Igaza van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, Járai Zsigmondnak, amikor az ország gazdasági bajaiért a költségvetés helyzetét, az államháztartás masszív hiányát kárhoztatja. Csakhogy az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a problémákhoz vezető folyamatok a még pénzügyminiszter Járai által kialakított és ugyancsak általa minden idők legjobb költségvetésének nevezett kétéves büdzsé elfogadása után indultak be, akkor, amikor - 2001 tavaszán - átült az MNB elnöki székébe.

Mert mi is történt? Az akkori kormány végérvényesen felhagyott az általa egyébként csak szitokszóként emlegetett, Bokros-féle egyensúly-orientált és exportvezérelt növekedést elősegítő gazdaságpolitikával, és helyette - a választások közeledtével - a lakossági fogyasztás felpörgetését tűzte zászlajára. Érdekes módon viszont Járai, a független jegybank elnöke új pozíciójából nem illette kritikával ezt a gazdaságpolitikai fordulatot, sőt a jegybank monetáris lépéseivel, az olcsó pénz politikájával még támogatta is azt.

Tetézte a bajokat a választási kampány során mindkét nagy párt populista ígérethalmaza, illetve a lelépő kormány végső hónapjainak elképesztő költekezése. Járai még mindig csöndben maradt, pedig MNB-elnökként már régen "visítania" kellett volna. Ám megtette ezt az új kormány hivatalba lépése után azonnal. Csipkerózsika-álmából felriadva kamatemeléssel kívánta fékezni az új kormány költekezési hajlamait, amikor az választási ígéretei teljesítésébe kezdett (nota bene az ellenzék támogatásával). Sajnos a kormány a nagy elosztási rendszerek szükségszerű reformjának a beindítása helyett folytatta osztogatási-költekezési politikáját, tovább súlyosbítva az államháztartás amúgy sem rózsás helyzetét. Ezen nem sokat segített a kiadásokat később a hagyományos fűnyíróval csökkenteni szándékozó, új költségvetési koncepció sem.

A harc a kormányzat és a tőle (de láthatóan nem mindentől és mindenkitől) független MNB között azóta is váltakozó hevességgel folyik. Járai a jegybank feladatai közül kizárólag az árstabilitást, azaz az infláció elleni harcot tartja fontosnak, és figyelmen kívül hagyja a másik fontos feladatot, a kormány gazdaságpolitikájának támogatását, illetve a két feladat harmonizálását - sőt ahol tud, keresztbe tesz annak. Járai számos válságon áthajózik, amelyeket átgondolatlan (vagy nagyon is átgondolt?) lépéseivel és nyilatkozataival többnyire ő maga idézett elő. Mert volt itt hisztérikus befektetői és spekulációs roham a forint felértékelésére, majd leértékelésére, volt itt indokolatlanul magas kamatszint, majd késlekedés annak enyhítésére. Közben pedig a jegybankelnök hetente tett drámai nyilatkozatokat és jóslatokat, amelyekben felhívta a befektetők figyelmét az ország súlyos gazdasági helyzetére, nemegyszer a tények egyoldalú vagy csak részleges bemutatásával, netán azok teljes figyelmen kívül hagyásával.

Érdekes módon a monetáris szigor fokozásában Járai soha nem késlekedett, sőt hatalmas bakugrásokkal növelte azt; később pedig, amikor már ő is rákényszerült a szigor enyhítésére, csak apró lépésekkel, valósággal "nyüszítve" szánta rá magát a kamatcsökkentésre. Monetáris vakságában nem vette észre, hogy az indokolatlanul magasan tartott kamatok és az emiatt kialakult, túlzottan erős forint gyengíti az export, viszont növeli az import lendületét. A felfutó import rontotta a belföldi termelők versenyképességét, ami természetesen munkahelyek megszűnéséhez vezetett. Az így kialakult helyzetben nőtt a külkereskedelmi mérleg deficitje, ami meglódította a fizetési mérleg hiányát. Ennek finanszírozására hiteleket kellett felvenni, ami növelte az ország adósságállományát. A növekvő hiány pedig inflatorikus hatásokat gerjeszt. A kör bezárult: a jegybank inflációellenes monetáris politikája jelentős inflációkeltő hatásokat váltott ki. Ez pedig végképp ellentétes a jegybank törvény által szabályozott feladatával.

Az áldatlan állapot enyhült, amikor az új kormány az idei év elején - nem igazán elegáns módon - módosíttatta a jegybanktörvényt, miáltal a miniszterelnök négy új taggal bővítette a jegybank monetáris tanácsát. Azóta e testület - elnökével nemegyszer ellentétben, de több régi tag támogatásával - több megértést mutat a kormány gazdaságpolitikája iránt. A baj csak az, hogy a bővítés túl későn történt, nem a választások után, az új kormány egyik első intézkedéseként, így a jegybank és elnöke gyakorlatilag jóvátehetetlen károkat okozott az országnak, súlyosbítva a kormány költségvetési baklövései miatt kialakult helyzetet.

Tette ezt, tehette ezt egy pipogya koalíció pipogya kormányának asszisztálásával.

ZDEBORSKY GYÖRGY

(A szerző közgazdász)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem tud rosszul járni Mészáros Lőrinc informatikai cége

Nem tud rosszul járni Mészáros Lőrinc informatikai cége

A patkányok után csótányból is több bukkanhat fel Budapesten

A patkányok után csótányból is több bukkanhat fel Budapesten

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Beiktatták az új osztrák minisztereket

Beiktatták az új osztrák minisztereket

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó