Tulajdonképpen nem volt nagy ügy, de a másnapi krónikákban azért megért egy néhány soros hírt. Afféle kis színest, miszerint a turistabusz sofőrje, hogy kihasználja az időt, amíg utasai a múzeumban vannak, fogta a busz mosdójának tartályát, és ott helyben a járda mellé ürítette ki.

A tartály kiűrítése ersze mindenképpen kihágás, de a helyszínt szemrevételező hatóság fejében az is megfordulhatott volna, talán valamiféle rejtettebb szándék is meghúzódhat a takarítási akció mögött. Mivelhogy a történet helyszíne a német fővárosnak az az utcája, amelynek egyik oldalán a Múzeum-sziget bejárata, a híres Pergamon Múzeum található, a másikon pedig több más épület mellett az a háromemeletes, sárga bérház, amelyben más bérlőkkel együtt évek óta Angela Merkel lakik. Így volt ez ellenzéki pártelnök korában, de tavaly november óta is, amióta ő a német kormány feje.

Túl nagy szenzáció persze nincs is ebben, a német polgárok megszokhatták, hogy sok vezető politikus akkor sem feltétlenül fordít hátat addigi lakóhelyének, ha a sors és a választók akarata felviszi a dolgát. Merkel hivatali elődje, Gerhard Schröder például egész kancellársága alatt megmaradt hannoveri lakosnak. Hétköznaponként Berlinben, a kancellári hivatal nyolcadik emeletén lévő kétszobás lakásban aludt, a hét végén hazament Hannoverbe. A szociális felemelkedés nála abban nyilvánult meg, hogy első kormányfői ciklusának végén hannoveri bérlakását hannoveri sorházira - minő luxus, szélső sorház, az elő- és hátsó kerten kívül oldalsó is - cserélte.

De nem volt ez másképp Schröder elődjeinél sem. Pártsemlegesen. Sem a kereszténydemokrata Helmut Kohl, sem a szociáldemokrata Helmut Schmidt esetében. Kohlnak Ludwigshafen-Oggersheimben volt és van a családi háza, bonni évei alatt is az volt az állandó lakhelye, a kancellári hivatal kertjében lévő s korántsem fényűző kancellári bungaló csak afféle hétközi szállásaként szolgált. S ugyanez a helyzet Helmut Schmidt esetében. Ő Hamburgból, szintén sorházból érkezett, s ugyanoda tért vissza hivatali idejének lejártakor.

De hát végül is nincs ebben túl sok különös. Hiszen errefelé még az is megtörténhet, hogy Berlinben a szilveszteri tűzijátékot a parlament, a Reichstag épületének lépcsőjéről nézzék végig a polgárok, mert választott képviselőiknek még nem jutott eszükbe, hogy lánckorláttal védjék magukat választóiktól, mint egyes fejlettebb s nyilván fontosabb országokban. Ahogy a fentiek szerint itt abban is elmaradottabbak, hogy a közjogi-politikai felemelkedést nem feltétlenül kell lakóhelyváltozásokkal dokumentálni. Mert korántsem biztos, hogy ez a politikusi karrier fokmérője.

A bevezetőben említett kis affér különben gyorsan tisztázódott. Nem volt ott szó semmiféle hátsó szándékról. A kelet-európai buszsofőrnek fogalma sem volt, kinek az ablaka alatt végezte el a nagytakarítást. Meg sem fordult a fejében, hogy egy nagy fejes nem villában, rezidenciában feszít.

WEYER BÉLA

(A szerző a HVG berlini tudósítója)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából