Néhány hét alatt rengeteget hallhattunk Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai fellépéseiről: a belső ellenzékkel szembeni politikájáról, az Ukrajnával kirobbant gázvitáról, a Kínával szemben tanúsított óvatosságáról, az Észak-Korea és Irán miatti aggodalmairól, az amerikai politikai lépésekkel szembeni kritikájáról, pár napja pedig a Hamász oroszországi meghívásáról. De miért nem esik szó Afrikáról?

Mekkorát változott a világ harminc év alatt! Akkoriban kétség sem férhetett ahhoz, hogy Moszkva igencsak élénken érdeklődik Afrika iránt, és mindent megtesz, hogy politikai befolyását és a kommunista ideológia védőernyőjét kiterjessze rá. Ghánától Mozambikig a kontinens remek terepet nyújtott a tudományos szocializmus terjeszkedéséhez, nem is beszélve a két ékkőről, Dél-Afrikáról és az északon fekvő Egyiptomról. Ha az nem lett volna elég bizonyíték, amit az ember maga is látott vagy hallott - a bábállamokba érkező, utánpótlással megrakott szovjet katonai gépek, a helyben feltűnő szovjet tanácsadók vagy a moszkvai rádió adásai, amelyek a régió valamennyi kicsit is baloldali indíttatású államcsínyét a szocializmus győzelmének állították be -, akkor továbbiak találhatók abban a könyvben, amelyet a KGB egykori levéltárosa, a Nyugatra szökött Vaszilij Mitrohin adott ki a Szovjetunió 30 évnyi ténykedéséről a Közel-Keleten, Latin-Amerikában, Ázsiában és Afrikában.

A Mitrohin által kicsempészett iratok is bizonyítják immár, hogy Afrika jelenlegi megpróbáltatásaiért, különösen a borzalmas polgárháborúkért és a határvillongásokért nem kizárólag a régebbi korok európai gyarmatosítói, a CIA vagy a multinacionális vállalatok újabb kori intrikái okolhatók. A KGB is nagyban hozzájárult az etnikai és határkonfliktusok feltüzeléséhez. A Szovjetunió nemegyszer kétes politikai jelölteket, tömeggyilkos pszichopatákat támogatott, és mindent megtett azért, hogy a demokratikus és liberális nézeteket valló afrikai csoportok ellehetetlenüljenek. Az Afrikában keresztül-kasul nyüzsgő szovjet ügynökök és nagykövetek persze nem voltak annyira naivak, hogy az általuk támogatott emberekről azt gondolják, Karl Marx Tőkéjének elkötelezett híveivé válhatnak. Mi több, úgy vélték, a legtöbb bábjuk a világ ügyeiben járatlan, korrupt, erőszakos alak, és tisztában voltak azzal is, hogy Afrikában a törzsi kötődések erősebbek, mint a leninizmus. De a Nyugat ellen Afrikában folytatott harcban ez az "emberanyag" jutott nekik. És miközben a KGB a szeparatista mozgalmak támogatásával, a szabad választások lezüllesztésével és a kalasnyikovok, aknavetők és aknák odacsempészésével próbálta manipulálni afrikai kiválasztottjait, sikerült megrendítenie számtalan, már amúgy sem túl stabil afrikai nemzet helyzetét. Az eredmény az lett, amit ma is látunk.

A hruscsovi vagy a brezsnyevi korszakhoz képest Afrika mára egyszerűen kikerült az orosz külpolitika látóköréből, akárcsak az összes többi olyan régió, amelyet egykor a harmadik világ összefoglaló néven emlegettek. A külpolitikában ugyanis Putyin kőkemény realista, érdeklődését jobban lekötik keményfejű szomszédai és a nagyhatalmak. Az persze más kérdés, hogy ez a jövőben is így lesz-e. Jelenleg mindenesetre épp elég feladat Putyinnak a belső politikai ellenfelek lecsillapítása, és a keleten, nyugaton és délen elhelyezkedő nagyhatalmakkal fenntartott kényes viszony ápolása. Pillanatnyilag Oroszország nem is tehet mást, mint hogy nem törekszik a túlterjeszkedésre.

De vajon Afrikának jó-e ez a fajta orosz közöny? A válasz első pillanatban az, hogy igen. Minél kevésbé avatkoznak be a nagyhatalmak Afrika ügyeibe, annál kisebb az esély, hogy az egymással harcoló felek külső segítséget kapnak, annál kisebb lesz a kár, és talán annál nagyobb a valószínűsége, hogy a polgárháborúkat békés, kompromisszumos úton rendezni lehet. A demokratikus Afrika létrehozásának legjobb módja ugyanis az a kettős stratégia, amely egyrészt magukat az afrikai társadalmakat biztatja, hogy a demokrácia és a tolerancia erősítésével, a nők helyzetének jobbításával, a korrupció felszámolásával és az AIDS elleni fokozott küzdelemmel maguk javítsanak a helyzetükön, másrészt a világ gazdagabb országai számára morális kötelezettséggé teszi, hogy szellemi munkával, tőkével, a nem állami szereplők (egyházak, segélyszervezetek) szakértelmével, a hasonló gondolkodású, elkötelezett afrikaiak bevonásával támogassa a kontinens újjáépítését. De bármennyire bőkezűen vagy éppen szűkmarkúan válaszol majd a világközösség a legszegényebb kontinens segélykérésére, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Putyin Oroszországa Afrikában immár nem sok szerephez juthat. Az oroszokban már régóta nem is ég a vágy, hogy beavatkozzanak Afrika ügyeibe. És az orosz állami szerveknek - beleértve a KGB utódszerveit is - túl sok dolguk akad másutt. Mindent összevetve ez nem is olyan nagy baj.

PAUL KENNEDY

(A szerző amerikai történész)

© Global Viewpoint

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Háromféle figyelmeztetést adott ki a meteorológia

Háromféle figyelmeztetést adott ki a meteorológia

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget