Tíz éve került sor Pekingben az ENSZ égisze alatt a Nők Világkonferenciájára. Az évfordulóra az államoknak az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának márciusi ülésén számot kell adniuk a nők és férfiak társadalmi egyenlőségére vonatkozó pekingi cselekvési terv végrehajtásáról. A Peking+10 című magyar kormányjelentést Szabó Szilvia - Göncz Kinga hosszú nevű minisztériumának helyettes államtitkára - próbálja megvédeni az ENSZ előtt.

Nőtémában Magyarország utóbbi tíz évét nem a semmittevés, inkább a rükverc jellemzi. A nők és férfiak egyenlőségéért felelős kormányzati részleg még 1995-ben jött létre, ám négy ízben is átszervezéssel sújtották: 1998-ban, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben. A névcseréken és költözéseken kívül mindannyiszor újabb felkészületlen főnököt ültettek oda, így nemrég Göncz és Szabó is nekilátott a teljes korábbi szakembergárda szétkergetésének. Néhány, Harrach Péter ellenszelét és Lévai Katalin blöffjeit átvészelt tisztviselő a nők elleni férfierőszakot visszaszorító intézkedésekbe kezdett - ENSZ-előírások alapján, a bántalmazó férfiak érdekeinek ellenében -, ezt most csírájában elfojtják.

A pekingi cselekvési terv végrehajtására 1997-ben született kormányhatározat számtalan elszabotált pontja alapján a kormány akár magának is kiállíthatja az elégtelen bizonyítványt. Például még 1997-re előírták, hogy "ki kell dolgozni a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépéshez szükséges jogi szabályozást". Mindebből egy fiókba zárt koncepció lett 2001-re, de egyre töpörödnek a célok is. Az idevágó 2003-as országgyűlési határozat sem jelentett volna hatékony fellépést, de még az abban foglalt 11 részfeladatból sem lett semmi, az úgynevezett távol tartásról szóló törvénynek is csak a karikatúrája maradt napirenden. Az mszp.hu szerint a miniszter közölte: női menedékházak fogják "a távol tartás intézményének szolgáltatási rendszerét felvállalni". Azaz a bántalmazott nők tömegszállásokra költözhetnek - ha élve el tudnak szökni a terror elől. Így támogatja a Gyurcsány-kormány a férfi bántalmazókat a kiűzött nő lakásrészének bitorlásában: hogy legyen hová vinni újabb áldozatukat, ha a nő lecserélése mellett döntenek.

A kormányjelentés készítői is érezhették, hogy hátramenetben van a nő-férfi egyenlőségpolitika Magyarországon, a "helyzetértékelésből" feltűnően hiányoznak ugyanis a tények. A szöveg intézkedések és jogszabályok tömegére hivatkozik, ám hogy azok a nők és férfiak tényleges egyenlőségét segítenék, ezt a kormány még csak nem is állítja. 2000-ben egy szintén az ENSZ-nek írott kormányjelentés még bőven tartalmazott számokat és a nők hátrányait elismerő megállapításokat, például a nők alacsonyabb béréről, de mostanra csak rózsaszín semmitmondás maradt. Ma már csak az egyenlő munkáért járó egyenlő bér jogszabályi fogalmáról esik egyetlen szó: hogy tudniillik bevezették azt. Hivatkoznak egy országgyűlési női jogi albizottság létére is, ám elhallgatják, hogy a parlament.hu szerint "Nincs adat az ülésekről. Nem nyújtott be irományt." Eldicsekszik a kormány a nők helyzetét nem érintő számos intézkedéssel, például a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási lehetőségével - pedig köztudomású, hogy az 1 százalékos piacon a patriarchális egyházakon kívül lényegében csak a gyerek-, kutya- és rákalapítványok nyertek; sem a nők nem jártak jól, sem más kisebbségi, érdek-képviseleti vagy jogvédő szervezetek.

"A magyar büntetőjog büntetni rendeli a gyermekek szexuális kizsákmányolásának minden formáját" - emlékeztet a kormány. Ehhez képest törvényeink nem büntetik például a bántalmazójuk vagy bűnbandák által prostitúcióra kényszerített 14-18 éves lányokkal visszaélő férfi klienseket. Álszent jogrendünkben szent és sérthetetlen férfijog a serdülő lányok szexuális használata. Csak a leszólítás tilos a templomok, iskolák 300 méteres körzetében, maga az aktus bárhol szabad. 1992-ben még akadt két parlamenti képviselő, aki javasolta a munkahelyi szexuális zaklatás tilalmát. Törvény azóta sincs róla, a mostani beszámoló pedig említést sem tesz a jelenség létéről.

A kormány a konkrétumokat mellőzve közli jelentésében: "A Magyar Szocialista Párt politikájában egyre fontosabb szempont a nők helyzetének javítása és a nemek közötti esélyegyenlőség ügye." Milyen kár, hogy a magyar nők a valóságban élnek, s nem csak a legalantasabb férfiérdekeket is kiszolgáló pártjaink és kormányaink jelentéseiben.

JUHÁSZ GÉZA

(A szerző a Habeas Corpus jogvédő szervezet tagja)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök