Jelentős szakmai és közönségsikert aratott Pokorni Zoltánnak az óvodák és iskolák igazgatóihoz címzett levele s a hozzá csatolt kérdőív. Igaz, jóval megelőzte őt Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki igencsak alkalmatlan pillanatban intézett levelet a polgármesterekhez: az iskolai szünet kellős közepén, amikor a polgármesterek garantáltan nem tudnak felhajtani még egy pedellust sem, nemhogy felelősen elbeszélgetni a közoktatás helyi irányítóival. Pokorninak azonban sikerült überelnie az ügyetlen minisztériumot: olyan kormány-előterjesztésre hivatkozik, amelyet természetesen az óvoda- és iskolaigazgatók nem láthattak, és hajmeresztő következtetéseket von le Draskovics leveléből, amelyet fakszimilében ugyancsak csatol. Ezenkívül rendkívül vészjósló feltételezéseit, rémlátomásait és a jelenlegi Oktatási Minisztériumról kialakított (kedvezőtlen) véleményét ügyesen kérdésekké formálja, s ezekre egyenesen a Fidesz frakció címére vár választ.

Szemelgetek a levél és a kérdőív tartalmából: Pokorni szerint a kormány-előterjesztés "további intézménybezárásokat, elbocsátásokat, az óvodák, iskolák erőszakos körzetesítését vetíti előre". Hogy ez valóban így van-e, arról nem sokat mondhatunk, hiszen az előterjesztést a kormány (még?) nem tárgyalta, a minisztérium tisztviselőin és Pokornin kívül alig ismerheti valaki. Draskovics levele pedig - Pokorni értelmezése szerint - "a pedagógusok kötelező óraszámának emelése", "egyes munkakörök megszüntetése, illetve egyes juttatások megvonása" mellett kardoskodik. A pénzügyminiszter szövegében ezzel szemben arról van szó, hogy talán ne legyen azonos kötelező óraszáma a dolgozatokat javító, kísérletekre felkészülő fizikatanárnak és a tornatanárnak, hogy a diákönkormányzatok szervezői esetleg ne legyenek független, teljes állású közalkalmazottak, meg hogy ne minden vezető kapjon azonos nagyságú, teljesítménytől független vezetői teljesítménypótlékot. Ez mintha nem ugyanaz volna, mint amit Pokorni vél kiolvasni a levélből.

A Fidesz-alelnök kérdőívének gyöngyszemei azonban azok a kérdések, amelyek valami egészen vad, olykor kifejezetten gonosz minisztériumi vagy kormányelképzelésekre utalnak: hogy például a kormány be akarná vezetni a pedagógusvezénylést ("vándoroltatást"), vagy hogy létszámot akar emelni és létszámot akar emelni (ez legalább három különböző megfogalmazásban).

Pokorni tehát megkérdezi az embereket; ez különösen kedves mindazok szívének, akiknek elegük van az úgynevezett parlamentből, az ott folyó vitákból, mindabból, amit a képviseleti demokrácia jelenteni szokott, s akik a nép nevében, a nép hangján szólva, a nép közvetlen érdekérvényesítése útján képzelik el a nép jövőjét, minden fölöslegesen közbeiktatott intézmény nélkül. Végtére is ez a legegyszerűbb: felteszünk néhány hamvasan ártatlan kérdést, az istenadta nép válaszol, és minden úgy lesz. Pokorni alelnök tehát megérdemli, hogy lelkesedésünk jeléül megtiszteljük személyesen őt is egy rövid kérdőívvel (kérjük, 1-től 5-ig pontozzon, az n. t. a "nem tudom" választ jelenti, a szigorú anonimitást becsszóra megőrizzük), imígyen:

1. Ön szerint terjedhet-e addig az értelmezői szabadság, hogy egy szövegből szinte bármit kiolvassunk?

2. Ön szerint becsületes dolog-e olyan dokumentumra hivatkozni, amelynek még a léte is kétséges, nemhogy a tartalma (nem is szólva az elfogadottságáról)?

3. Ön szerint ha egy minisztériumi tisztviselő írásba foglalja ötleteit, és azok történetesen agyament hülyeségek, akkor szabad-e ezt a minisztérium, sőt a kormány nyakába varrni?

4a. Ön mit gondol a költségvetési törvény megtárgyalásának terepéről? Ez 1. levelezés útján - 2. a kocsmában - 3. fejben - 4. a Parlamentben történik - 5. n. t.

4b. A Fidesz Ön szerint 1. szakszervezet - 2. népboldogító gyülekezet - 3. parlamenti párt - 4. mindez együtt - 5. n. t.

5. Amikor Ön miniszter volt, fordult-e hasonló levéllel az érintettekhez? Igen - Nem - n. t.

6. Egyetért-e azzal, hogy még nincs választási kampány? Igen - Nem - n. t.

KÁLMÁN C. GYÖRGY

(A szerző irodalomtörténész)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár