Számos megfontolás vezérelheti azt, aki külföldi munkavállaláson töri a fejét: a könnyebb anyagi boldogulás vagy a szakmai kibontakozás lehetősége, egyszerű kalandvágy, magánéleti jellegű motivációk, az anyaországban uralkodó mindennapi közéleti, morális, hangulati viszonyokból fakadó menni akarás. Mindezeket mérlegelve döntött úgy több mint tízezer magyar, hogy a csatlakozást követően az EU valamelyik tagállamában próbál szerencsét (elsősorban a munkaerőpiacát megnyitó Nagy-Britanniában). Mindenesetre 2006-ot az Európai Bizottság a munkavállalói mobilitás európai évének nyilvánította.

A munkaképes polgárok anyaországból való távozásának kedvezőtlen hatása az eltűnő fogyasztó, a csökkenő adó- és járulékfizetés, az oktatásukba fektetett összeg meg nem térülése. Ugyanakkor a külföldi munkavállalás tisztán anyagilag sem feltétlenül hátrányos az anyaországnak, ha figyelembe vesszük a hazautalásokat, a magyarországi lakóingatlanba fektetett összegeket, a külföldi kollégák és barátok Magyarországra invitálását, a magyar áruk külföldi népszerűsítését.

A közvetlen anyagi megfontolásokon túl is jelentős érvek szólnak amellett, hogy a magyarok rövidebb-hosszabb külföldi tartózkodása alapvetően nemzeti érdek. Magyar film levetítése, zenemű kölcsönadása, egy magyaros vacsora, az ezeket kísérő eszmecserék elengedhetetlenek ahhoz, hogy a magyar kultúra közvetlenebb formában jusson külföldre. Egy jól praktizáló orvos, egy elismert tanár, egy tehetséges szoftverfejlesztő növeli a magyarok szakmai elismertségét, értékes magyarországi megbízásokat, befektetéseket hozhat.

Kétségtelen, hogy Magyarország akkor jár a legjobban, ha a külföldre távozók előbb-utóbb hazatérnek, és megszerzett vagy továbbfejlesztett szakmai tudásukat, kapcsolataikat, multikulturális tapasztalataikat, netán anyagi javaikat itthon hasznosítják, illetve fektetik be. A hazatérési döntés szintén a motivációk harcának eredménye. Talán egyre meghatározóbb lesz a külföldön szerzett szakmai érdemek magyarországi, nem kizárólag anyagi elismerése. Ebben igen jelentős a magyarországi politika és közélet felelőssége. Szakmailag elismert közgazdászok, jogászok, orvosok, művészek, sportolók elkönyvelése bal- vagy jobboldaliként, az államigazgatásban dolgozók politikailag motivált elbocsátása, általában is a szakmaiságnak mint értéknek a relatív háttérbe szorítása kétségtelenül nem teremt kedvet a visszatérők hazai munkavállalásához. Emellett tapasztalataim szerint a hazatérésről gondolkodók fontos mérlegelési szempontja az is, hogy az eltérő vélemények megismerése, a megközelítésbeli különbségek tiszteletben tartása, a kulturált vita, egymás sikereinek elismerése, a másik iránti szolidaritás napjainkban a külföldön élő magyarok kapcsolataiban fokozottabban van jelen, mint Magyarországon.

Az EU-csatlakozás körüli időben Brüsszelbe került magyarokat a még kint tölteni kívánt időről faggatva gyakran hallható a válasz: még legalább egy év. Nem sokat kockáztatok, ha azt mondom, hogy ez a "még egy év" sok külföldön élő vagy oda készülő magyar számára egészen addig ismétlődik, amíg az anyaországi, nem elsősorban anyagi természetű visszafogadási készségben nem történik jelentős változás.

INOTAI G. ANDRÁS

(A szerző a Brüsszeli Magyarok Európa Klubjának szervezője)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Brexit után Dexit? Meglebegtette a német kilépést az EU-ból a szélsőjobboldali AfD kemény magja

Brexit után Dexit? Meglebegtette a német kilépést az EU-ból a szélsőjobboldali AfD kemény magja

Megvan, mikor indul a Trónok harca utolsó évada és itt egy új előzetes is

Megvan, mikor indul a Trónok harca utolsó évada és itt egy új előzetes is