A gazdasági előrejelzésekben mindig valamiféle egyensúly alakul ki a reménybeli jó kilátások és a rettegett rosszak között. A 2006-os év sem kivétel. A jelek szerint a távol-keleti országokban és a csendes-óceáni térségben van a legkevesebb ok az aggodalomra.

© AP
Tizenkét évnyi stagnálást követően a japán gazdaság az idei évnek úgy fut neki, hogy alapozhat a tavalyi szilárd növekedésre. Kína már meg sem lepi a világot két számjegyű növekedési ütemével, ráadásul olyan nagy a kereskedelmi többlete, hogy a babonásabb embereket elfogja a félsz.

A legtöbb OPEC-tagállamban tengert lehetne rekeszteni a hatalmas bevételekkel, Európa és Amerika kilátásait viszont beárnyékolja az energiaköltségek emelkedése. A közgazdászok legfeljebb annyit képesek mondani 2006-ról, hogy az makroökonómiai szempontból vagy jobb lesz, mint 2005, vagy rosszabb, minden a szerencsén múlik.

Az egymásnak ellentmondó tényeket mérlegelve a következőkre jutottam: globálisan az idei év szerény javulást hoz a tavalyihoz képest. A zűrzavaros latin-amerikai földrésztől eltekintve a legnagyobb országok kormányai arra törekszenek majd, hogy elkerüljék a szélsőséges lépéseket. Bush elnök költségvetési javaslatai közel sem érdemelnek kitűnő osztályzatot, de politikai népszerűsége annyira mélyre zuhant - jórészt az iraki megszállás hatására -, hogy ezentúl saját pártjának kongresszusi tagjai sem fogják automatikusan elfogadni a javaslatait.

Tudnivaló, hogy a Fed új elnöke, Ben Bernanke az infláció elleni küzdelem egyik élharcosa, de az év közepére kiderülhet, hogy az USA-t inkább a stagfláció fenyegeti. Azaz folyamatosan jelentkeznek majd azok a nyomások, amelyek az inflációt felfelé módosítanák, miközben a világ más tájain a kamatlábak emelkedése elfojtja az üzleti befektetéseket, és lefelé nyomja a foglalkoztatást. Ne feledjük, most csak rövid távú stabilitásról beszélek, ami csupán 2006-2007-re vonatkozik. Éppen ezért nem ajánlom, hogy a közeljövőben bárki a Wall Street összeomlására fogadjon, és koldusbotra jusson azáltal, hogy a nemzetközi piacon olcsón megszabadul dollárjaitól.

Az USA által vezetett globális gazdaság hosszú távú kilátásai már sokkal súlyosabb problémákat rejtenek. Igaz, azok a dollármilliárdok, amelyeket Bush az iraki megszállásra költött, munkahelyeket teremtettek az USA-ban, ugyanakkor számtalan munkahely meg is szűnik Kína, India és azon országok előretörése miatt, amelyekben alacsonyak a bérek. Hosszú távon a következő dolgokat lehet bizonyosan tudni.

A világ valamennyi stabil régiójában növekszik a várható élettartam, a tudományos és vállalatvezetési újdonságok a termelékenységet éves szinten mintegy 3 százalékkal emelik. Az egy főre jutó reáljövedelem évente további 1-2 százalékkal nőhet, köszönhetően a megnövekedett reálbevételekből befektetésekre fordított többletnek. Ugyanakkor a terrorizmus és a környezetszennyezés némiképp visszahúzza a jólét növekedését.

Mindez persze csak az átlag, továbbra is a képzett közép- és felső osztályok lesznek a folyamat nyertesei. És ne feledjük, a második világháború óta mostanában nyert először teret az USA-val szemben Nyugat-Európa és a csendes-óceáni térség. És ez tartós trendnek tűnik, amely a század közepéig is folytatódhat. Akkorra Kína reál-GDP-je jelentősen meghaladja majd az Egyesült Államokét.

Azzal is számolni kell, hogy a gazdag USA-ban és Nyugat-Európában a megtakarításokra fizetett kamatok alacsonyak maradnak, azaz az USA-nak és a gazdag európaiaknak a Kínához, Indiához vagy Koreához hasonló országok megtakarításait kell majd megcsapolniuk. Ennek következtében az USA nettó külföldi eladósodottságában mutatkozó robbanásszerű növekedés még magasabb lesz.

Ahogyan az egyes emberek, az országok, országcsoportok is csak addig élhetnek jólétben, míg találékonyságuk, képességeik és ismereteik révén előnyben maradnak vetélytársaikkal szemben. Különben visszaesnek a középszerűség szintjére.

PAUL A. SAMUELSON

(A szerző Nobel-díjas amerikai közgazdász)

© Global Viewpoint

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz a biztonság: akár az ujjlenyomatával védheti majd WhatsApp-üzeneteit

Ez lesz a biztonság: akár az ujjlenyomatával védheti majd WhatsApp-üzeneteit

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Tízezrek vonultak utcára a gdanski polgármester halála után

Tízezrek vonultak utcára a gdanski polgármester halála után

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt