Tudósok írnak alá petíciót a kutatásfinanszírozás csökkenése miatt, gyáros bírálja az elavult akadémiai szervezetet, miniszter vetné a szemétre a gazdasági hasznot nem hozó intézeteket, alapkutatást támogató forrásokat kebelezne be és szüntetne meg hivataligazgató, és terjed az akadémiai intézetek átszervezésének vagy megszüntetésének a híre.

Miért ez a nagy felbuzdulás a tudomány és az Akadémia körül, amikor ebből a szempontból Magyarország helyzete Európában és különösen a régióban kifejezetten jónak mondható? Az OECD-országok 1998-2002 közötti tudományos eredményeit a világ és az EU átlagának százalékos összehasonlításában bemutató tavalyi táblázatban - az alacsony GDP-arányos támogatás ellenére - a hat nagy tudományterületet tekintve (élettelen természet-, mérnöki, orvos-, mezőgazdasági, társadalom- és humán tudományok) Magyarország szinte mindegyikben megelőzi a volt szocialista országokat, és nem egyben az EU jelentősebb államait is.

E sikernek az az oka, hogy nálunk nem számolták fel az akadémiai kutatóintézeti hálózatot. Mert bár azt az ötvenes években, szovjet mintára alakították ki, a rendszerváltás idejére már rég integrálódott a magyar tudomány rendszerébe, és az egyetemekkel való állandó kapcsolattartásban a hazai kutatás igen fontos tényezőjévé vált. Bár szakterületem példája nyilván nem általánosítható, mégis mutatja, mi egy akadémiai kutatóintézet szerepe a hazai tudományosságban.

Nemzetközi színvonalon alap- és alkalmazott kutatásokat végez, többek között minisztériumok megrendelésére, az egyik legjobb nyilvános szakmai könyvtárat tartja fenn, nemzetközi konferenciákat, előadásokat, nyilvános kurzusokat szervez, pályázatokat ír ki a felsőoktatásban dolgozóknak, vizsgálja a hazai nemzetiségek nyelvhasználatát, összefogja a határon túli nyelvészeti műhelyek munkájának egy részét, közönségszolgálatot tart fenn, egyetemi tanszéket finanszíroz. A Nyelvtudományi Intézet nélkül nem lehetett volna megszervezni a tavalyi nemzetközi magyar nyelvtudományi kongresszust, nem jött volna az Akadémia zsúfolásig telt dísztermébe előadni a ma élő legnagyobb hatású nyelvész, Noam Chomsky, és nem készülne ütemes rendben a 170 éve elhatározott és most végre megvalósuló akadémiai nagyszótár sem.

Munkálataink egy részének van pénzzel mérhető eredménye, de a humán tudományoknak elsősorban társadalmi hasznosságuk van. Magyar témájú kutatásokat a világ többi részén jószerivel csak hobbiból művelnek, nekünk azonban kötelességünk a magyar népzenétől kezdve a történelmen és az irodalmon át a nyelvet és az összes többi magyar témájú és érdekességű tárgykört kutatni, mert ezt helyettünk, azok helyett, akik ebbe a nyelvbe és kultúrába születtek, illetve ebben az országban élnek és dolgoznak, intézményesen soha senki sem fogja elvégezni.

Egy egyetemi tanszéket alapvetően az oktatási feladatok mentén kell kialakítani: minden tanítandó részterületre szakembert kell találni, s ettől, valamint a változó - jelenleg éppen csökkenő - oktatási, továbbá a máig hiányzó kutatási normatívák miatt a (hajdani?) kutatóegyetemek helyzete igen nehéz. A felsőoktatásban - legalábbis az általam jobban ismert humán területeken - az a kritikus tömeg, amely egy adott téma koncentrált kutatásához szükséges, ritkán jön létre. A tudományos intézet éppen ezt az összpontosítást teszi lehetővé. Így jár élen a Nyelvtudományi Intézet például a számítógép nyelvvel kapcsolatos felhasználásának kutatásában. Ez persze alkalmazott, sőt közvetlen gazdasági hasznot termelő kutatás, de nagyon nagy bajban lennénk, ha az intézetben nem folynának nyelvelméleti kutatások is.

Az tehát, hogy a nyelvészetet és általában a tudományokat ilyen jó színvonalon művelik hazánkban, az akadémiai intézethálózatnak, illetve annak is köszönhető. Nagymértékben hozzájárul Magyarország régióban betöltött vezető tudományos szerepéhez. A kutatásirányításon és -finanszírozáson persze lehet változtatni, ha például a hatékonyság és az elszámoltathatóság növelése a cél. De nagy kár lenne a fürdővízzel a gyereket, magát az intézethálózatot is kidobni!

KENESEI ISTVÁN

(A szerző az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros

Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

A mostoha körülményekkel magyarázza a közmédia szakértője azt, hogy emlékeztetni kellett, mit mondjon

A mostoha körülményekkel magyarázza a közmédia szakértője azt, hogy emlékeztetni kellett, mit mondjon

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott