Az utóbbi hetek referendumai közül egyetlenegy volt kedvező az európai integráció szempontjából: június elején 56,5 százalékos részvétel mellett a svájci szavazók 54,6 százaléka igent mondott arra, hogy az alpesi ország csatlakozzon a schengeni egyezményhez. Ez nagy siker a kormánynak, és személyes diadal a külügyminiszternek, aki fáradhatatlanul járta az országot, az unalomig ismételve a csatlakozás gyakorlati előnyeit. A csatlakozás ellenzői elsősorban történeti, ideológiai érvekkel igyekeztek megtorpedózni Schengent. A svájci semlegesség elvesztését, az évszázadok óta bevált legendás határvédelem felhígulását vizionálták, kiegészítve azzal, hogy Schengen voltaképp az EU-tagság előszobája. Ezt pedig ugyebár már több alkalommal is elutasították a svájci választók.

Gyakorlati és ideológiai érvek csaptak tehát össze, melyek közül az utóbbiak kétségkívül inkább alkalmasak arra, hogy erősen populista irányba vigyenek el egy vitát. Az ideologizálás és különösen a populizmus egészen a legutóbbi időkig nem volt számottevő jelenség a svájci politikai életben. Az ország fejlődése az utóbbi másfél évszázadban nem is igen tette lehetővé, hogy ne a gyakorlati kérdésekről folyjék a diskurzus. Az 1848-as forradalom az öreg kontinensen egyedül Svájcban győzött, vívmányait össze kellett kapcsolni a három nagy népcsoportnak otthont adó kantonok integrációjával. Mindezt úgy, hogy a környező nagy országokban dúló nacionalizmus ne jelentsen vonzerőt a velük azonos nyelvet beszélő svájciaknak, azaz ki lehessen zárni bármiféle szeparatizmust. Ezért volt szükség a semlegesség fenntartására, illetve olyan gyakorlati megoldásokra, amelyek a francia, német és olasz anyanyelvűeket érdekeltté tették, hogy a Svájci Államszövetség polgárai maradjanak.

Willensnation - akaratnemzet, mondják magukról a svájciak, de az akarásnak megvan az oka. Népszavazások hosszú során át jutottak el odáig, hogy kialakult a föderalizmus, a politikai és gazdasági intézményrendszer, a közvetlen demokrácia mai gyakorlata. A tanulási folyamat eredménye, hogy az átlagpolgár manapság már nem is e magasztos érveket említi, ha nemzeti büszkeségének tárgyáról kérdezik. Előbb jut eszébe a remek vasúti hálózat, a legkisebb hegyi faluba is menetrend szerint járó postabusz, a biztosítási rendszer és általában a közszolgáltatások minősége. Az ország működik, nem véletlenül hangoztatják a svájci politikusok, hogy Svájc voltaképpen integrációs sikertörténet, amely akár példa is lehetne az EU számára.

Érthető a francia és holland, ezáltal az uniós választók elbizonytalanodása, kételye az EU tartós működőképességében: nem tudnak osztozni a lelkesedésben, nem értik a folyamatokat, és nem tudják, hová is vezet a közösnek vélt út. Az értékközösség állandó sulykolása mellett a híradásokból Törökország és Ukrajna esetleges EU-tagságáról értesülnek. A tavaly májusban csatlakozott országok gazdasági mutatóit látva pedig nem csodálkozhatunk, ha megkérdik: ki fogja finanszírozni a felzárkózást? Közben esetleg hallanak még a lisszaboni folyamatnak a kontinens gazdasági versenyképességét növelni hivatott céljairól, majd arról, hogy valamelyik nagy konszern - számunkra jó esetben - Magyarországra telepíti át valamelyik gyártóegységét. Választó legyen a talpán, aki ilyen körülmények között egyértelmű igent mond Európára - voltaképpen majdnem teljesen függetlenül az alkotmányos szerződés valós értékeitől.

Korántsem hiszem, hogy mai világunk bonyolult külpolitikai folyamatai, gazdasági érdekhálói minden részletükben elmagyarázhatóak a szélesebb választóközönségnek. Megérett azonban a helyzet, hogy a "ki az igazi européer" típusú ideológiai viták, irreális szónoki víziók megritkuljanak, s helyüket átvegye az EU gyakorlati előnyeiről szóló józan beszéd. Érv akad bőven, elég csak a környezetvédelmi szabályozások fontosságára utalni, melyek a következő generációk létfeltételeit garantálják Európa-szerte. A kontinensért érzett felelősség ismérve, hogy olykor kételyek is megfogalmazhatóak legyenek anélkül, hogy bárkit az euroszkepticizmus vagy az Európa-ellenesség vádja érjen. A vitákban kirajzolódó reális kép a választópolgároknak is meggyőző lehet, márpedig nélkülük a jövőben egyre kevésbé lehet Európa- és általában külpolitikát művelni. Jó lenne tehát, ha a svájci politikusoknak igazuk lenne, és európai méretekben is sikerülne létrehozni a választópolgárok által is támogatott, olyan funkcionális közösséget, amilyen az alpesi ország. Margot Wallströmtől, az unió kommunikációért felelős biztosától származik a mondás, hogy "Európát a polgárok számára vonzóvá tenni olyan, mintha Frankensteint szeretnénk Ursula Andressnek maszkírozni". Wallström asszony jó nyomon jár, Ursula Andress ugyanis a svájci főváros, Bern szülötte.

PRŐHLE GERGELY

(A szerző Magyarország távozó berni nagykövete)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!