP-beli kollégájának, Demszky Gábor budapesti főpolgármesternek is eszébe jut a kiállítás meghívásának hajmeresztő ötlete, mindezeket még a magyarok is megtudják.

KOCSIS GYÖRGYI

(A szerző a HVG brüsszeli tudósítója)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején