Tavaly márciusban az egyetemista Szun Zsi-gangot igazoltatta a rendőrség. Mivel nem voltak nála megfelelő okmányok, őrizetbe vették - a fogdában három nap múlva meghalt. Miután a hatóságok nem voltak hajlandók kivizsgálni a halál körülményeit, Szun szülei, aláírásgyűjtő petíció kíséretében, felrakták a történetet az internetre, azt átvette a legnagyobb kínai hírportál, a sina.com is, és két órán belül 4 ezren szóltak hozzá a világhálón. A történet futótűzként terjedt a kínai cybertérben, s a hivatalos oldalaktól kezdve egészen a weblogókig és az e-mailes levelezőcsoportokig mindenki ezzel foglalkozott.

A rendőri brutalitás nem új jelenség Kínában. A nemzetközi emberi jogi szervezetek és a jogi reformokat sürgető kínai csoportok évekig harcoltak annak az önkényes "őrizetbe vételi és repatriációs" rendszernek az eltörléséért, amelynek alapján Szunt is lefogták. Az internetezők elsöprő reakciója a Szun-esetig azonban példa nélküli jelenség volt. Három hónappal később a kormány eltörölte az egész rendszert, és a Szun haláláért felelős rendőröket a bíróság elítélte.

Ez döbbenetes eredmény volt, az első jele annak, milyen meghatározó szerepet kezd játszani az internet a kínai közéletben. Nyolcévnyi robbanásszerű növekedést követően a kínai internethasználók száma ma megközelíti a 80 milliót, márpedig ez több mint a kommunista párt tagjainak száma. A kínai netezők körülbelül egyötöde rendszeresen igénybe veszi az internetes fórumokat, amelyek a kínai cybertér politikailag legaktívabb területei. Legtöbbször a politikai visszaéléseket, a korrupciót, a bűnözést és a társadalmi igazságtalanságot teszik szóvá. Az internetes vélemény önálló jelenség lett, és egyre több szó esik róla a kínai közbeszédben. Néhány online-író mára már nevet szerzett a szakmában, és a hivatalos médiában dolgozik. Az utóbbi másfél évben egyre világosabbá vált, hogy az internet hatalma és a hagyományos médiával való együttműködése egyre határozottabban formálja a közvéleményt Kínában. Az interneten egyre nagyobb befolyásra tesznek szert az értelmiségiek. Jogászok, egyetemi oktatók, újságírók és szabadúszó írók tudják e csatornán keresztül szabadon kifejteni véleményüket a társadalmi és politikai kérdésekben.

A kormány minden eszközt megragad, hogy a jogi szabályozással, hálórendőrséggel és a nagy erőket mozgósító országos internetes szűrőrendszerrel ellenőrzése alá vonja a világhálót. A Nanfang Dusi Bao három vezető szerkesztője jelenleg is börtönben ül, mert túl vehemensen számoltak be Szun esetéről, a SARS-járványról és más ügyekről. Ugyanakkor a hivatalos netoldalakat a hatóságok arra is megpróbálják felhasználni, hogy a maguk álláspontját népszerűsítsék.

Az internet átalakító hatása visszafordíthatatlanul elindította Kínát a nyitottság irányába, és hatására a közvélemény is egyre nagyobb beleszólást kap a társadalmi és a politikai ügyekbe.

HSZIAO CSIANG

(A szerző oktató a kaliforniai Berkeley Egyetemen)

© Global Viewpoint

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajba kaptak a pizzások Egerben, verés, fojtogatás lett a vége

Hajba kaptak a pizzások Egerben, verés, fojtogatás lett a vége

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Érdekes kiállítás nyílt Szegeden az elmúlt 25 év legérdekesebb mobiljaival

Érdekes kiállítás nyílt Szegeden az elmúlt 25 év legérdekesebb mobiljaival

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV