Joggal várhatja el a közvélemény, hogy a megfiatalodó vezetésű nagyobbik kormánypárt és kabinetje a jövő nemzedék szempontjaira az eddigieknél jobban ügyelve hozza meg döntéseit, s kevésbé legyen a napi politikai harcok marketingkövetelményeinek rabja.

Igaz, a távlatosság nem életkorfüggő. Láttunk már olyan, a korátlagát tekintve egészen fiatal kormányt, amely a jövő felélésének számos technikáját alkalmazta: az egyéni számlás magánnyugdíjpénztárak megrövidítését, több tízmilliárdos (néha csak presztízscélú) beruházások megvalósítását hitelből, esetleg állami vállalatok, bankok eladósítását költségvetésen kívüli forrásokkal.

A hitelbe történő, részben magánerős beruházások - köztük a ppp, azaz public-private partnership invesztíciók - között különbséget kell tenni aszerint, hogy a fejlődés szempontjából megkerülhetetlenek-e, vagy csak bizonyos lobbiérdekeket szolgálnak. Az előbbi, fontos csoportba lehet sorolni például az M5-ös (és talán az M6-os) autópálya és a börtönök építését. De ide számít(ana) az egészségügybe bevonandó magánbefektetés is, hiszen 1000-1500 milliárdra becsülik az onnan hiányzó forrásokat, s ezt a békát a társadalomnak előbb-utóbb le kell nyelnie. Ha a magánberuházás hatékony, és verseny is van, akkor a befektető a megvalósítás során még meg is termelheti az általa igényelt tőkearányos profitot.

Vannak azonban vitatható beruházások, amelyeket nem szabad vagy nem lett volna szabad a következő generációk (vagy kormányok) zsebére megrendelni. Ennek szép példája a funkcióval ki nem töltött Kultúra Háza több mint 50 milliárdért, de ilyennek látszik körülbelül ugyanennyiért a Dunaújváros melletti, egyelőre semmibe vezető Duna-híd is. Ide sorolom a rengeteg "fizetős", magánberuházásban épülő kollégiumi férőhelyet is; nem kellene az államnak a piacba ilyen durván beavatkoznia olyan országban, ahol manapság legalább 300 ezerre becsülik az üres lakások számát, és ezeket egyre nehezebb kiadni. A jövő nemzedékek eladósítását legalábbis ésszerű mértékűre kellene korlátozni! A ppp - ne szépítsük - az állami hitelfelvétel rejtett, drága módja, amit csak igen fontos esetekben volna szabad bevetni.

De végre távlatosabb gondolkodást igényelnének az ország energiaügyei is. Napjainkban válik teljesen világossá, mennyire sebezhető a földgáz és a kőolaj elégetésére alapozott úgynevezett energiapolitikánk. Mivel vízerőművek építésére nem jók az adottságaink, és egyetlen atomerőművünk tervezett élettartama a következő évtizedben lejár, nagyon intenzíven kellene foglalkozni a következő évtizedek várhatóan egyetlen megoldásával: új, a jelenleginél is nagyobb atomerőmű építésének előmunkálataival, legalább a megvalósíthatósági tanulmány szintjén. Egy ilyen beruházás előkészítése legalább 10-15 év. És ne feledjük: ez nem csupán az elektromos energia problematikája, előbb-utóbb a háztartások fűtéséé is. Néhány évtizeden belül a földgázfűtés olyan luxus lesz, amit csak kevesek engedhetnek meg maguknak. A pokolba az olyan demagóg politikusokkal, akik az olcsó földgázról szónokolnak ahelyett, hogy a fogyasztás csökkentéséhez szükséges beruházásokat szorgalmaznák! Az idén mindössze egyetlen milliárdot szánunk fűtés- és hőszigetelés-korszerűsítésre, bár a lakások fűtésére fajlagosan két és félszer annyi energiát fordítunk, mint nyugati szomszédaink. Meg is valósul az arra érett 2 millió lakásból vagy ezernek a korszerűsítése. Ugyanakkor 40 milliárddal támogatjuk a pazarló fogyasztást! Mit teszünk a jövő nemzedékekért? Cserélgetjük a kocsinkat, államilag (adó-visszatérítéssel) támogatott hitelekkel. Roncsteleppé alakítjuk az országot.

És még egy-két dolog, amin mérni lehet a kormányok alkalmasságát a jövő megtervezésében, ha nem is olyan súlyúak, mint az energiakérdés. Elsősorban a szemétügy: törvényben kellene előírni a szelektív gyűjtés lehetőségének megteremtését, főleg a nagyvárosokban. Például hogy bizonyos lakósűrűségnél rövid időn belül milyen hálózatban kell létesíteni a gyűjtőhelyeket. Vagy az eldobós csomagolások szigorú megadóztatása: ellenállni a bevásárlóközpontoknak, amelyek a most elvetett, palackonkénti igen alacsony környezeti adót is sokallják, pedig ezzel a visszaváltható csomagolás még mindig nem lesz elég versenyképes! Dániában a nemzeti össztermék 5 százalékát szedi be az állam környezetterhelési díjakból, ezzel is csökkentve a jövedelemadókat, ösztönözve a környezet kímélését.

Lesz-e végre olyan kormányunk, amelyik az értelmetlen túlfogyasztás gerjesztése helyett a jövő nemzedékek életfeltételeivel is foglalkozni fog?

BAUER PÉTER

(A szerző mérnök-közgazdász)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Nyári meleg lesz ma

Nyári meleg lesz ma